Въпроси от бъдещ фермер (tutorial/начинаещи)

67
18
Здравейте.Нужен ми е съвет как да различа пола на регуларите които ще гледам на лампа от малки.
Пишеш в " чичко google " там има всичко по темата.
 

Ban

19
3
може да си направиш една кутия или в гардероб да си сложиш една или повече ЦФЛ лампи според зависи от тва колко W ще бъдат , но ако мислиш още от сега да го правиш тва нещо.... рано е да ги изкарваш навън.Пак зависи от района в който живееш, но според мен най-добре тва да го започнеш в средата-края на март месец.
Не няма да го правя сега , просто искам от сега да го измисля как да го направя , за да небера ядове след това , да те попитам и още нещо , студена светлина става нали
 
67
18
Не няма да го правя сега , просто искам от сега да го измисля как да го направя , за да небера ядове след това , да те попитам и още нещо , студена светлина става нали
да точно за вегетативния период е най-добре да е студена светлина около 6000К
 
47
18
Здравейте интересува ме дали някой е ползвал торовете на Plagron и какви са му впечатленията. Благодаря предварително
 
Здравейте имам пътуване до Амстердам другата седмица интересува ме легално ли ще е да си донеса от там семена, понеже ми бяха казалк че се водят като сувенири...
Ще пътувам с самолет?
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,373
263
HeHoPMaJLeH,не е легално да внасяш семки в БГ.ще трябва да си вземеш малко бройки и ги кашираи някъде :)
Кой ти го каза това?

Аз лично точно от Холандия (от летище Айнтховен) съм пътувал с цяла пачка със семена с оригиналните опаковки. Нито съм ги крил, нито са били малко, нито нищо. Семената си стояха в багажа и никой нищо не ми каза. Семената са легални. (като сувенири и като супер храна... а и семената не съдържат тхц или друго забранено вещесто. Ще забележите че никога не продават семки с люспа от трева/глава точно за да са напълно легални) То си пише ясно на семената, че са сувенири и не са за отглеждане :) .
 
Както споменах в България не може,други държави и граници може като Англия,но на наша митница,летище ако ги видят ги вземат.

Една фирма може да внася конопено семе, но само ако притежава лиценз.И най-важното – в България е разрешен вносът на канабисови производни само ако съдържанието на тетрахидроканабинол е под 0.2%.
 

Kot

1,136
163
Гледах едно клипче от Русия. Един на летището идва от Холандия с две много големи чанти пълни със семена на стойност около 2500 лева, били за папагала му. Наложиха му малка глоба и му дадоха да избира или да унищожат семената или да се върне от там от където е дошъл. Избра да се върне в Холандия. В коментарите се шегуваха, че папагала му останал гладен.
 

Ban

19
3
Моите семки ми ги донеси приятел от чужбина , нямал е никакви проблеми на летището в България или на летището в страната , от която идва. Бяха поръсили с кафенце малко , предполагам заради кучета.. А и на кутииките , ясно си пише че не са за култивация или нещо такова, сувенири се водят както казаха по-горе .. Сега ако прекарваш един чувал може и да имаш ядове нали хах

П.С: Имам едни вати , искам да попитам кога се слагат самите вати в почвата с растението , веднага след като сложа покълната семка или след като види бял свят ?
 
Last edited:

Kot

1,136
163
Не виждам смисъл от вати и подобни гимнастики с памук и подобни. 24 часа във вода и след това директно в почвата. Кълняемостта е отлична поне при мен.
 
Има вероятнос да излязат отгоре на саксията като се напуят с вода,ползват се за клонинги ватите.
За семки най-добре след покълване в пръста да се сложат,без вати или подобни неща!
 
  • Like
Reactions: Ban

Ban

19
3
Значи ще ги запазя , за следващите проекти , ще трябва и да прочета още за тия клонинги , че нещо много сложно ми се вижда , но нормално без опит всичко е трудно хихи. Мерси за отговорите ;)
 
289
63
Не е сложно. Трябва ти пудра за вкореняване, около 20*С, и висока влажност около 60-70% и една цфл-ка. За техниките обаче е най-добре да се чете. Като станат за топиране и вземеш резници ще кажеш ако нещо те притеснява.
Успех!
 
  • Like
Reactions: Ban

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,373
263
Както споменах в България не може,други държави и граници може като Англия,но на наша митница,летище ако ги видят ги вземат.Една фирма може да внася конопено семе, но само ако притежава лиценз.И най-важното – в България е разрешен вносът на канабисови производни само ако съдържанието на тетрахидроканабинол е под 0.2%.


На която и банка да вземеш семената на опаковките им пише, че не са за отглеждане, а сувенири и това е вратичката в закона, която им позволява изпращането и транспортирането до почти всички точни по целия Свят. Умишлнео всяка банка за семена проверява семка по семка за да няма дори една люспа или листенце от трева по семките. Защото люспата може да съдържа thc и заради една люспа или листенце може да направят проблем, но семката сама по себе си няма никакво съдържание на thc. (това е и причината семките да се продават легално в био магазините в България като супер храна, както и като сувенири в почти целият Свят) Влючително Strain Hunters обесняваха подробно това в едно тяхно видео, защо чистят семка по семка... точно за да могат да транспортират семена по цял Свят легално през градниците, включително и тези семена от мисиите им.За официален внос на конопени семена в България може да се говори единствено при индустриалният коноп, семена които се отглежда и там го има това изискване, защото семената са за отглеждане, а не за сувенир (разликата в двете е огромна). Там е тънката разлика, че на конопените индустриални семена пише, че са за отглеждане и за това се изиксва в България да са с под 0.2% THC отгледаните растения от тези семена. За отглеждането на индустриален коноп се изисква да си регистриран земеделски производител, да изкараш свидетелство за съдимост, че не си осъздан по чл. 242 – 242а и/или по чл. 354а - чл. 354в от Наказателния кодекс (на прост български език не трябва да си осъждан за трафик, производство и разпространение на наркотични вещества, за организирана престъпна група свързани с наркотични вещества, както и че не си осъждан за какъвто и да е вид контрабанда през границите ) и да си изкарал нужният лиценз от "Министерство на Земеделието, храните и горите". "Министерство на Земеделието, храните и горите" изисква документи удостоверяващи качеството на посевния материал, документ за търговия на семена внос от трети страни, съгласно чл. 58, ал. 9 от Закона за посевния и посадъчен материал, както и документ от акредитирана лаборатория, доказващ, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента при внос на семена за посев от трети страни, но това всичко го искат, защото ще отглеждаш тези семена, а не защото са ти сувенир и ще стоят на рафта ти във вас, като красота.

Едните семена са сувенирни и не са за отглеждане, а другите са за отглеждане. Отглеждането коноп е със спеиален статут и изисква лиценз за отглеждане на растения със съдържание под 0.2 % thc, а с над това съдържание е забранено. Като вземеш на предвид, че в българската секция повечето хора отглеждат растения с над 0.2 thc % това, че минават границите със семена не съдържащи в себе си ( в самите семена не съдържат thc) thc или други нелегални субстанции. Това е най-малкият им проблем.

Както казах аз съм минавал през летището с конопени семена в оригиналните опаковки и не съм имал проблеми. Мой приятели също са преминавали през летището в България със семена и не са имали проблеми.

Всъщност полицията използва вашето незнание на закона да се заяжда с вас. Давам пример: Постоянно искат на младежи лична карта и много често младежите са глобявани с 50 лева за това, че не си носят личната карта или защото личната им карта е увредена. (макар, че личните карти имат фабричен дефект и се пречупват през средата ...., но това е друга тема)
Последният път, когато спряха мен и мой приятел за "проверка на лични карти". Аз имах, а той не, но не го глобиха. :)

Винаги можете да им кажете "Моят адвокат ме уведоми, че мога да ви се легитимирам с 3 имена и ЕГН без да ви предоставям личната си карта. Имам лична карта, но не е нужно да ви я показвам за да ме индефицирате. "

В този ред на мисли изисквайте при всяка ваша проверка протокол, както и номера и имената на полицая, които ви е извършил проверката. Като чуят, че искате протокол много се променят нещата. При 3 събрани протокола можете да съдите МВР за накърняване на основни права. Лошото е че ако спечелите делото няма го плаща и да бъде наказано пряко физическото лице, което ви е тормозило, а ще бъде изплатено от българският народ (вас самите...). Но полицайте реагират по друг начин, като чуят, че вие сте запознати добре с правата си и че имате желание да извикате адвоката си при нужда. Адвоката ви трябва да е добър адвокат (запознат много добре със закона), но освен това да ви е и добър приятел за да иска да ви помогне безплатно от приятелска солидарност, защото цени вашата лична свобода, а не за да ви вземе парите.

На едните семена пише, че са сувенири и изрично пише, че не са за отглеждане и ако го правите, че е на ваша лична отговорност, а на другите пише че са за отглеждане и имат съдържание под 0.2% thc. (не смесвайте двете неща, че разликата е много голяма)

П.П. Ако ви е страх и ви е трудно да си намерите конопени семена, тогава по-добре не се захващайте с отглеждането на Канабис. Набавянето на конопени семена е най-лесното и най-малко рисковото нещо в самото отглеждане. За да отглеждате Канабис трябва да притежавате смелост близка до безумието, находчивост, която да изуми и най-големите импровизатори, ум като бръснач, които може да разреже всяка скала и много други качества, защото ще се сблъскате с много проблеми при това не само от агрономски характер.
П.П.2 След безопасността, семката е най-важното нещо в отглеждането.


Такива вати са идеални за вкореняване на клонинги. За това ги ползвам.
Не е сложно. Трябва ти пудра за вкореняване, около 20*С, и висока влажност около 60-70% и една цфл-ка. За техниките обаче е най-добре да се чете. Като станат за топиране и вземеш резници ще кажеш ако нещо те притеснява.
Успех!
Ти ползваш вати, а аз ползвам почва. Всек ползва, каквото му е приятно.
Това за влагата и температурата не е точно така, а за ватите не бих казал, че са идеални. Ватите разбирам ако ги ползвате за хидро, но иначе няма реален смисъл от тях.
Като човек експериментирал с различни неща за да разбере в кое се вкоренява най-бързо и с най-малко усилия бих казал, че най-добре се вкореняват клонинги в почва. По-точно в почвен микс между чернозем, кокос и био хумус от чкч. (пимерен микс 50% чернозем + 40% кокос + 10% био хумус от чкч ; добавянето на компост е чист бонус) Чернозема е богат на хранителни вещества, но е много твърд, но кокос и чкч от своя страна променят структурата на почвата и позволяват лесното развитие на корена. В био хумуса от чкч се съдържат полезни почвени бактерии, които спомагат вкореняването, а самото чкч е толкова финно понеже е "мляно" (изядено и изсрано от червея поради което растенията толкова лесно освояват хранителните вещества от чкч-то, единствено по-финно смляно може да бъде от бактериите и гъбите)
Най-добрият вкоренител е симбиозата между висши растения с полезните почвени бактерии и гъби (микориза), Каквата и синтетична пудра да ползваш не можеш да го направи толкова добре и бързо, колкото Твореца го е сътворил чрез бактериите и гъбите. Най-ранната симбиоза на планетата Земя е между гъби и растения, всъщност тази симбиоза позволява на растенията да се появят на сушата, защото преди това еволюционно стъпало растенията са нямали обособен корен и са съществували във водата.

Дори само няколко капки от алое и кокосова вода са в пъти по-добър вкоренител от повечето синтетични пудри за вкореняване на пазара. Кокосовата вода съдържа цитокините или зеаатин, както понякога са известни, са ензими, сигнализиращи клетките на корена да се разделят(делят) и развият допълнителни корени в различни посоки. Цитокините също са от съществено значение за сигнализиране за по-бързо клетъчно делене на нови разклонения и странични разклонения, както и стимулиране на растежа на листата и уголемяването на стомати (порите или по-известни като устите) в листата. Когато тези функции се комбинират, можете да си представите какъв експлозивен растеж се случва в растението. По-бърз темп на растеж означава също повече добив и по-бързо бране. Кокосовата вода е един истински природен феномен. Освен всички останали блага на кокосовата вода (витамини, ензими, хормони, микро и макро елементи) в нея се съдържат полезни микроорганизми, които допълнително стимулират растежа на растението. (Rhizobacteria ; Триходерма ) Но за кокосовата вода съм писал подробно в Гръсти ( grysti. com) в Приготвяне на Домашни Торове (DIY). Включително има информация за вкореняването на клонинги.


Клонингите се напояват през листата (стоматите) и за това е необходима по-висока влажност.
Идеалните условия за вкореняване на клонинги е 22-24 градуса по C и влага около 85%. След като клонинга се вкорени се намалява влагата за да не се получи загниване на листата.
Точно защото клонинга няма централно обособен корен и в началото поема влагата предимно през листата (стоматите) се вегетира с 10% по-висока влага в сравнение с конопено растение от семка. (от семка се вегетира на по-ниска влага)
Примерно ако от семка го вегетираш първите 2 седмица на 60% влага.
То клонинга след вкореняване първите му 2 седмици трябва да го вегетираш на 70% влага.


Мир
 
289
63
Ти ползваш вати, а аз ползвам почва. Всек ползва, каквото му е приятно.
Един път съм вкоренявал и то благодарение на теб, че ме нави, за което съм ти безкрайно благодарен.
Сега се смея като се сетя как ги бях наредил в една тенджера от йенско стъкло... Та тогава си взех такива кубчета и една пудра лактофол за по-лесно и то взе че стана. Сега бих пробвал този начин с почвата и чкч, тъкмо има и алое.;)
Мир
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,373
263
Един път съм вкоренявал и то благодарение на теб, че ме нави, за което съм ти безкрайно благодарен.
Сега се смея като се сетя как ги бях наредил в една тенджера от йенско стъкло... Та тогава си взех такива кубчета и една пудра лактофол за по-лесно и то взе че стана. Сега бих пробвал този начин с почвата и чкч, тъкмо има и алое.;)
Мир
Радвам се, че си ме послушал, защото аз това за клонингите го казвам на всеки (особено на новите потребители), но малко хора ме слушат и се радвам, че ти си един от тях. Повечето ги е страх да не прецакат нещо, а то няма какво да се прецака ако спазваш елементарните изисквания.

Тенджера от йенско стъкло е направо лукс ... аз съм вкоренявал в найлонови торбички, чашки от кафе (пластмасови и хартиени), парчета от пластмасови чашки, в пластмасови кутии за храна (от 0.5 л до 20 литрови ), в саксии без нищо специално за да задържа влагата ( без похлупак) и включително съм вкоренявал аутдор директно на мястото в почвата до друго растение, като само съм сложил клон от храст да пази сянка на клонинга за да може да се вкорени, защото при директно силно Слънце клонинга без корен заминава за минути, ако е без защита от Слънцето.
rara.JPG

ra.JPG


Бактериите и гъбите са лудница! Правят вкореняването детска игра и истинско удоволствие. Буквално бактериите и микоризата изменят почвата и растенията е инокулирани с полезни почвени бактерии и микориза още от първият си ден.
Тука е в коренявано с бактерии и почвен микс от чернозем, кокос и малко чкч.
pochva.JPG
pochva56cfyrtrter.JPG
pochva4564yr.JPG

Това не е вреден мухал, а е симбиоза между висши растения с полезни почвени бактерии, ендо и екто микориза (гъби) :)))))))))
pochva111111111111111111111111111111.JPG
pochvadr5yty.JPG
pochvaerptik.JPG
pochvaert.JPG
pochvaftuty.JPG
pochvaruyuvghhwaffxdcvghlo.pp;.,.JPG


Вкоренявани в какъвто почвен микс е имало ( от стари гролове)
c9.jpg
c10.jpg
c11.jpg
c12.jpg
c13.jpg


Вкореняване в чист чернозем. (пак стана, но определено предпочитам в чернозем+кокос+чкч)
clo.JPG
clo2.JPG
cloclo.JPG
 
Last edited:

Ban

19
3
Добрее , сега ми звучи доста по-лесно и практично.. Ще го пробвам със сигурност , както викаш няма какво да се обърка ако следвам инструкциите :) А това с чернозема+кокос+чкч е доста добре , не мислех, че чак така става. Виждам също , че микоризите и гъбите доставят голямо удоволствие, интересно ми изглежда , ще погледнем и там , благодаря ти
:)
Мъчи ме само един въпрос тука няколко дена ... Тия крушки гледам ги по магазините 1600лумена 6000К 20вата уж еквивалент на 120 , мисля да направя една сглобка от 4 крушки , но за вегетация да речем на 5 бебешока , ще има ли нужната светлина , да се развие добре и да го изкарам навън , да кажем към края на Април.. Защото , мисля че няма да стане , а по-добре от сега да си измисля план Б , за това пичове ако план а беше сигурен никога нямаше да има план б хахаха :D

Peeeacce ✌
 
Last edited:

Latest Cannabis Seeds

Sundae Cookies
Sold out

Sundae Cookies

Divine Genetics
Sundae Driver x GMO Cookies
12
Feminized
New
$200.00
Sunset Sherbet S1
Sold out

Sunset Sherbet S1

Divine Genetics
Girl Scout Cookies x Pink Panties
12
Feminized
New
$200.00
Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash
Sold out

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Top