Билките като Лекарство.

125
63
К

Калина
Viburnum

Описание: Разклонен храст или дърво, високо 1,5-4 м. Кората на старите стъбла и клони е напукана, а на младите е гладка, сивокафява с червеникав отенък. Цветавете са бели събрани в съцветия на върха. Цъфти през май-юни.
Разпространение: Расте из храсталаците и горите, край потоците в предпланинския и планински пояс на страната.
Употребяема част: Използва се кората на стъблата и клоните, събрани през ранна пролет. Да не се смесва с черната калина, чиито листа са цели, набръчкани.
Действие: Кръвоспиращо, успокояващо, хипотензивно

Калуна

Описание: Вечнозелено храстче със силно разклонено, до 1 м високо стъбло. Листата са дребни, линейно ланцентни и прилегнали към младите клонки. Цветовете са дребни, розови или бели, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти от юни до октомври.
Разпространение: Расте по сухи и каменливи склонове и край дъбови гори. У нас се среща само в Странджа планина и в Родопите.
Употребяема част: Използват се цъфтящите клонки.
Действие: Противовъзпалителен ефект. Увеличава отделянето на урината и предизвиква изпотяване.

Камшик
Agrimonia

Описание: Многогодишно тревисто растение, с изправено стъбло, високо до 1 м, покрито с твърди власинки. Отделните листчета са продълговато ланцентни, назъбени. Плодът е с неправилна сферична форма. Цъфти през лятото от юни до август.
Разпространение: Расте навсякъде из храсталаците и ливадите.
Употребяема част: За лечебна цел се използват облистените надземни части, събрани в период на цъфтеж. Надземната част се отрязва на разстояние до 25 см от върха надолу, като се отстраняват дебелите стъбла. Прецъфтелите стръкове не трябва да се събират.
Действие: Адстрингентно, запичащо, жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, диуретично.

Китайски чай
Camelia sinensis

Действие: Една от най-широко употребяваните напитки в света. Влиянието му върху организма е свързано със съдържащият се в него кофеин. Той възбужда мозъчната кора, подобрява рефлексната дейност, възбужда дихателния и сърдечно-съдовия център, разширява кръвоносните съдове, усилва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане. Упражнява диуретичен ефект, намалява чупливостта на капилярите и подобрява усвояването на аскорбиновата киселина.

Ким
Cuminum cyminum

Описание: Двегодишно до многогодишно голо тревисто растение. Стъблото е 30-80 см високо, кухо, в горната част разклонено. Цветовете са бели или розови. Плодовете са 4-5 мм дълги, жълтокафяви, продълговато елипсовидни. Цъфти от май до юни.
Разпространение: Расте из ливади, горски поляни и пасища, по стръмни тревисти склонове в предпланините и планините. У нас се среща в Централна и Западна Стара планина, Витоша, Рила, Западни и Средни Родопи от 700 до 1600 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се плодовете и полученото от тях етерично масло.
Действие: Карминативно, антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата.

Конски кестен
Aesculus hippocastanum

Описание: Високо дърво с конусовидна корана. Стъблото е покрито със сивокафява кора. Листата са срещуположни, сложни. Цветовете са събрани в едри, изправени нагоре гроздовидни съцветия. Плодът е сферична, зелена, покрита с бодли кутийка. Цъфти през април-май. Плодовете узряват през септември-октомври.
Разпространение: У нас се среща като диворастящ вид в Преславския балкан, на 380-500 м надморска височина. Дървото е защитен растителен вид. Като декоративно дърво присъства навсякъде у нас в паркове и градини.
Употребяема част: Използват се кората на по-млади стъбла и клони и семената.
Действие: Венотонично, противовъзпалително капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Намалява увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на съсиреци – тромби.
 
125
63
Копитник
Asarum europaeum

Описание: Това е растение от сем. Копитникови се характеризира с дълго подземно стъбло, което пуска къси, въздушни, изправени разклонения. Те образуват в основата си нещо като големи люспи, след това оформят два кръгловидни листа с широк и блестящ ръб и накрая се намира покритият с власинки черен цвят.
Разпространение: Среща се рядко в Франция, но расте на различни месат в Централна Европа, Източен Сибир и Мала Азия.
Употребяема част: Цялото растение в прясно състояние.
Действие: Дрогата притежава отхрачващо, диуретично и успокояващо нервната система действие. Предизвиква повръщане.

Копър
Anethum graveolens

Описание: Едногодишно растение с набраздено кухо стъбло.Цветовете са жълти. Плодовете са 3-5 мм дълги, яйцевидни, двесеменни. Цъфти през юли – август.
Разпространение: Расте като диворастящо само в южната част на Черноморското крайбрежие и край р.Дунав. Отглежда се в цялата страна.
Употребяема част: За лечебни цели се използват зрелите плодове и цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние.
Действие: Газогонно, потискащо централната нервна система. Действа успокояващо до сънотворно.

Кориандър
Coriandrum sativum

Описание: Едногодишно растение с 30-70 см високо, фино набраздено, голо, кухо стъбло. Цветовете са бели или розови. Плодовете са кълбовидни или елипсовидни, 2-5 мм в диаметър. Цъфти през юни и юли.
Разпространение: Отглежда се главно в Първомайско и Асеновградско. Много рядко се среща подивяло като плевел из посеви и градини.
Употребяема част: Използват се плодовете и полученото от тях етерично масло.
Действие: Карминативно, апетитовъзбуждащо, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата. Притежава известно откашлично действие.

Котенце (съсънка)
Pulsatilla

Описание: Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10-50 см високо стъбло. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Цъфти март-май.
Разпространение: Расте по сухи каменисти места. У нас се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина.
Употребяема част: Използва се надземната част.
Действие: Спазмолитичен ефект. Местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Кукуряк
Helleborus odorus

Описание: Многогодишно тревисто растение с хоризонтално, пълзящо, разклонено коренище. Стъблата са изправени, до 40 см високи. Цветовете са жълтозелени, 5-7 см в диаметър, увиснали. Плодът е сборен. Цъфти рано през пролетта от февруари до май.
Разпространение: Расте в гори, храсталаци и по поляни в по предпланини и планини до 1500 м надморска височина в много райони на страната.
Употребяема част: Използват се коренището с корените.
Действие: Сърдечно засилващо действие. Има диуретично действие, успокоява нервната система, стимулира перисталтиката на червата и има очистително действие.

Коприва
Urtica Urens

Описание: Многогодишно тревисто растение, високо до 150 см, с дълго пълзящо коренище. Стъблото е четириръбесто, изправено, вдървено в основата. Листата са срещуположни, продълговати, сърцевидни. Цялото растение е покрито с парливи власинки. Цветовете са еднополови, дребни, жълтозелени. Цъфти от май до септември.
Разпространение: Широкоразпространено растение из цялата страна
Употребяема част: С лечебна цел се използват листата и коренищата. Листата се събират от май до септември, а коренищата от септември до ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изчистват от пръст и тънки коренчета и се измиват веднага.
Действие: Кръвоспиращо, диуретично, омекчаващо, антианемично

Къпина
Rubus caesius

Описание: Бодливи, храсталовидни растения с дълги полегати или катерливи стъбла и добре развити коренища. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е петделна. Плодът е сборен, състои се от голям брой месести костилкови плодчета. Вкусът му е възкисел и с приятна миризма. Цъфти от май до август.
Разпространение: Расте из горите, храсталаците, поляните, по предпланински и планински склонове на цялата страна.
Употребяема част: За лечебни цели се използват листата и корените. Листата се събират през лятото, а корените от септември до ноември.
Действие: Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, фитонцидно.
 
125
63
Л

Лавандула
Lavandula vera

Описание: Силно разклонен, 30-80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести. Листата са срещуположни. Цветовете са синьовиолетови, събрани по 6-10 в лъжливи прешлени, образуващи класовидни съцветия. Цъфти юли-август.
Разпространение: Отглежда се главно в Карловско и Казанлъшко, а също и в други райони на страната с надморска височина до 1000 м.
Употребяема част: Използват се цветовете и полученото от тях етерично масло.
Действие: Има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

Лазаркиня
Asperula

Описание: Тревисто многогодишно растение с изправено, гладко, разклонено стъбло, високо до 50 см. Листата са елипсовидно ланцентни. Цветовете са дребни, бели, събрани в щитовидни съцветия. Плодът е сух, покрит с твърди кукести четинки. Цъфти през април-май.
Разпространение: Среща се в сенчестите гори в предпланинските и планинските райони на страната.
Употребяема част: За лечебна цел се използват надземната част.
Действие: Пикочогонно и леко противовъзпалително при заболявания на пикочните пътища.

Лайка
Chamomilla suaveolens

Описание: Едногодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, високо до 50 см. Цялото растение и особено цветните кошнчки имат характерна приятна миризма и остър, възгорчив вкус. Цъфти от май до август.
Разпространение: Расте по ливади, поляни, пасища, около населени места из цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се използват цветните кошнички. Брането се извършва ръчно или със специални гребени. Цветовете се откъсват с дръжка, не по-дълга от 3 см.
Действие: Противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия.

Латинка
Tropaeolum majus

Описание: Едногодишно тревисто растение. Стъблото е силно разклонено. Листата са щитовидни с целокрайна петура. Цветовете са единични, червенооранжеви или жълти с дълги дръжки. Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 едносеменни дяла. Цъфти от юни до септември.
Разпространение: У нас се среща като декоративно растение в градините.
Употребяема част: Използват се цъфтящите стръкове.
Действие: Антисептично на пикочните и дихателните пътища, противокашлично, антиревматично.

Левурда (мечи лук)
Allium ursinum

Описание: Многогодишно луковично растение с продълговата, около 1 см дебела, единична луковица. Стъблото е 15-40 см високо, тристенно. Листата са две, елипсовидно ланцентни заострени на върха. Цъфти през април-юни.
Разпространение: Расте из цялата страна в сенчести широколистни гори до 1200 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се стръковете и луковиците.
Действие: Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие – убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)
 
125
63
Лечебен жаблек (конски ребра)

Описание: Многогодишно тревисто растение, с голо, гладко, 0,5-1,5 м високо стъбло. Цветовете са синкавовиолетови, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти от май до август.
Разпространение: Расте из влажни сенчести места, нарядко из цялата страна до 1300 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се цъфтящите надземни части.
Действие: Снижава съдържанието на захар в кръвта. Диуретично, потогонно. Увеличава млечната секреция.

Лен
Linum usitatissimum

Описание: Едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура. Стъблото е тънко, цилиндрично, 30-120 см високо. Листата са последователни, на върха заострени, 2-4 см дълги. Тичинките са 5. Плодникът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка. Семената са продълговато яйцевидни, сплескани, 4-6 мм дълги, кафяви, гладки, лъскави. Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли-август.
Употребяема част: Използват се лененото семе, събрано в пълна зрелост. За лечебни цели се предпочита едросеменният маслодаен лен. Приложение намира и лененото брашно и лененото масло.
Действие: Лененото семе има слабително и омекчаващо действие.

Липа

Описание: Високи дървета, разклонени с гъста корона. Листата са последователни с неправилна сърцевидна форма. Цветовете са събрани в полусенник. Съцветията на дребнолистната и среднолистната липа са дребни, обикновено са 5-7, дори до 15 цвечета, а на едролистната 2-5 едри цветчета. Дребнолистната липа цъфти най-късно към средата на лятото – след едролистната и сребролистната.
Разпространение: Сребролистната липа е най-широко разпространена у нас. Останалите два вида са разпространени по-рядко в горите, по каменистите склонове на предпланините и планините. Отглеждат се и като декоративни дървета.
Употребяема част: Използват се съцветията с и без присъцветниците, събрани по време на цъфтене.
Действие: Липовия цвят притежава потогонно, леко дезинфекционно, противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие.

Лопен
Tilia

Описание: Двегодишни мъхесто-влакнести тревисти растения. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в многоцветни силно удължени класовидни гроздовидни съцветия. Чашката и венчето са петделни. Тичинките са 5, сраснали за венчето. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфтят юни-август.
Разпространение: Срещат се по сухи тревисти места, песъчливи и каменливи склонове, из редки храсталаци, по необработваеми площи из цялата страна.
Употребяема част: Използва се венчето с прикрепените към него тичинки без чашката.
Действие: Има омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие, дължащо се на съдържащите се в него сапонини и слузно вещество.
 
125
63
М

Магданоз
Petroselinum sativum

Описание: Двегодишно тревисто растение. Приосновните и долните стъблови листа са с дълги дръжки. Цветовете са жълтозелени, събрани в сложни сенници. Плодовете са широко яйцевидни, 2,5-3 мм дълги. Цъфти през юли-август.
Разпространение: Отглежда се в градините из цялата страна. Произхожда от Средиземноморската област.
Употребяема част: За лечебни цели се използват плодчетата, листата и корените.
Действие: Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката.

Малина
Rubus idaeus

Описание: Полу-храст, достигащ на височина до 1-1,5 м. Листата са тройни или перести с 5-7 листчета, отгоре зелени, отдолу сребристосиви. Цветовете са бели с дълги дръжки. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета. Цъфти май-юли, а плодовете узряват юли-август.
Разпространение: Из гори и храсталаци от равнините до високите части на планините в цялата страна.
Употребяема част: Използват се листа и плодовете
Действие: В прясно състояние или под формата на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, потогонно и тонизиращо средство.

Мак полски (кадънка)
Papaver rhoeas

Описание: Едногодишно растение с бял млечен сок. Стъблото е 20-90 см високо. Листата са перести. Цветовете са яркочервени, по-рядко розови или бели, с 10-20 см дълги дръжки. Чашката е двулистна. Венчето е четирилистно. Тичинките са многобройни. Цъфти от май до август.
Разпространение: Среща се най-често като плевел, особено в житните култури, но също и по сухи тревисти места, в равнините и предпланините до 1000 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се венечните листа.
Действие: Цветовете на полския мак притежават омекчаващо и противокашлично действие.

Маточина (лимонче)
Melissa officinalis

Описание: Многогодишно тревисто растение с приятна лимонена миризма. Стъблото е четириръбесто, разклонено, 30-80 см високо, покрито с жлезисти и прости власинки. Цветовете са бледожълти, бели или розови. Листата са срещуположни, с дръжки, широко яйцевидно ромбични или продълговати. Плодът е съставен от 4 едносеменни, яйцевидни орехчета. Цъфти юни-септември.
Разпространение: Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна.
Употребяема част: Използват се листата и цъфтящите връхни части на стъблото.
Действие: Успокоява нервната система, има спазмолитично-антиспастично, болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилането, потиска гаденето и повръщането.

Мащерка
Thymus

Описание: Многогодишно тревисто растение или полухраст с пълзящи или полегнали стъбла и възходящи цветоносни клонки, високи до 20 см. Цветовете са розови, лилави или бели, събрани в съцветия. Чашките и венчето са двуустни. Цъфти през юни-септември.
Разпространение: Има голям брой видове и форми, които трудно се различават. У нас са разпространени около 15 вида. Срещат се по тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, а по-рядко в ливадите из цялата страна. Най-широко са разпространени в предпланинските и средно високите части на планината.
Употребяема част: Използват цъфтящите надземни части.
Действие: Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Има известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система.

Медуница (меча пита)
Pulmonaria officinalis

Описание: Многогодишно тревисто растение с право, 15-30 см високо стъбло, покрито с четинести власинки. Приосновните листа, развиващи се през лятото са с дълги до 15 см дръжки и имат характерни белезникави петна. Стъбловите листа са последователни и много по-дребни. Цветовете са с дълги дръжки, увиснали, отначало розовочервени а след това синьовиолетови. Цъфти през от март до май.
Разпространение: Расте из сенчести храсталаци и влажни широколистни гори в предпланинския и планински пояс на цялата страна. Отглежда се понякога и като декоративно растение.
Употребяема част: Използват се листата и цъфтящите надземни части. Да не се смесва с другите 3 вида медуници, които са разпространени у нас, на които листата са винаги без петна!
Действие: Противовъзпалително, омекчаващо и диуретично действие поради наличието на слузни вещества.
 
125
63
Мечо грозде
Arctostaphylos uva-ursi

Описание: Вечнозелено пълзящо храстче с приповдигащи се крайни разклонения. Листата са последователни, с къси дръжки, с клиновидна основа, кожести, целокрайни. Цветовете са бели или розови, разположени на върха на стъблото. Чашката и венчето са петделни. Плодът е яркочервен. Цъфти през юни-юли.
Разпространение: Расте по сухи каменливи и скални поляни в пояса на иглолистните гори в почти всички наши по-високи планини.
Употребяема част: Използват се листата.
Действие: Успокоява болката и подпомага изхвърлянето на песъчинките от пикочните пътища. Дезинфекция на пикочните пътища при хроничен цистит.

Момина сълза
Convallaria majalis

Описание: Многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Цветоносното стъбло е 15-30 см високо, тънко, неразклонено, безлистно. Листата са приосновни към върха заострени. Съцветието е връхно. Цветовете са бели. Цъфти през април-юни.
Разпространение: Расте из светли широколистни гори и храсталаци, в равнините и планините от 100 до 1400 м надморска височина из цялата страна. Отглежда се често из градините като декоративно растение.
Употребяема част: Използват се стръковете и листата.
Действие: Усилва сърдечните съкращения, забавя сърдечната дейност, премахва неприятните усещания в областта на сърцето, нормализира кръвообръщението. Успокоява нервната система, увеличава диурезата.

Момкова сълза
Polygonatum

Описание: Многогодишно тревисто растение с дебело, месесто, хоризонтално коренище. Стъблото е ръбесто, ивито, високо 30-70 см. Цветовете са единични. Плодът е черна ягода. Цъфти през май-юни.
Разпространение: Расте из горите и храсталаците на цялата страна.
Употребяема част: Използва се коренището в пресен или изсушен вид.
Действие: Ранозаздравяващо, кръвоспиращо, болкоуспокояващо.

Морков
Daucus carota

Описание: Двегодишно културно растение.Същесвуват около 60 вида. Стъблото му е високо до 0.70 м, листата са перести. Плодът е оранжев, с различна форми и големина в зависимост от сорта. Цъфти през юли-септември.
Разпространение: Отглежда се като зеленчуково растение в цялата страна. Повсеместно разпространен у нас по сухи и тревисти места е дивия морков, който е с тънък, белезникав корен.
Употребяема част: Използват се плодовете и свежия кореноплод.
Действие: Има диуретично действие. Средтво против глисти. От плодовете на моркова е получен препарат, притежаващ спазмолитично действие. Морковът съдържа средно: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2 .

Мъжка папрат

Описание: Многогодишно тревисто растение с едро, до 30см дълго, дебело хоризонтално коренище. Листата са до 1 м дълги, два пъти пересто нарязани. Спорите узряват през август-септември.
Разпространение: Расте из влажни, сенчести гори и храсталаци в планините до 1800 надморска височина.
Употребяема част: За лечебна цел се използва коренището, което се изважда през есента или в ранна пролет. Да не се смесва с коренището на женската папрат.
Действие: Коренището съдържа производни, които потискат нервната система, мускулната и сърдечната дейност, дразнят лигавиците и предизвикват възпаление.
Никога да не се приема без лекарско назначение и надзор.
 
125
63
Н

Нар
Punica granatum

Описание: Силно разклонен храст или дърво със срещуположни кожени листа. Цветовете са едри, 2-4,5 см в диаметър. Тичинките са многобройни. Плодът е сферична ягода с диаметър 10-15 см. обвит с твърда кожеста обвивка и кисело-сладък вкус. Цъфти през лятото
Разпространение: Като градинско растение в южните райони на страната ни.
Употребяема част: За лечебна цел се използват кората на стъблото, клоните и корените, както и кората от плодовете на нара.
Действие: Противоглистно, адстрингентно.

Невен
Calendula officinalis

Описание: Едногодишно светлозелено тревисто растение. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Листата са последователни. Съцветното легло е голо, плоско. Плодовете са твърде разнобразни по форма и размери плодосемки, най-често сърповидно или дъговидно извити Цъфти от юни до късна есен.
Разпространение: Произхожда от Средиземноморската област. Отглежда се като декоративно растение.
Употребяема част: За лечебна цел се използват цветните кошнички.
Действие: Доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани.
 
125
63
О

Обикновен здравец
(Geranium macrorrhizum)

Описание:Стъблото е изправено с дължина от 6 до 50 cm. Листата са едри (широки 4 - 10 cm), дълбоко нарязани, предимно приосновни, леко лепкави при допир. Те са ароматни, а през есента обикновено добиват жълтеникав или керемиденочервен оттенък. Има дълги, дебели корени, които се разклоняват над повърхността на почвата.Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Чашелистчетата са изправени с червеникав цвят. Венчелистчетата са пурпурночервеникави.
Разпространение:Расте на полусенчести до слънчеви, скали и храсталаци в планините.
Употребяема част: Стрък от здравец - бере се по време на цъфтеж, като с остър нож или сърп се отрязват цветоносните стъбла и приосновните листа на 4-5 cm от върха на коренището. Коренището от обикновен здравец се събира през пролетта и есента чрез изкопаване. Върха се суши в проветрени помещениея
както и коренището , което се отцежда и нарязва преди това на късове с дължина 8-10 cm. Действие се проявява и при приемане на свежи листа.
Действие: Лечебно(свалят кръвното налягане) и широко използвано като декоративно растение.
П

Пача трева
Vicia narbonensis

Описание: Едногодишно растение с изправени, възходящи или полегнали гъсто облистени стъбла, 20-60 см дълги. Цветовете са бели, розови или червени, разположени пазвите на листата. Околоцветникът е петделен. Тичинките са 8. Плодът е тъмнокяфяв до почти черно, матово с грапава повърхност тристенно орехче. Цъфти май-октомври.
Разпространение: Среща се предимно по тревисти места, край пътища и огради, из дворове и градини, а също и като плевел из посевите до 1200 м надморска височина в цялата страна.
Употребяема част: Използва се надземната част.
Действие: Запичащо, кръвоспиращо, пикочогонно.

Петнист бял трън

Описание: Едногодишно или двегодишно бодливо растение. Стъблото и 20-150 см високо, право, неразклонено, почти голо. Стъбловите листа са по-дребни и по-слабо наделени, твърди, до 8 мм дълги бодли. Всички цветове са тръбести, пурпурночервени. Плодосемките са продълговато яйцевидни, лъскави. Цъфти юни-август.
Разпространение: Расте предимно в южните части на страната, но сравнително рядко.
Употребяема част: Използват се плодосемките.
Действие: Жлъчегонно, слабително, тонизиращо.

Пирей

Описание: Многогодишно тревисто растение със силно развито, пълзящо, шнуровидно начленено коренище. Стъблата са цилиндрични, гладки, голи. Листата са линейни, плоски. Цветовете са събрани в 10-15 см дълъг сложен двуреден клас. Цъфти юни-август.
Разпространение: Расте по тревисти песъчливи места, из ливади и пасища, и като опасен плевел из нивите и лозята в цялата страна до 1600 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се коренищата.
Действие: Противовъзпалително и пикочогонно.

Подбел

Описание: Многогодишно тревисто растение с тънко, дълго, разклонено коренище. Листата са с дълги дръжки, почти кръгли, 10-20 см в диаметър, в основата сърцевидни. Цветовете са златистожълти – крайните са езичести, а средните са тръбести. На върха на всяко стъбло се образува по една цветна кошничка, до 2 см в диаметър. Цъфти от февруари до април.
Разпространение: Расте по влажни места, най-често край брегове на реки и потоци, а също из влажни ниви в цялата страна.
Употребяема част: Използват се листата и цветните кошнички. Да не се смесва с видовете чобанка, листата на които са влакнести отгоре.
Действие: Листата са средство против кашлица и задух. Притежават омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие.
 
125
63
Поточарка

Описание: Многогодишно тревисто растение, в основата с полегнало и вкореняващо се във възлите стъбло, нагоре възходящо до изправено, 10-60 см високо. Листата са нечифтоперести. Цветовете са бели, разположени в гроздовидни съцветия. Плодът е тясно, елипсовидна, сърповидно извита шушулка. Цъфти май-юли.
Разпространение: Расте край извори, планински потоци, реки, езера и други водоеми из цялата страна до 1500 м надморска височина.
Употребяема част: Използва се цъфтящата надземна част в свежо състояние.
Действие: Има данни, че дрогата води до снижаване нивото на кръвната захар. Притежава отхрачващо и противоскорбутно действие.

Пресечка

Описание: Едногодишно, силно разклонено, паяжино влакнесто растение. Стъблото е 10-60 см високо с множество приповдигащи се клонки. Листата са продълговати, пересто нарязани, бодливо назъбени. Цветните кошнички са широко яйцевидни, до 2-3 см в диаметъ, разположени единично на върха на стъблото и разклоненията. Всички цветове са тръбести, жълти; външните са безплодни, триделни, а вътрешните са двуполови, петделни с тесни дълги дялове. Плодовете са цилиндрични, надлъжно наребрени, жълтокафяви, 6-8 мм дълги.
Разпространение: Расте по сухи и тревисти места. У нас се среща по Черноморското крайбрежие, Странджа, Източни и Средни Родопи, Югоизточна България и южната част на Струмската долина.
Употребяема част: Използват се стръковете, събрани по време на цъфтеж заедно с приосновните листа.
Действие: Билката тонизира функциите на стомаха, възбужда апетита, засилва жлъчната секреция, подобрява храносмилането. Приписва и се способността да улеснява излъчването на пикочната киселина. Експериментално е установено, че подобрява кръвообръщенето в някои съдови области, стимулира работата на сърцето, успокоява централната нервна система.

Пчелник
http://ganja4u.com/bilki/nor/p4elnik.jpg
Описание: Многодишно, сивозелено тревисто растение. Стъблото е до 50 см високо, четириръбесто, разклонено. Листата са срещуположни с дръжки, кръгли до широко елипсовидни, назъбени. Цветовете са бели. Тичинките са 4, затворени в тръбицата на венчето. Плодът се разпада на 4 продълговати тристенни орехчета. Цъфти от юни до септември.
Разпространение: По тревисти и буренливи места из цялата страна.
Употребяема част: Използва се надземната част, събрана по време ва цъфтеж. Стръковете се отрязват на около 20 см от върха. Да не се смесва с другите видове от този род, срещащи се у нас.
Действие: Спазмолитично, жлъчегонно, противокашлично.

Р

Ранилист

Описание: Многогодишно тревисто растение с почти хоризонтално коренище. Стъблото е право, четириръбесто. Листата са продълговати. Цветовете са розовочервени, събрани в гъсти класовидни съцветия. Чашката е петделна. Цъфти през юни-август.
Разпространение: Расте по тревисти места и из храсталаците в цялата страна.
Употребяема част: Използват се стръковете и коренището.
Действие: Възбужда апетита и подобрява храносмилането.

Ревен

Описание: Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в съцветия. Цъфти през юли-август.
Разпространение: Родината му е Централен Китай. У нас се отглежда само като декоративно растение.
Употребяема част: Използват се коренищата с корените.
Действие: В малки дози подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В по-големи дози действа слабително или очистително.

Репей

Описание: Двегодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сивокафяв отвън и бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено. Цветовете са двуполови с тръбесто венче. Плодовете са леко сплеснати. Цъфти през лятото.
Разпространение: Расте по влажни, необработени и буренливи места, из гори и храсталаци в цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се използва коренът.
Действие: Стимулиращо върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Има диуретично, потогонно и дезинфекционно действие.

Риган

Описание: Многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Стъблата са 30-80 см високи, изправени. Листата са срещуположни с дръжки. Цветовете са много дребни, светлочервени или розововиолетови. Събрани са в класовидни групи, които образуват щитчета. Чашката е тръбеста с 5 зъбчета. Венчето е двуустно. Цъфти през юли-септември.
Разпространение: Из храсталаци, по каменливи места и в редки гори предимно в предрпланините и планините из цялата страна до 1600 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се цветоносните връхни части събрани по време на цъфтеж, като се отрязват на около 20 см от върха.
Действие: Поради съдържанието на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие. Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, засилва перисталтиката на червата, възбужда апетита.

Розмарин

Описание: Вечнозелен силно разклонен храст, достигащ до 2 м височина, с изправени или приповдигащи се клонки. Цветовете са виолетови, бледосини или бели, събрани в къси гроздовидни съцветия. Тичинките са само 2. Плодът при узряване се разпада на 4 кафяви орехчета. Цъфти от май до юли.
Разпространение: У нас се отглежда като декоративно растение, главно по Черноморското крайбрежие. Произхожда от средиземноморската област.
Употребяема част: Използват се листата и младите облистени клонки, събрани по време на цъфтеж.
Действие: Антидиарично, обезболяващо, противовъзпалително, жлъчегонно.
 
125
63
Ружа лечебна

Описание: Многогодишно сивозелено тревисто растение с късо дебело коренище и дълги до 50 см белезникави корени. Листата са последователни, 5-15 см дълги, с дръжки. Цветовете са бледорозови до почти бели, 2-3 см в диаметър, с къси дръжки. Плодът е плосък, дисковиден. Цъфти през юли-август.
Разпространение: По влажни крайречни и мочурливи места в цялата страна.
Употребяема част: Използват се корените, листата и цветовете. Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да започнат да жълтеят, а цветовете в началото на цъфтежа.
Действие: Притежава омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

С

Седефче
ruta graveolens

Описание: Многогодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма. Стъблата са прави, в основата вдървеняващи, голи, разклонени, 15-60 см високи. Листата са последователни. Цветовете са жълти, събрани в рехави щитовидни съцветия. Плодът е 4-5 гнездна разпуклива кутийка. Цъфти през май-август.
Разпространение: Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Източните и Средните Родопи и в Тракийската низина до 400 м надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение в цялата страна.
Употребяема част: Използват се цъфтящите връхни клонки.
Действие: Нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие.

Селим

Описание: Многогодишно тревисто растение с жълтокафяв, месест, вретеновиден корен и голо, кухо, до 2 м високо стъбло. Листата са сложни, перести. Цветовете са бледожълти, събрани в сложни сенници. Плодовете са жълтокафяви, елипсовидни. Цъфти през лятото.
Разпространение: Култивира се из градините. Произхожда от Западна Азия.
Употребяема част: Използват се корените.
Действие: Пикочогонно, засилва жлъчната секреция

Сена (касия)

Описание: Малки храсти, високи до 1 м. Листата са сложни, 2-3 см дълги и 5-10 см широки. Цветовете са жълти, събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е плосък, кожест, слабо извит, кафяв боб, 3-5 см дълъг и 1,5-2,5 см широк.
Разпространение: Култивира се в Африка и Индия.
Употребяема част: Използват се листчетата на сложния лист и плодовете, известни с народното название майчин лист.
Действие: Слабително, диуретично.

Синя жлъчка (цикория)

Описание: Многогодишно тревисто растение с месест вретеновиден корен. Стъблата са ръбести, изправени, 30-120 см високи. Всички цветове са езически, светлосиви, рядко бели или розови. Плодът е с 5 неясни ребра и коронка. Всички части на растението са с млечен сок. Цъфти от юни до октомври.
Разпространение: Расте по сухи тревисти места из цялата страна.
Употребяема част: Използват се корените, извадени през есента и стръковете.
Действие: Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително. Има известно диуретично действие.

Синя метличина

Описание: Тревисто 1-годишно растение, високо до 1 м., с разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезникав цвят, с целокрайни, линейно ланцетни листа. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички, външните са фуниевидни, а вътрешните са тръбести. Цъфти в началото на лятото.
Разпространение: Расте като плевел сред посевите и по тревисти места. Разпространено е в цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се използват само сините цветове, без обвивните листчета на кошничката. Сушат се на сянка или в сушилни, защото цветовете избледняват при сушене на слънце и загубват терапевтичната си стойност.
Действие: Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно и диуретично.
 
125
63
Сладка папрат

Описание: Многогодишно тревисто растение с хоризонтално, пълзящо коренище, често разположено и над земята, покрито с кафяви, заострени на върха люспи. Листата са 10-40 см дълги, разположени почти вертикално. Сорите са кръгли, разположени в две редици. Образуват се през юли-август.
Разпространение: Расте по влажни сенчести скали и каменливи места в горите из цялата страна.
Употребяема част: Използват се коренището събрано през есента.
Действие: Коренището на сладката папрат действува омекчаващо и противокашлично. Притежава още жлъчегонно, лаксативно (очистително) и пикочогонно действие.

Сладник (сладък корен)

Описание: Многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и силно разклонена коренова система, с дълги до няколко метра корени. Стъблата са до 1 м високи, изправени. Листата са с къси дръжки, последователни 5-20 см дълги, елипсовидни до яйцевид. Цветовете са бледовиолетови, събрани в редки гроздовидни съцветия. Тичинките са 10. Плодът е 2-3 см дълъг, линейно продълговат, сплескан боб. Цъфти през юни и юли.
Разпространение: Расте по сухи тревисти места в Дунавската равнина, край р.Дунав – Свищовско, източно от Никопол, при Сомовит.
Употребяема част: Използват се корените, обелени от външната кафява кора.
Действие: Омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено.

Сминдух

Описание: Едногодишно растение с възходящи или изправени, 10-40 см високи, кухи стъбла. Цветовете са единични или на групи. Плодът е широко линен, 6-10 см дълъг боб. Цъфти май-юни.
Разпространение: Отглежда се в градините като подправка и декоративно растение. Произхожда от Югоизточна Азия.
Употребяема част: Използват се семената.
Действие: Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Подобрява апетита. Възстановява силите на организма.

Смокиня

Описание: Ниско дърво, или храст със светлосива кора. Листата са едри. Плодовете са орехчета, затворени в месеста част на лъжливия плод. Цъфти през април-май.
Разпространение: Култивира се в топлите части на страната, среща се и подивяло по Черноморското крайбрежие и южната част на Струмската долина.
Употребяема част: Използват се плодовете, които се събират най-често след узряване.
Действие: Леко слабително, противокашлично, противогъбично, диуретично.

Смрадлика (тетра)

Описание: Храст, висок до 2 м, или малко дърво, достигащо до 4 м. Листата са последователни, 3-8 см дълги, яйцевидни с дълги дръжки. Цветовете са зеленикави, събрани в съцветие метлица. Плодът е сух, едносеменен. Цъфти май-юни.
Разпространение: Расте из храсталаци и дъбови гори, по сухи и каменливи места почти из цялата страна до 800 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се листата.
Действие: Адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо.
 
125
63
Т

Телчарка
Polygala vulgaris

Описание: Многогодишно тревисто растение с приповдигащи се стъбла. Листата са последователни. Съцветието е грозд с 20-50 цвята. Цветовете са пурпурночервени, синьовиолетови или бели. Цъфти през юни-юли.
Разпространение: Расте по тревисти места и в ливадите, предимно в предпланинския пояс из цялата страна.
Употребяема част: Използват се коренищата и корените.
Действие: Корените имат секретолитично и отхрачващо действие – усилват секрецията на бронхиалните жлези и съдействуват за по-лесното изхвърляне на гъсти бронхиални секрети.

Трабузан (бабини зъби)
Tribulus terrestris

Описание: Едногодишно тревисто растение с многобройни тънки, разклонени, пълзящи стъбла, дълги 10-60 см, покрити с власинки. Листата са чифтоперести. Цветовете са дребни, единични. Цъфти и образува плодове през юли-октомври.
Разпространение: Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел из лозята и други окопни култури. Среща се навсякъде в по-топлите части на страната.
Употребяема част: Използва се надземната част, отрязана по време на цъфтене.
Действие: Стимулиращо половата сфера, диуретично, лаксативно и противогъбично.

Трицветна теменуга

Описание: Едногодишно или двугодишно тревисто растение с 10-40 см високо стъбло. Листата са тъпо назъбени. Цветовете са единични, 2-3 см дълги. Чашката и венчето са петлистни. Цъфти от май до септември.
Разпространение: Расте по тревисти места из ливади и пасища, в храсталаци и като плевел в обработваеми площи до 1800 м надморска височина.
Употребяема част: Използва се надземната част, събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите около 30 вида от този род, разпространени у нас!
Действие: Ползва се с името на добро отхрачващо средство. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.

Трънка
Prunus spinosa

Описание: Силно разклонен бодлив храст, висок 1-3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни. Цветовете са бели, единични 1,5-2 см в диаметър. Плодът е костилков, тъмносив със стичивокисел вкус. Цъфти преди разлистването през март-април.
Разпространение: Из храсталаци, по слогове в зоната на дъбовите гори, в низините и планините на цялата страна до 1200 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се цветовете и плодовете.
Действие: Запичащо, противовъзпалително.

Х

Хвойна обикновена (смрика)
Juniperus communis

Описание: Вечнозелен двудомен храст или малко дърво, високо до 8 м. Листата са 1-1,5 см дълги, шиловидни, бодливи, разперени. Месестите шишарки са кълбовидни, синкавочерни. Цъфти през май-юни, а семената узряват през есента на следващата година.
Разпространение: Расте по сухи и каменисти склонове главно в планините до 1700 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се шишарките – галбулите.
Действие: Диуретично, противовъзпалително, спазмолитично, нервноуспокояващо.

Хвощ полски
Equisetum arvense

Описание: Многогодишно тревисто растение с дълго разклонено коренище и два вида надземни стъбла: пролетно и лятно. Пролетното стъбло е неразклонено, кафяво, завършващо на върха със спороносно класче. Листата са редуцирани и сраснали, разположени във възли.
Разпространение: Расте по влажни места, насипи, из ливади и по нивите като плевел в цялата страна до 1500 м надморска височина.
Употребяема част: Използва се лятното зелено стъбло, отрязано на около 20 см от върха. Да не се смесва с другите разпространени у нас видове хвощ, някои от които са отровни!
Действие: Пикочогонно, кръвоспиращо, запичащо, противовъзпалително и реминализиращо.

Хмел
Humulus lupulus

Описание: Многогодишно увивно, двудомно тревисто растение. Стъблото е 3-6 м дълго, ръбесто, покрито с къси извити шипчета. По вътрешната страна на прицветните люспи се намират жълти, етеричномаслени жлези. Цъфти през май-август.
Разпространение: Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м надморска височина. Отглежда се и като културно растение в различни райони на страната.
Употребяема част: За лечебни цели се използват шишарковидните съцветия и жлезите.
Действие: Общоуспокояващо, болкоуспокояващо и противоспастично действие. Притежава още и диуретично и противовъзпалително действие. Възбуждат апетита и подобряват храносмилането.

Хрян
Cochlearia armoracia

Описание: Растението развива масивен, месест, бял корен, който е разклонен. Стъблото е изправено, високо до 125 см, разклонено в горната си част. Приосновните листа са на дълги дръжки – до 30 см. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са шушулчици с кълбовидна форма. Цъфти от май до юли.
Разпространение: Култвира се като зеленчукова подправка или за лечебни цели. Среща се и подивяло.
Употребяема част: Коренът се изравя през есента и се съхранява през зимата в пясък.
Действие: Апетитовъзбуждащо действие, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуритечно. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
 
125
63
Ц

Царевица
(Zea Mais)

Описание: Едногодишно културно растение с право, неразклонено високо до 3-4 м стъбло. Листата са линейни. Цъфти през лятото.
Разпространение: Произлиза от Тропическа Америка, но в момента е разпространено във всички зони на Умерения и Горещия пояс.
Употребяема част: За лечебни цели се използват дългите нишковидни близалца на женските цветове – т.нар. царевична коса или свила.
Действие: Диуретично, кръвоспиращо, жлъчегонно, успокояващо.

Целина (керевиз)
Apium graveolens

Описание: Двугодишно растение, с дебел главест и сочен корен с жълтеникава кора и бяла сърцевина. Стъблото е изправено, до 1 м високо, кухо и със силно ароматни листа. Цветовете са дребни, събрани в многобройни сенници. Цъфти от юли до август.
Разпространение: Отглежда се като зеленчуково растение и е разпространено по Черноморското крайбрежие и по влажни места край реки.
Употребяема част: Използват се коренът и плодът.
Действие: Диуретично, апетитовъзбуждащо, антиревматично, възбуждащо и леко слабително.

Ч

Червен божур
Paeonia peregrina

Описание: Многогодишно тревисто растение с късо коренище и вретеновидно надебелени, грудковидни корени. Стъблата са 50-90 см високи, набраздени, неразклонени. Листата са последователни. Цветовете са тъмно- или светло- червени, по рядко розови. Чашката е петлистна, а венчелистчетата са 8-12. Цъфти от май до юни.
Разпространение: Расте из храсталаци и редки гори по каменисти и тревисти места на Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Средна Стара планина, Средните и Източните Родопи, до 1000 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се корените, венчелистчетата и семената.
Действие: Противогърчово и болкоуспокояващо. Засилва тонуса на матката, перисталтиката и тонуса на червата. Стимулира процеса на кръвосъсирване.

Червен кантарион
Centaurium erythraea

Описание: Тревисто 2-годишно растение с изправено, разклонено в горната си част стъбло. Цветовете са розовочервени, дребни, събрави в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката е венчето са петделни и сраснали в дълга тръбица. Тичинките са 5. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември.
Разпространение: Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове, отрязани на около 15-20 см от върха.
Действие: Билката има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок. Приписва и се и газогонно действие. Експериментално е доказано, че има противоглистно действие.

Червена боровинка
Vaccinium vitis-idaea

Описание: Вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см, с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кажести. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.
Разпространение: Расте по каменливи поляни и из иглолистни гори на Централна и Западна Стара пранина, Родопите, Рила и Витоша.
Употребяема част: За лечебна цел се събират листата, които след изсушаване са овално елипсовидни. Събират се преди или по време на цъфтенето, като се отрязва с нож облистената надземна част, суши си, след което се отделят листата чрез изчукване. Да не се събират почервенели или почернели листа.
Действие: Противовъзпалително и пикочогонно.

Червена детелина
Trifolium pratense

Описание: Многогодишно тревисто растение с изправени или възходящи 10-50 см високи стъбла и тройни последователни листа. Съцветията са сферични главички, 2-3 см в диаметър. Цветовете са червени или розови. Цъфти през май-юли.
Разпространение: Расте по тревисти места и в ливадите, равнините и планините до 2200 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се цъфтящите надземни части.
Действие: Омекчително, кръвоспиращо, ранозаздравяващо.

Червено подъбиче

Описание: Дребно полухрастче с едногодишни, приповдигащи се до изправени цветоносни стъбла, високи 10-30 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки. Цветовете образуват класовидно съцветие. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти от май до август.
Разпространение: Расте из храсталаците и горските поляни в цялата страна.
Употребяема част: Използва се надземната част събрана по време на цъфтеж без приосновните вдървенели части на стъблото.
Действие: Запичащо, кръвоспиращо.
 
125
63
Черен синап

Описание: Едногодишно растение с право, 1-1,5 м високо стъбло. Листата са с дръжки. Съцветникът е връхно, гроздовидно. Цветовете са яркожълти. Плодът е четириръбеста шушулка с дребни, сферични, червенокафяви семена. Цъфти през май-октомври.
Разпространение: Расте като плевел и бурен да 500 м надморска височина.
Употребяема част: За лечебни цели се използват семената и получените от тях синапово брашно и синапов спирт.
Действие: Дразнещо

Черна боровинка
Vaccinium myrtillus

Описание: Полухраст, висок 10-40 см, със силно разклонени тънки ръбести стъбла. Листата са с къси дръжки, последователни, светлозелени, яйцевидни, назъбени. Цветовете са разположени единично. Плодът е многосеменна, сферична, синкавочерна ягода, с приятно кисело-сладък и леко стипчив вкус. Цъфти от май до юли.
Разпространение: Среща се по високите планини над 1000 м надморска височина, из иглолистните и широколистни гори и пасища заедно с червената и синята боровинка.
Употребяема част: За лечебна цел се събират листата (през юли-август) и плодовете (през юли-септември)
Действие: Затягащо, антисептично, противовъзпалително.

Черна ряпа
Raphanus sativus niger

Описание: Двегодишно зеленчуково растение. Кореноплодът е от 5 до 20 см в диаметър с разнообразна форма и багра. Цветоносното стъбло е до 1 м високо. Приосновните листа са събрани в розетка. Цветовете са бели, розови или виолетови с по-тъмни жилки. Цъфти през юни-юли.
Разпространение: Отглежда се като зеленчуково растение в цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се събират листата (през юли-август) и плодовете (през юли-септември)
Действие: Жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, пикочогонно.

Чесън
Allium sativum

Описание: Многогодишно културно луковично растение със сложна, широко яйцевидна луковица. Листата са линейни. В съцветието освен цветове се образуват многобройни малки луковички. Размножава се вегетативно.
Разпространение: Отглежда се из цялата страна.
Употребяема част: За лечебна цел се използват луковиците.
Действие: Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие – убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)

Чемшир

Описание: Вечнозелен храст или малко дърво, 2-5 м високо. Листата са кожести, срещуположни. Съцветията са главички, разположени в пазвите на листата. Цветовете са еднополови. Плодът е кутийка с рогчета на върха. Цъфти през април-май.
Разпространение: Отглежда се като декоративно растение почти в цялата страна.
Употребяема част: Използват се листата.
Действие: Потогонно, антиревматично, жлъчегонно, слабително, дезинфекционно, противотрескаво и улесняващо заздравяването на рани.
 
125
63
Ш

Шапиче (цариче)
Alchemilla

Описание: Многогодишно тревисто растение, с високо до 50 см стъбло и тъмнокафяво коренище. Листата са последователни. Цветовете са дребни, жълтозелени, събрани на върха на стъблото в метличести съцветия. Плодът е яйцевиден, на върха заострен. Цъфти юни-август.
Разпространение: Расте по тревисти места, из влажни ливади, край планински потоци обикновено до 1000 м надморска височина в почти всички наши планини.
Употребяема част: Използват се листата или цялото растение, а понякога заедно с коренището.
Действие: Кръвоспиращо, антидиарично, противовъзпалително.

Шипка
Rosa canina

Описание: Храст с прави или извити стъбла, стигащи на дължина до 3 м и покрити с твърди бодливи, сърповидно извити шипове. Цветоносните стъбла понякога са без шипове. Цветовете са розови или бели. Плодчетата са едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервен, яйцевиден до сферичен плод – шипка. Цъфти май-юли, а плодовете узряват през есента.
Разпространение: Расте из храсталаци и редки гори, край реките, по тревисти склонове и синури, в равнините и планините до 2000 м надморска височина.
Употребяема част: Използват се шипките.
Действие: Подобрява окислително-редукционните процеси в клетките, уплътнява капилярите, действа диуретично.

Я

Японска акация

Описание: Листопадно дърво. Листата са нечифтоперести. Цветовете са светложълти. Плодът е боб с цилиндрична форма, до 10 см дълъг и 1 см широк. Цъфти през лятото.
Разпространение: У нас се отглежда кото декоративно дърво из паркове и градини почти в цялата страна. Спонтанно расте в Япония и Индия.
Употребяема част: Използват се неразтворените цветни пъпки и плодовете
Действие: Капиляроукрепващо – намалява чупливостта и пропускливостта на капилярните кръвоносни съдове. Предпазва от кръвоизливи. Има противовъзпалително действие.
 
125
63
Отравяния с лечебни растения!

Въпреки че са носители на безспорни полезни свойства, лечебните растения могат да станат причина и за по-леки или по-тежки, а понякога и за фатални отравяния. Най-често те настъпват при приемане през устата на свежи части от растения или извлеци, запарки, отвари и др., приготвени от изсушена дрога. Местни увреждания могат да настъпят при допир на кожата с кори, цветове или листа на отровни растения. Такива прояви на "изгаряне", на възпаление на кожата, дори поява на мехури могат да възникнат при съприкосновение с лютиче, сибирски девесил, божика, както и при използването на отвара от цветовете на многогодишен пролез, на бяла съсънка. Възможни са и отравяния при вдишвания на разпрашени частици от чемерика, хмел.
Активнодействащите вещества на отровните билки са с различна химическа природа. Често това са алкалоиди (листа на тютюн, цвят и плод на мака, стръкове на бучиниша, корени на лудо биле). С дъбилните вещества (танините) алкалоидите образуват утайки, които не могат да се резорбират. Гликозидите са честа причина за отравяния с някои билки. На тези вещества се дължат полезните свойства, но и отравянията с растения като червен напръстник, вълнест напръстник, момина сълза, горицвет, горицвет, кукуряк, зокум. Значение за отравяния с билки могат да имат някои органични киселини (циановодородна, оксалова). Лактоните, съдържащи се в лютичето, в дивия пелин и др., багрилните вещества съдържащи се в елдата, в звъниката, в семената на памука, също могат да имат токсично действие. Голямо значение за отравянията с някои билки имат токсоалбумините - вещества с белтъчен характер и със силно токсични свойства. Съдържат се в семената на рицина и в бялата акация. Редица фактори оказват влияние върху токсичността на билките - географска ширина, надморска височина, състав на почвата, метеорологични условия, време на събиране. Различно е съдържането на токсични вещества в различните части на растенията. При чемеликата и самакитката отровните вещества са в коренището, а при напръстника - в листата, при къклицата - в семената. Важно е да се знае как се отразява сушенето на дрогите върху съдържанието на токсични вещества. Повечето билки, съдържащи алкалоиди, запазват токсичността си при сушене. Растенията, съдържащи сърдечно активни гликозиди, обикновено при сушене загубват значителна част от активността си (напр. листата на момина сълза). Растенията, съдържащи летливи активни вещества (напр. лютикови), губят активността си при сушене.
 
125
63
Общи прояви на отравянията с лечебни растения
Отравянията с растения протичат остро или хронично. Острите отравяния се дължат обикновено на употреба на голямо количество (свръхдозиране) и се характеризират с внезапно настъпване, с бурни клинични прояви. Хроничните отравяния настъпват вследствие продължителна употреба на нетоксични еднократни количества от съответното растение и се характеризират с бавно, незабелязано начало и с постепенно развитие на клиничната картина.
Клиничната картина на отравянията с лечебни растения се отличава с голямо разнообразие.
Нервна система Проявите са характерни за отравяния с растения, съдържащи етерични масла и алкалоиди. Те могат да се изразят във възбудни явления или явления на потиснатост и парализа. Прояви на повишена възбудимост с двигателно безпокойство, психична възбуда, възбудено дишане и кръвообръщение, халюцинации, маниакални състояния са харктерни за отравяния с блян, татул, лудо биле, зърнеш, чемерика. Потиснатост на нервната система с парализа на дишането, понижена чувствителност, затруднени движения, отслабени рефлекси, сънливост са характерни за маковите отравяния, отравяния с отровна глушица, бучиниш.
Стомашно-чревен тракт Настъпва гадене, повръщане, болки в корема, понякога кръвоизливи. Към тези явления се прибавят и явления от страна на централната нервна система, на дишането, на отделителната система. Такова действие имат растенията, съдържащи сапонини, гликозиди, токсоалбумини - рицин, бяла акация.
Сърдечно-съдова система Токсични прояви предизвикват растения, които съдържат сърдечно активни гликозиди - напръстник, момина сълза,кукуряк.
Отделителна система Бъбречни прояви с често уриниране или намалено отделяне на урина, кръв в урината, предизвикват растения съдържащи летливи вещества - етерични масла, синапени масла и др. Някои билки могат да доведат до аборт у бременне жени, до нарушения в протичането на бременността поради съдържанието на вещества предизвикващи маточни съкращения или нарушено кръвоснабдяване на матката и на плода.
Газова обмяна Растения или техни части, съдържащи циановодородна киселина предизвиква нарушения в газовата обмяна и кислороден глад на тъканите.
Кожни обриви Зачервяване, оток, язвени поражения, некрози, повишена чувствителност към слънчевата светлина.
 
125
63
Действие на някои отровни растения върху човешкия организъм
Наименование Обяснение - отравяне при:
Лудо биле (беладона) при ядене на плодовете на растението, особено често при деца
Блян при употреба на семената, по-рядко: при консумиране на корени и листа
Татул при ядене на семената или при вдишване на миризмата от цветовете му
Черно кучешко грозде при ядене на плодовете на растенията
Клиничните прояви са: разширение на зениците, сухост в устата и затруднено гълтане, зачервена суха кожа, ускорена сърдечна дейност. Възбудено дишане, несвързан бърз говор, халюцинации.
Лечението: при натравяне се състои в промивка и въвеждане чрез сонда на танинов разтвор. Вътрешно се дава силен чай или кафе, солево очистително (английска сол). Лечение в клинична обстановка.

Бучиниш при ядене на стъблото, от мляко на добитък, който е ял от него
Клиничните прояви са: Гадене, повръщане, слабост на мускулатурата, забавени движения и говор, разширени зеници. Постепенно настъпва парализа на кроайниците, спадане на клепачите, нарушение в гълтането. Съзнанието е замъглено. Може да настъпи смърт от парализа на дихателната система.
Лечението: Предизвикване на повръщане, промивка на стомаха с разреден разтвор на калиев перманганат, животински въглен, солево очистително, очистителна клизма. Изкуствено дишане.

Тютюн дължи се на съдържащата се в листата на тютюна силна отрова - никотин
Клиничните прояви са: Най-напред възбудни, а после паралитични. Слюнотечение, гадене, повръщане, болки в корема, виене на свят, мускулни потрепвания, гърчове, парализа на дишането.
Лечението: Предизвикване на повръщане, промивка на стомаха, даване на животински въглен, солево очистително. Лечение в клинична обстановка.

Самакитка деца при ядене на грудки, възрастни - при неправилно лечение с дрога
Клиничните прояви са: Външно предизвиква сърбеж последван от обезчувствяване на кожата. При вътрешна употреба - слюнотечение, гадене, повръщане, диария, чувство на сърбеж, мускулни потрепвания, нарушение в сърдечната дейност, нарушено равновесие, загуба на съзнание, гърчове. Може да настъпи смърт вследствие парализа на дихателния център.
Лечението: Промивка на стомаха с разтвор на танин, вкарване през сонда на суспензия от активиран въглен, солево очистително, вдишване на кислород, инжектиране на атропин - в клинична обстановка.

Змийски лапад фигурира в списъка на отровните растения
Клиничните прояви са: Обилно слюнотечение, гадене, повръщане, диария, силно потене, повръщане, диария, силно потене.
Лечението: Прилагане на слизести, покривни средства, слабително средство.

Чемерика фигурира в списъка на отровните растения
Клиничните прояви са: Контракции на скелетната мускулатура, силно понижаване на артериалното налягане, забавена сърдечна дейност, силно безпокойство, усилено слюноотделяне, гадене, повръщане, диария.
Лечението: Промивка на стомаха, даване на медицински въглен, солево очистително, силен чай, кафе. Клинично лечение - сърдечни средства, глюкоза, изкуствено дишане.

Сънотворен мак употребата му в домашни условия е недопустима
Клиничните прояви са: Потиснатост, сънливост, отпуснатост, при тежки отравяния - кома. Особено опасно е потискането на дихателния център - забавено повърхностно дишане, настъпва хипоксия. Телесната температура се понижава, отделянето на урината намалява.
Лечението: Промивка на стомаха с разреден разтвор на калиев перманганат, разтвор на танин, животински въглен. Изкуствено дишане. При клинични условия се прилагат противоотрови.

Лавровишня при погрешно събиране на листа от лавровишня, вместо лаврови листа
Клиничните прояви са: Задух, главоболие, гадене, повръщане, болки в корема. Кожата и лигавицата са силно зачервени. При тежки случаи настъпват гърчове, загуба на съзнание, смърт.
Лечението: Предизвикване на повръщане, промивка на стомаха с разтвор на калиев перманганат, солево очистително, изкуствено дишане.

Рицин (кърлеж) при погрешно ядене на семена от рицин вместо бял боб - фасул
Клиничните прояви са: Зачервяване и болки в гърлото, ускорен, мек пулс, главоболие, гадене, диария, повръщане, световъртеж. В тежки случаи може да се развие жълтеница, да спре отделянето на урина.
Лечението: Предизвикване веднага на повръщане, промивка на стомаха с активиран въглен, даване на солево очистително. Прави се очистителна клизма. При нужда се вдишва кислород. Клинично лечение.

Есенен минзухар при предозиране, при неконтролирана употреба, мляко от животни яли от него
Клиничните прояви са: Увреждат се бъбреците, в урината се установявт албумин и еритроцити, може да спре отделянето на урина. Телесната температура се понижава. Развиват се явления на парализа на централната нервна система. Смърта настъпва от парализа на дишането.
Лечението: Промивка на стомаха с разтвор на танин, животински въглен, даване на мляко, слизести вещества, яйчен белтък, топли грейки.

Мораво рогче алкалоидите имат много силно биологично действие - тежки отравяния
Клиничните прояви са: Тежки прояви на увреждане на нервната, сърдечно-съдова и храносмилателна система - гърчове с извиване на тялото, припадъци, суха гангрена на крайниците, диария.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
477
263
Искам да изтупам прахта от тази тема, защото е важна и интересна .
А човек използва ли билки живее по-дълго, то тогава човек ще отглежда по-дълго, а щом човек отглежда по-дълго значи, че живее по-дълго .

Може да споделяте целебни ефекти от сортове който сте употребявали или отглеждали .Или от различни билки .
 
Top