Идентифициране на вредител

Здравейте, имам нужда от малко помощ. Още на 6ти Юли забелязах по стеблата на някои от растенията да има нещо като паяжина и в нея някакви насекоми. Махнах паяжинките и бутнах няколко от насекомите и след това не забязах да има отново паяжинки,насекоми по тях. Днес като ходих да полея видях по най-голямото над 20 от същите насекоми но без паяжина този път. Някой сблъсквал ли се е с такива насекоми и ако да - може ли да ми кажете дали са вредни и ако са - как да се справя с тях? Благодаря!
firstbugpicture.png
newbug.png
bug2.png
 
За пръскане листни въшки, ето ти рецепта от един готин мой познат:
В 10л вода слагаш 1л прясно мляко 3,2%, 10 капки йод, 1с. л. сода бикарбонат и пръскаш. Може да си направиш половин доза или по-малко. Ако не си падаш по рецепти си купуваш препарат "Дециз" или "Куриле", а това е от growweedeasy сайта: General Hydroponics GH2045 AzaMax, 4 Ounce
 
Благодаря за рецептата. Един приятел ми каза, че според него вредителя е " agrotis ipsilon " , но на мен не ми прилича много на този тип насекомо и не съм сигурен. Ако още някой сподели мнение ще съм благодарен.
78e8d1d3e83ad67ea60c7df49a982310.png
 
Ако не си падаш по рецепти си купуваш препарат "Дециз" или "Куриле"
Може ли и двата препарата да ги напишеш грешно. Децис и Нуреле Д, обаче колегата е в цъфтеж и никак не добре да се ползват. На мен ми прилича на "Нощенка" , тя сега ще си снесе яйцата по растението и когато главите започнат да надуват, ларвите излизат от вътре и причиняват сиво гниене. Затова аз пръскам профилактично, през определен период от време.
Към автора на темата, имаш ли листа, по които да има бели точки, листата да изглеждат малко "сбръчкани", ако е така имаш и акари, там борбата е много трудна и трябва да се почне много по- от рано, преди да са цъфнали. Ако имаш подобни листа, като тези значи имаш и акари, трябва ти препарат с активно вещество абамектин, но след, като си в цъфтеж не трябва да се пръска.

gelat3.jpg
 
Това го имам на нормалната ми градина в града,целия квартал е налазен и е почти неспасяемо.Даже пръскаха дъветата по улицата(чиста безсмислица ако не са изрязани и варосани преди това),но те са с такива големи корони гъсти,та вътре се въдят адски много и пак се заразява.Целите колиса накапани от това нещо с лепкаво.Пръскай с нещо като за белокрилка и цикада примерно,макар че точно такова не намирам по снимките като това,но при мен е същото.Но не мога да разбера как се нарича точно,прилича на цикада някоя или на белокрилка,само че е сиво и са много по стъблата?Смокинята ми е яко налазена:(Прави точно това като на снимката,там са му бебетата,които са бели в тия пухчета,отврат е.И капе някакво лепкаво като са повече.Някой ако знае точно име?
 
Днес ходих до градината да се опитам да махна всички вредители които видя с ръка и да направя допълнителни снимки, но гадинките са много пъргави и трудно успях да хвана даже няколко. След известно проучване установих вида им - вид цикада (metcalfa pruinosa). Мисля да ида до агроаптеката и да питам с какво мога да пръскам. Като разгледах стеблото на най-цъфтящото от всичките ( Frisian Dew ) видях няколко черни кръгли черупчици, които като ги разчупя изпадат много малки бели топченца (като яйца). Не съм сигурен дали обаче това е от цикадата. Освен това на едно от листата намерих черни яйца, неизвестно от какво насекомо.
cherupka1.png
cherupka2.png
Cherupka3.png
Cherni qica.png
cikadii.png
listo11.png
listo22.png
Frisian Dew Top.jpg
 
Last edited:
metcalfa pruinosa е пеперудката сивата,вид цикада е било,да и съм абсолютно сигурна,и аз току що го установих с положителност.Имаш следи и от акари(белите точки по листата).Внимавай с какво пръскаш обаче най-цъфналото по-добре с нещо био или домашно,доста напред изглежда в цъфтеж......
 
Last edited:
metcalfa pruinosa е пеперудката сивата,вид цикада е било,да и съм абсолютно сигурна,и аз току що го установих с положителност.
Така е, това е. Съгласен съм, имам на телефона си едно приложение Обектив, като снимаш нещо или качиш снимка и ти казва какво е. Много яко работи във всички области-цветя, животни, предмети. Ето резултата в случая
Screenshot_2019-08-07-22-03-05-385_com.google.android.googlequicksearchbox.png
 
пенообразуваща цикада, смуче сока на растението, а пяната е за защита от хищници и хранителна среда, биологичната борба е 3-4 пръскания през няколко дни с отвара от лют пипер/настойка от чесън/тютюн; или широкоспектърен биологичен инсектицид за био-земеделие, като например пиретро-натура или конвенционален такъв - в зависимост от фазата на развитие - би-58 или нуреле (3 и 4 седмици карантинен срок) ; карате/децис (1 седмица); моспилан/актара (3 дни)
ако са в напреднала фаза на цъфтеж аз лично бих пробвал с люта отвара (няколко стрити люти чушки или пакет лют червен пипер варени 10-тина минути и водата прецедена и изстудена), карантинните срокове са за консумация, не за пушене
иначе гнездата на цикадите (това с пяната) лесно се унищожават със силна струя вода
 
Top