Отглеждане На Открито В България, През 2017 . Outdoor Bulgaria 2017

Status
Not open for further replies.

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Темата ще бъде обща за всички, който искат да си споделят подготовката или Outdoora-си
Много фенове на външното отглеждане ми писаха, че са започнали с подготовката, за това отварям темата и сега .

Успеха при отглеждане на открито е равен на вашата подготовка по възможността, която ви даде майката природа .
Колкото по-добре се подготвите, толкова по-голям успех ще имате .

Успех и късмет на всички през новият сезон :)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Най-важното при външното отглеждане е ,че не трябва да се безпокойте .
Запазвайте спокойствие и самообладание!Не се страхувайте !
Не казвайте на никой за тайната си градина .
Дори ако някога се наложи да знае някой за нея, то трябва да не бъде повече от 1 човек. Защото ако се случи нещо с градината да имате някакви шансове да знаете кой е .

Колкото и да ви се иска да се похвалите на приятели какви мазни глави отглеждате в момента или дори после след като сте го отгледали не трябва да се хвалите .

Край на сланите 26 май
Начало на цъфтежа края на юли-началото на август .

Информацията е приблизителна и я споделям за хората,който до сега не са правили външно отглеждане .

Има точни данни какво е било времето за последните 100 години на този ден във всеки район .
Застрахователите на земеделска земя се водят по тази информация .
Примерно дават застраховки против слани със срок няколко дни след последните слани за годината .
Проучете за вашият район и района в който смятате да отглеждате. Свършете си добре домашното .
По-долу съм споменал няколко неща с който ще съобразя с моето външно отглеждане .Не твърдя, че информацията е най-вярна или правилна, а споделям неща по който аз ще се водя и ръководя, не искам да обременявам някой по никакъв начин с изложената от мен информация .
Във форума има страшно много допълнителна и различна информация, която е достъпна до всички .

1. Избор на семена .
2. Разсад .
3. Няколко градини .
4. Избиране на място .
5. Обработка на земята .
6. Живата почва .
7. Торове .
8. Производство,Сушене,транспортиране и складиране .
9. Влиянието на луната върху растенията .1.Избор на семена :
Сортовете семена трябва да изцяло съобразени с вашият вкус,вашето местонахождение,финансова възможност и седмици за узряване (Седмици цъфтеж ) .
Трябва да сте сигурни, че сортовете който изберете ще ви допадат на вкус и ефект, за това се потрудете и поровете докато си изберете каквото ви харесва .
Да, те трябва да са съобразени с вашето местонахождение, защото едни сортове са подходящи за едни условия, а други за други условия .Един сорт се развива различно на 200 метра надморска височина и на 1200 метра надморска височина . Вземете на внимание също така дали се намирате на юг или север и всякакви други факти за природните условия в района от който ще отглеждате.Колкото по на юг сте, толкова е по-топло и може да отглеждате сортове с по-дълъг цъфтеж .
Аз обикновено си вземам фотопериодни сортове с 6-7 цъфтеж и няколко с 8-9 цъфтеж .Към тях добавям няколко автоматика (от бързите с малко добив и няколко от бавните с повече добив ) .
Правя клонинги от фотопериодните. За това тази година ще заложа на регулар сортове .Който ще подкарам на лампа предварително за да направя майки от които ще взема клонинги .Първите изрязани резници за клониране няма да ги вкоренявам, а направо ще ги сложа 12/12 за да видя кой растения са мъжки и кой са женски .
След това ще почна да правя клонинги само от женските от който съм подбрал .

Не се опитвайте да правите клонинги от автоматици .Само ще загубите от това ваше действие .

Предни години правех предимно клонинги от феминизирани фотопериодни .Но Имах случай в който 1 клонинг става хермафродит и опрашва цялата градина, защото не съм го видял на време .
Както и от семка съм имал случай на изхермване от семка (така,че гаранции няма ) .
За това този път съм решил да заложа на стабилни регулар гени от който ще си направя клонинги от женските растения .
Клонираните атакуват :)))))))))
Клониране: Стъпка По-стъпка

Когато избирате семена важен факт за взимане под внимание е, че конопа в България започва да цъфти към края на юли и в началото на август .(Имах градини който започнаха да цъфтят края на юли, други на 1-ви август, а трети градини на 10 август )

2.Разсад

На клонингите (както и на растенията от семки ) им давам вегетация на лампи .Една най-обикновена цфл-ка от 10 w върши достатъчна работа, както и кашон за бокс .Но колкото повече им дадете, толкова повече ще получите .
Ако им дадете вегетация под МХ ще имате перфектен разсад .(когато видиш как едно растение вегетира под цфл,мх и хпс ....... разбираш защо наистина хората казват, че има смисъл от МХ ) Растението расте с други темпове и самата структура му се развива различно .
Вадя клонинги с различни размери и големина .Колкото по-големи, толкова по-добре .
Като не ги вадя по-големи от 50 см, заради трудности с транспортирането до градината .

Директно засяване на семка в земята без начална вегетация с очакване да се получи нещо е почти сигурен провал .

Дори да не можете да пуснете цфл-ка от 10 вата да им дадете вегетация .Ги разпукайте семките и ги дръжте зад прозореца на по-благоприятни условия от външните .
Когато ги вадите на вън по възможност им дайте някаква защита (прерязано пластмасово шише или мини парник)
Защото в зависи в кой район на България си, на някой места падат слани до 26 май . (Сладите се образуват когато температурата падне под 5 градуса )
Можете да се преборите със сланите ако изкарате растенията след сланите .Или следите прогнозата и при необходимост ги покривате, но това е трудна и рискована задача .Или ако градината има естествена защита .

Преди да ги изкарам растенията на вън, изравнявам температурата в бокса с външната .(постепенно за няколко дни)За да намаля стреса при изваждането им на вън .

Защо им давам предварителна вегетация ?Вадя на вън растения с различна големина и дебелина на стеблата, с по няколко разклонения и вече приложени някой техники, докато тепърва пониква дивият коноп .Давам им страшно голямо преимущество .
Също така като са по-големи издържат по-лесно на различни стресове .
Като са по-големи дори и след опасване от охлюви или други вредители имат шанс да оцелеят растенията .Докато ако са твърде малки са просто няколко хапки и могат да бъдат напълно унищожени от 2-3 охлюва .3. Няколко градини . Тук не става въпрос за производство в големи размери. Аз залагам на няколко градини. Може да са с малко на брой растения, но няколко градини .Растенията са клонинги, така че спестявам някакви пари от семена .А автоматиците, който са от семена са за да се извади бързо материал, но не да бъде основният добив от тях .
Защо залагам на няколко градини ?
Имах случай на цялостно унищожена градина от диви животни и от киселинни дъждове .
Чувах случай за обрани градини на познати .
За това всяка една година почвам да се убеждавам, че е по-добре човек да има няколко градини .Било то другата да не е толкова гледана и да бъде полята само 10-20 пътя и 3-4 пъти от тях да бъдат само с тор .
По-добре е да имате резервен вариант, ако нещо ви се случи с градината .
Може да имате градини изцяло от клонинги така, че да не се налага да давате по много пари за семена .

Градините трябва да са през голямо разстояние една от друга . (ако можеш да стигнеш за 1 час пеша от едната до другата градина) Шансовете са много добри да открият и 2-те градини, ако ти открият едната .


4.Избиране на място .
Мястото трябва да бъде удобно за достигане от вас по всяко време .Хубаво е да имате път до района където е мястото .След това да се наложи да зарежете превозното си средство и да ходите пеша.
Колкото по трънесто,бодливо и оградено с коприва, толкова по-добре .
Има хора, който отглеждат в ниви (примерно от царевица) .Това е страшно опасно, защото те се обработват редовно и минават хора макар и рядко .Също така, в някой от тези реколти влизат крадци и могат лесно да намерят вашите растения .
Тази година имах случай да пътувам по пътя и да видя градина на градинар от главният път .Отбих колата и видях перфектно цъфнала конопена градина сред блока от царевица .
Нищо не им направих на растенията, продължих си по пътя .
Надявам се, че тези хора да са успели да си оберат реколтата .
Когато избирате място трябва да погледнете и от други гледни точки от къде се вижда мястото ви .
Хората който изберат да отглеждат вътре в гората, да имат на предвид, че в гората има много повече вредители,гризачи и дивеч от колкото сред полето .
Осветеност : Добре е растенията да получават минимум 5 часа директна слънчева светлина .Колкото повече светлина получат,толкова по-добре, но това означава и по-обилни и чести поливки .
Хубаво е когато е най-силно Слънцето, растенията да получават някаква защита от него (сянка) .
За това всеки да си прецени колко често ще може да посещава градината си .

Градината трябва да бъде далеч от населени места и труднодостъпна .
Хубаво е да има защита от северните ветрове .Затова се огледайте за естествена защита от северната страна на вашите градини .

Естествена защита от хора : тръни,бодили,коприва и непристъпен терен .
Естествена защита против дивеч : урина от вълк, вие също е хубаво да маркирате района с урината си
Биозащита от вредители : масло от нийм и масло от пиретрум (според гадините )
Капани от чашки с бира за борба с охлювите .
Водоизточник в близост
. Хубаво е да имате в близост водоизточник . Малко поточе ,изворна рекичка или друг. Но ако е прекалено голям или известен водоизточника ще привлече рибари,пастири или други хора . (животни е нормално да си привлича)
За това трябва водоизточника да е таен .Но вземете на предвид, че през горещите летни дни дебита му може да намали или изсъхне напълно .

Честите и обилни поливки са жизненоважени за конопа .Също така са определящ фактор при размера на растенията на вън .
Веднага след разтапянето на снеговете март месец можете да си направите разходка и да обиколите за място на вашата тайна градина .Тогава ще има много по-малка растителност, но поне ще можете да придобиете обща картинка .

След като изберете къде ще бъде вашата градина .Обиколете целият район .Района около градината си трябва да го познавате перфектно .За да можете да видите следи ако случайно някой е бил около градината ви или вътре в нея .
Също така при нужда да можете да избягате най-бързо и безопасно .По-добре е да познавате района и маршрутите ако се наложи да бягате .

Когато ходите в природата до градината си внимавайте къде стъпвате, всяко от вас настъпено клонче,тревичка,прекалено влажна или суха земя ще остави следа .
Ходете от различни места към градината си за да не оставите пътека .Човек когато минава през едно и също място много пъти, оставя видима следа - пътека . Ако оставите пътека тя несъмнено ще бъде последвана от хора или животни .
Също така вие оглеждайте за следи .Това ще бъде ваша територия и трябва да я познавате перфектно .

5. Обработка на земята .

За хубави успехи е задължително изкопаването на почвата .Изкопайте земята която ще обработвате .Може да сложите малко пепел,гуано,коприва,друга почва,кокос, биохумус от червен калифорнийски червей и друго .Да я умесите .
Ако изкопаете отделна дупка за всяко растение и подмените пръста в дупката (колкото по-голяма дупката = толкова по-добре ). Подмените я с ваш брутален почвен микс .Колкото по-богат и разнообразен почвен микс, толкова по-добре .
НО дори и да не направите дълбоки и широки дупки, на който да им подмените цялостно почвата, а само да изкопаете веднъж.Да наторите и прекопаете отново . (месеци преди да засеете растенията ) Ще бъдете изумени от ефекта .

Информация свързана с Почва

Филмите за почвата са много препоръчителни

6. Живата почва .
Живота в почвата е много важен и за това смятам за заразя моята почва . Най-лесно да ви разкажа какво прави живота в почвата е да ви споделя препарата, който ползвам и какво прави той .Ще заразя почвата на мястото няколко месеца преди да засея растенията .Докато сложа растенията ще заразя няколко пъти почвата .Както и по време на самият растеж на растенията ще слагам от продукта .Ако някой смята това за реклама да прескочи следващите редове .
Ще заразя почвата с Байкал Ем 1 . (препарат с много ефективни микроорганизми в него)
Байкал ЕМ1, многоцелеви микробиологичен препарат, разработен от водещи руски микробиолози. Той включва комплекс от живи полезни микроорганизми и се използва за възстановяване на почвата, подсилване на имунитета на растения, както и на селскостопански птици и животни. В състава на препарата влизат около 60 щама микроорганизми, които заедно образуват устойчива симбиоза. Те се поддържат взаимно и могат продължително да живеят в почвата.

Най-големите групи на микроорганизми, влизащи в препарата са фотосинтезиращи бактерии, млечнокиселинни бактерии, дрожди, актиномицети и ферментиращи гъби. Когато те се развиват в почвите като една общност, количеството на полезните микроорганизми се увеличава. Микросветът на почвите става по-богат, а микробните екосистеми в почвата — добре балансирани. Това води до намалено развитие на патогенните микроорганизми и потискане на причиняваните от тях болести. Препаратът е абсолютно безвреден, няма никакви мутационни последствия и отговаря на най-строгите екологични изисквания за опазване на околната среда.
Възстановяване и поддържане на плодородието на различни видове почви;
Увеличаване енергията и кълняемостта на семената;
Увеличаване на добивите;
Повишаване на продуктивността на посевите;
Намаляване на необходимостта от използване на минерални торове и пестициди;
Укрепване на имунната система;
Намаляване на отрицателното въздействие на патогените;
Подобряване на устойчивостта на замръзване и суша;
Подобряване на качеството и безопасността на продуктите;
Нормализиране на състоянието на околната среда.

Микориза
Също така ще добавя микориза в почвеният микс и при самото пресаждане на растенията .Микоризата в почвата ще я ползвам вместо тераует и не само .

Микоризата е гъба която влиза в симбиоза с корените на растението .Най-старата симбиоза на Земята .Приблизително 90% от видовете от растителното царство създават при нормални условия за отглеждане симобиоза със специфични почвени гъби. Тази симбиоза се нарича “вътрешна микориза” и по-специално “ендотрофна микориза”. Ендотрофната микориза помага на растенията да извличат по-ефективно хранителните вещества от почвата, което води до по-добро развитие на корените, усвояването на вода, и следователно нарастване на растенията, дори и при стресови състояния. Гъбите не само подобряват растежа на различните култури, но имат и потенциала да увеличават поносимостта на растенията – гостоприемници към коренови патогени, фузариум, фитиум, нематоди и други. Микоризните гъби имат дълготраен ефект чрез образуването на гломалин във външния мицел на корена, който натрупва почвени частици, повишава инфилтрацията на водата и контролира ерозията.

ефекти :
 • активиране на естествения живот и общо подобрение на микробиологичната активност на почвата
 • подобрен растеж на корените и на филизите
 • подобрено вкореняване при присаждане или преместване в друга саксия
 • повишено и удължено цветообразуване – дори удължен период на издържливост във ваза, например при отрязаните рози
 • по-жизнени и силни растения
 • съкратен период на култивиране чрез навременен цъфтеж
 • по-добро създаване на ин-витро размножаващите се растения
 • повишени добиви и качество на продукцията
 • по-добро влагозадържане на почвата (намаляване на напояването)
 • по-добро усвояване на хранителните вещества, особено фосфор и микроелементи (редуциране на наторяването)
 • завишен толеранс срещу стресови фактори (суша, неблагоприятни pH-стойности, съдържание на соли, тежки метали и др.)
 • повишена устойчивост на вредители, болести (ограничена употреба на биоцид)
 • увеличена поносимост към почвени патогени, фузариум, фитиум, нематоди и др.
 • нова жизнена и коренова активност при възобновяване на старите горски фондовеВсеки си решава дали ще мъкне или ще се опъват напоителни системи .

7. Торове
Ще продължа да ползвам домашни отвари за торове :
биохумус от калифорнийски червей
прегорели птичи изпражнения
прегорели краве изпражнения
дървесна пепел
рибна пудра
рибен екстракт
екстракт от кори на банани
тор от коприва и коноп
тор от хмел
тор от слама
тор от водорасли
тор от върбови клонки
меласа
Рецепти има във форума .Основният принцип е да сложиш съставката в съд с вода, може да се добави малко меласа за да ускори процеса на ферментация .
Торя и разреждам според концентрацията която съм направил(съотношението на продуктите който съм ползвал и количеството вода) и според нуждите на растенията в определената фаза и персонални нужди на растението .
МЕЛАСА:Меласата ( в превод означава : мед) представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Качеството на меласата зависи от това колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане и бил използван. Меласата се използва за храна на селскостопански животни, а също и за производство на ром, спирт, глюкоза и други продукти.При трето варене на захарен сироп се получава blackstrap molasses. Думата е американска и датира от 1920 година. По-голяма част от захарозата в оригиналния сок е отстранена. Въпреки това, за разлика от рафинираната захар, меласата съдържа значително повече минерали. Меласа от "третото варене" в производство на захарната тръстика, при който всички важни хранителни вещества остават в меласата. Това е естествен продукт, чийто консистенция може да бъде различна. Без сярна обработка. Без добавки.Тя е източник на калций, магнезий, калий, желязо.Меласата е евтин начин да подхраните вашите растения . С нея по-бързо ще предизвикате ферментацията на домашните си торове .
Използването на меласа в органичните градини, не е нищо ново под слънцето . (дори през комунизма е използвана за торене на растения и подхранване на животните ) Много производители на торове като biobizz и други производители я ползвам като съставка в торовете си .
Използването на меласа като тор осигурява растенията с бърз източник на енергия и насърчава растежа на полезните микроорганизми.Също така подобрява цялостният им жизнен статус .
Нормална дозировка на меласата която ползвам е : 1 супена лъжица blackstrap меласа на 5 литра вода .
Слагам по малко от нея и в торовете си, защото захарите подхранват микроорганизмите и бактериите .Те от своя страна започват по-бързо да се размножават от усвоените захари и хранителни вещества .
Колкото е по-голяма микробната активност в почвата, толкова по-здрави ще бъдат растенията ви .
Но ще продължа да купувам допълнително обогатители, като batguano (лайна от прилепи ) и други .
batguano - Естественият тор от прилепи има богат и уникален състав от макро- и микроелементи, както и ензими. Фосфорът е в особено голямо количество. Ензимите и съдържащите се калций и магнезий стимулират почвените микроорганизми и под тяхното въздействие хранителните вещества от гуаното се освобождават постепенно. Гуаното подобрява качеството и добива, и дава несравним вкус на реколтата.

В зависимост от коя точка Света е гуаното то има различно НПК .Защото прилепите се хранят с различни неща (храна) и изпражненията им различно стойности на НПК .
За това си правя торове от разнообразна риба .(Гледам да си направя тора от прясна риба от България, а не замразена от чужбина ) Смилам я и я правя на тор или пудра, но въпреки това си купувам рибена пудра от тропически риби, защото има различно НПК .(от която им давам по малко за разнообразие )
Рибени глави могат да свършат чудесна работа за тор .

Колкото по-разнообразна храна дадете на вашите растения, толкова по-добре .

Сега е момента да спомена, че рибената тор може да привлече животни, който да копаят в корените на растенията ви. За това уринирам около градините всеки път когато ходя .
Ефикасен инструмент за борба с "дивеча" е урина от вълк .Която лесно можете да си намерите от интернет или ловджии . Урината се разрежда във вода и се пулверизира с пръскалка около градината .
Както и мъжка човешка урина също върши работа, но много зависи от хормоните на мъжа, защото някой урини могат да нямат изобщо никакъв ефект, а за сметка на това на други да им върши перфектна работа .

Урината може да привлече обучени кучета .


8. Производство,Сушене,транспортиране и складиране .
Сушене:
Още преди да сте засели растенията е хубаво да има отговор на тези въпроси .
Къде ще суша ?На място в гората под навес или в убежище .
Имайте на предвид, че след успешен аутдор ви ще изкарате голямо количество зелена мокра смърдяща маса .Растенията толкова, ще са разсърдени, че са отрязани, че ще смърдят страшно много, било то и ако не са миришели преди това .
Миризма която вие може да не усещате, но спокойно може да се усеща от няколко километра .Особено важно е посоката на вятъра .
Мирише много, страшно много . Първата 1 седмица мирише критично силно .

Транспортиране: За това по-рано споменах, че е хубаво да имате път до някъде. След като оберете растенията и пренесете до пътя да имате бърз вариант за отстъпление .

Складиране : Подгответе се за складирането на много миризлива суха маса .Буркани,чували,бидони, кутии и други .
Просто е хубаво да ги имате тези неща предварително, защото можете да се озовете с много голям проблем малко след брането . (можете да си ги набавите малко преди брането или по време на сушенето )
Дали ще го копаете или не за да го скриете .

Интересен филм по темата свързана с външното отглеждане :


Наблюдавайте следите (гледайте си в краката), научете терена перфектно още преди да засеете . Използвайте терена във ваша полза .

9. Влиянието на луната върху растенията .
Луната влияе на приливите и отливите, менструалния цикъл при жените, навици за отглеждане на животни, както и много други аспекти на живота на нашата планета и нас самите . Тя влияе и на нашите растения .Луната влияе на кълняемостта на нашите семена,на растежа на нашите растения и на вкуса на нашите растения .

Новолуние

Луната има най-малко влияние във фаза новолуние.

Първа четвърт и когато луната почна да пълнее растенията си развиват по-добре листата или перфектен момент за поникване на растения като царевица или коноп.

Как луната засяга семената и кълняемостта :

Семена, засети точно преди или около пълнолуние имат по-висок процент и скорост на кълняемостта, отколкото тези, засети в новата луна, защото семената са в състояние да абсорбират повече вода при пълнолуние. Проучванията показват разлика в доходността с до 45% за култури, засети в съответната фаза и знака на Луната.


Растенията растат във вибрации, точно като хората. Те преминават през цикли на почивка и производство.(падения и възходи)

Как луната засяга растежа и вегетацията на растенията :
Поливането на растения по време на първата четвърт дава по-добро усвояване и абсорбиране на хранителни вещества през това време, за това торете по-малко през това време за да избегнете изгаряне от преторяване . Ако те имат дефицит, особено фосфорен, това е идеалното време да им се даде тласък на хранителни вещества.

Как луната засяга брането :
Когато оберем канабиса главната цел е да изсушим материала. Можете в пъти да се ускори сушене и втвърдяването на главите, като приберем/отрежем реколтата по новолуние, когато съдържанието на вода в растенията е в най-ниската си стойност. Промивката трябва да е направена 2 седмици преди това във първа четвърт на луната фаза .В знаци на Земята и корените (земните зодии ), за максимални абсорбителни ефекти .
Канабисът е цвете, което означава, че идеаленo време за откъсването на реколтата или за поникването на растенията са във въздушни и цветни фази .

Луната влияе дори на популацията на буболечките и вредителите .
 
Last edited:

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
10. Локално и натурално .
11
. Боклука сред природата .
12. Камуфлаж .
13. Организиране на градината .
14. Мулчиране .

15.Поливане .

10. Локално и натурално .

Както сами забелязвате гледам да наблегна на органичното отглеждане .
Искам да ви кажа, че отглеждането на коноп е променило цялостно представата ми за Света .
Отглеждането на коноп ме направило по-добър човек, по-човечен, да уча и чета повече, накарало ме е да се трудя повече, накарало ме е да подобря начина си на живот, да се грижа повече за мен и да се грижа повече за това което консумирам .
Повечето храната която я продават по магазините е отрова .Тя не е отровна, но е отрова .Първо не спазват почти никакви хигиенни норми (да има закони и наказания, но въпреки това има предприятия който бълват мръсна храна), също така не смятам, че има по-чисто от собствената ръка .
Храната на вън я тъпчат с толкова овкусителите и стимуланти с която да ни е по-вкусна,по-трайна/годна и повече като количество/обем .От нещата с който я тъпчат се разболяваме истински .

Старайте се да ядете местна/локална храна, защото тя е :
С по-малък въглероден отпечатък
.(не е трябвало да пътува от Гърция,Турция или някоя държава от Африка,съхранявана незнайно как и обработвана за да бъде по-трайна,и да пропътува хиляди километри за който ще е нужна енергия )
По-прясна
По-качествена
По-вкусна
По-истинска
По-евтина (понякога)
По-безвредна
Стимулирате Българското производство
и един български градинар (един от нас), а ако са възрастни хора още по-добре . Дори да не е възрастен човек, а някой млад човек е също толкова хубаво, защото някой млад човек се е потрудил и помъчил да постигне нещо .
Ние трябва да си помагаме, Държавата няма да ни помогне .

Буквално заради нещата който ядем от магазина, ние дебелеем или се разболяваме от болести . За това се старая максимално да огранича такава храна . Да, ям боклуци от време на време, да купувам си храни от големите вериги, но се старая да се ограничавам колкото мога .Защото те наистина са отрова и ни я продават само защото печелят от нас .

Човек ако си отглежда сам продукцията е съвсем друга тема . На такива хора мога да им кажа само: Евала !


Ако можете намерете някой във вашият населен град/село който продава домашни продукти .Мляко,яйца,сирене и други . (много често тези неща ще са много по-евтини от нещата в магазина, защото човека производител не плаща za хормони,реклами,пакетиране и транспортни услуги ) Качеството на продуктите няма да го коментирам .
Ако нямате във вашият район, отидете в съседното населено място и потърсете там .

Защо го правя ?Защо се опитвам да си намеря по-качествени храни от местни производители ?Защото искам да живея по-дълго и това какво слагаш в себе освен, че те променя физическа и определя колко дълго ще живееш и с какви заболявания спохождащи живота ти .Никой не знае колко дълго ще живее, но е много важно по времето на живота си да използваш по-качествени продукти, защото с добър късмет и снизхождението на съдбата може да ти отреди да живееш по-дълго и тогава ще от важно значение какво си ял .Дори сега го усещам .Храната влияе на това как се чувстваме .
Не става на въпрос човек да бъде веган,био или някакъв друг етикет, а човек да ограничи максимално консумацията на вредни храни който му продават и да ги замени с домашно производство или да ги закупува от български производители . От неговите съграждани .
Не е нужно човек да изпада и в крайности. Всяка крайност има за родна сестра ограничеността .

За това се старайте, колкото се можете по-малко изкуствени неща да слагате на растенията си .

Благодарение на конопа и моите предшественици, аз съм открил истината за себе си .(с която не искам да ангажирам никой по някакъв начин)За което мога само съм им благодарен .
Знам, че трябва да се стремя да консумирам колкото се може по-органични продукти .Просто виждам как се отразява това на мен,близките ми,животните ми и растенията ми ! Затова смятам да продължава да се стремя към това .
Една паста за зъби ме накара да се замисля много за някой неща .11. Боклука сред природата :Камуфлажа при външното отглеждане е страшно важен, той може да ви спаси градината от унищожение или при липсата на такъв да имате големи проблеми .
Също така не трябва да оставят лопати,кирки,туби,торби,опаковки и други боклуци в природата .
Направо се набиват на очите на човек, защото не е естествено да бъдат в природата, а и са с не естествени цветове за природата, за това се набиват ярко на очи.
Първо не трябва да го правите, защото замърсявате природата .Също така някое животно може да изяде някоя опаковка или найлон и да умре .(Лоша Карма)Също така не го правeте, заради безопасност . Когато друг човек види следи и оръдия на труда той лесно ще забележи, че нещо не е наред .
Възможно е да мини покрай градината и да не разбере нищо, но ако види лопата и торове бързо ще му направят впечатления растенията .
От тези предмети могат да се смъкнат ваши пръстови отпечатъци .

Не изхвърляйте тубите от торовете в най-близкият възможен контейнер до градината ви .Най-добре ги изхвърляйте в отделни контейнери на различни места и възможно по-далеч от вас и вашата градина .

12. Камуфлаж: Хубаво е да ползвате друга растителност за камуфлаж или да използвате терена и растителност като естествена пречка за достигне до вашата градина . (копривата е пръв приятел на градинаря )
Съобразете се, че растенията ви могат да станат над 3 метра високи .
Също така, тази растителност през есента може да изгуби зеленината си и да ви разкрие .За това проучете много добре района в който ще правите вашата градина и проучете растенията и животните с който ще съжителствате . Вие там сте гости, не го забравяйте това .

Гледайте да не тъпчете растителността за да не оставате следи в гората .
Начете района си перфектно .От това само ще спечелите .

Гледайте като правите градината на не правите строги последователни форми, защото при поглеждане от високо или от страни се набиват на очи .

13. Организиране на градината :

Ако отглеждате всичките растения на туфа едно до друго сбити, ще изглеждат по-малко съмнително, но ще намали значително добива ви, защото растенията ще се задушават и ще има такива, който ще доминират и такива, който ще изостават .

Най-добри резултати се постигат, когато оставите разстояние между растенията си, защото освен, че ще могат да станат много по-големи и няма да се борят за доминантност, ще има и проветряване и по-добре осветеност между тях . Едно растение може да достигне 2-3 квадратни метра площ .
В зависимост какви резултати искате да постигнете ще съобразите разстоянието което ще дадете между растенията си .

Трябва да решите дали ще слагате прътове към който ще привързвате растенията, защото е хубаво тези прътове да се сложат предварително. Защото ще разкъсат корени ако се сложат след като има поникнали растения .

Имайте на предвид, че коловете в ранна фаза са ясно видими и издават много градината, през цъфтежа коловете няма да се виждат, защото ще са обгърнати от растенията .

Можете да направите лехи за естествено напояване, чрез нивелация или капково напояване за улеснение на поливането .(не забравяйте да замаскирате всичко)

Сортовете на който им понася добре топирането от който ще съм взел клонингите. Клонингите ще ги топирам по 4-ри пъти .Това ще забави развитието им, но след това резултатите ще си заслужават .
На растенията, който не им понасят топиране, няма да ги топирам .Ще правя клонинги от тях и тези клонинги ще ги сея без да им прилагам никакви техники .


Може да закупите био хумус от червен калифорнийски червей от български производители на страшно ниски цени .
Можете да се сдобиете с много другите био торове или компоненти за био торове срещу нищожно малко усилия или разходи .
С био торове можете да постигнете достатъчно чудовищни и впечатляващи резултати .

Интересно видео :

14. Мулчиране .
Мулчирането представлява покриване на почвата около растенията с различни материали, регулиращи водните и въздушните режими в повърхностния слой на почвата:
запазване влажността на почвата
предотвратяване растежа на плевели
увеличаване плодородието на почвата
декорация (това на нас не ни е нужно)

Мулчът или застилката може да бъде както органичен (слама, тор, компост), така и неорганичен (чакъл, синтетични стърготини и т.н. - не ви съветвам да ползвате неорганичен мулч в дивата природа). Прилагана правилно, тази техника може да увеличи значително плодородието на почвата която покрива.

След зимните дъждове или стопяването на снега почвата е пропита с влага, а топлото пролетно слънце нагрява пръстта. Преди мулчирането трябва да се убедите, че теренът е влажен, трябва да премахнете покълналите плевели заедно с корените им и да внесете подходящи торове, ако са нужни. Пролетното мулчиране защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото.
Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е вторият важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове, ако е нужно (костно брашно, дървесна пепел и др.). Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.

Как да го направите?
Преди да се застели, почвата трябва да се разкопае и оплеви добре. Мулчът или застилката с цел подобряване качеството на почвата се разстила равномерно върху избраното място край растенията и дърветата. Трябва да се избягва директен контакт с растенията тъй като това предразполага загниване и лесен достъп за вредителите. Слоят мулч според използваният материал варира на дебелина, но за пълен ефект се препоръчва дебелина от най-малко 5 сантиметра.

Обикновено застилането се прави през пролетта, когато почвата е все още влажна с цел запазване нейната влага и задържане на топлината през нощта. По този начин е възможна по-ранна сеитба и по-бърз растеж на нашите зеленчуци.

Този процес може да се приложи и през зимата с цел предотвратяване на замръзване на почвата или целогодишно, като се добавят нужните количества застилка за да се компенсира изгниването на част от материала с времето. Самото изгниване (особено на застилки богати на азот) трябва да се следи за да не се превърне в анаеробно (без участието на кислород) защото продуктите на подобно гниене са токсични и опасни за живите растения. Така например трябва да се внимава с дебелината на застилката и да не се окопава и смесва с почвата. При кисела, неприятна миризма, произлизаща от застилката, се разкопава за да има циркулацията на въздух до по-долните слоеве и по този начин, да се предотврати процеса на анаеробно загниване.

При застилане трябва да се уверим, че не се възпрепятства достигането на дъждовна вода до почвата.

Сеенето става,като правите дупка в мулча за всяко растение. Така мулчът ще защити разсада от пресъхване на корените, ще унищожи конкурентните плевели и ще предотврати атаките на вредителите.

Ползите от мулчирането:
- Мулчът предотвратява загубата на влага в почвата чрез изпаряване;
- Намалява растежа на плевелите;
- Запазва се не само влагата в почвата, но и се поддържа благоприятна почвена температура – почвата е относително хладна през летните горещини и топла през зимата;
- Мулчирането предотвратява ерозията на почвата;
- Органичният мулч може да подобри структурата на почвата. С гниенето си той се превръща в горен слой почва, а разлагането му добавя хранителни вещества в нея;
- Мулчът предотвратява образуването на почвена кора на повърхността на почвата, като по този начин подобрява усвояването и движението на водата;
- Мулчът предотвратява уплътняването на почвата;
- Мулчът може да се добави с цел естетическо оформяне на пейзажа и по този начин допринася за красивия вид или камуфлажа на вашата градина.


Видове органични покрития

Окосена трева
Окосената трева от моравата може да се използва като плитък мулч (не повече от 2,5 см) около растенията. Не се използва, ако преди това около растенията е слаган препарат против плевели. Особено трябва да се внимава в тревата да няма цъфнали бурени.

Оборски тор
Оборски тор е най-силното средство за подобряване и поддържане на качеството на почвата. Препоръчва се да се използва всяка година, като единственото условие е, че трябва да е добре угнил.

Торф
Широко разпространен е и е сравнително евтин за малки пространства. Изглежда естествено, но когато изсъхне може да се разнесе или да се спече. Сфагновият торф поддържа киселинността на средата около непонасящите варовик растения.

Мулч от дървесни стърготини
Дървесните стърготини са евтин материал за мулчиране с неутрално рН. Разлагайки се отделят хумус и подхранват почвата. Боядисват се с безвредна боя в различни цветове и се използват за декорация на градини и паркове или саксийни цветя.

Мулч от борова кора
Боровата кора се настъргва на парчета с големина 1-5 см. Издържа около 2-3 години.

Мулч от борови иглички
Боровите иглички се разлагат сравнително бавно и позволяват лесно водата да проникне в почвата и в същото време не допускат появата на плевели.
Трябва да се внимава със слагането на боровите иглички, защото изменят ПХ-то на почвата .

Мулч от шишарки
Този вид мулч служи за декорация и запазване на влага. Обикновено едрата им форма и подредбата им привличат вниманието.

Мулч от листа
Предотвратяват появата на плевели и подобряват състава на почвата.

Мулч от слама
Придава изумителен златист цвят на мулчираните площи. Разгражда се бавно и не позволява на плевелите да поникнат. Заедно със сламата трябва да добавите богат на азот тор. Недостатъкът й е, че често в сламата има и семена на плевели, които се размножават бързо.

Мулч от орехови черупки
Ореховите черупки добре запазват влагата и имат много добър декоративен ефект.Неорганични покрития

Мулч от камъни
Представлява чакъл или натрошен камък. Използват се материали като: варовик, мрамор, гранит, гнайс и др. Много е подходящ за ветровити места. Траен е и изглежда красиво.


15. Поливане :

-Големи Растения се нуждаят от повече вода.
-Високи Температури изискват повече вода.
-Висока влажност изисква по-рядко поливане .
-През Крайните етапи на цъфтеж, растенията ще използват по-малко вода.
-Следете температурата на водата с която поливате .
-Добрият дренаж на почвата е изключително важен .

На маркуч в двора е най-лесно и най-опасно . (за това изобщо няма да го коментирам )

Носенето на туби до градината е трудоемка задача .От личен опит ви казвам, че е тежка задача и определено ще заякнете от този начин .Наистина ще разберете думата УСИЛИЕ .С този начин ще успеете да отгледате едни чудесни растения, но изобщо не е най-ефикасният начин .
Също така от честите си пътувания до градината за поливани с туби .Когато сте натоварени сте по-тежки,тромави и непохватни (ще оставяте повече следи в гората) +чести ходения до градината = следа до градината .
За други напоителни системи човек трябва да инвестира труд и средства :
Имайте предвид, че някой от тези системи издават звуци, който могат да привлекат вниманието на хората .
Outdoor Система За Автоматично Напояване
Не забравяйте да замаскирате следите от напоителните си системи .

Препрочитайте стари дневници от миналогодишни аутдори/външни отглеждания . Учете се от грешките и опита на другите .
 
Last edited:
Много благодаря за перфектното обяснение. Колкото и да знаеш, може да си намериш нещо което си пропускал през годините. Тази година ще съживя почвата ! Отново голямо Благодаря !
 
Здравейте на всички от доста време чета фермата с голям интерес, тази година мисля и аз вече да се пробвам отново че миналата година поради ужасно време всичко отиде на кино, шанс, но не се отказвам тази година по сериозно много се зрадвах на изключителното инфо предоставено от новият модератор по много теми, скоро ще стягам ръкавите да правя подготовка за аутдора, най-лошото е че няма как да ги подкарам в бокс и всичко ще се стартита на вън, ще видим какво ще излезе, тия дни ще покажа едни работи за капково който купих миналата година, ако някой е изпошзвал или е чувал нещо за тях ще се радвам да сподели мнение, еми от мен това за сега успешна година на всички.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
@firstcitizen изключително подробно си обяснил за аутдор шапка ти свалям - поздравления :eyepiece::party1::party1::party1::smoking::smoking::smoking:
Благодаря ти много за думите, но смятам че това е просто обобщение и всеки ако иска може да си потърси допълнително информация, както във форума така и не само .Смятам, че има по нещо интересно дори за хората, който знаят много за билката .(било то да препрочитат нещо което вече знаят :) )Дори и да ги знае човек нещата. Самото припомняне на нещата също е полезно .Обеден съм, че има много неща който изобщо не съм ги споменал, но всеки може да продължи да търси и преоткрива нещата сам .
Както бих се радвал да ги споделя с останалите .

Евала батко! :) Дано няма малоумни въпроси тази година,че като гледам как си го написал и най-глупавия ще те разбере!
Да, една от причината е че искам да намаля спама и някой елементарни въпроси изобщо да не се споменават .Искам да вдигна качеството и добива на българските градинари . Ако мога по някакъв начин да им спестя някакви грешки,допълнителен разход или време, бих се радвал страшно много, защото на мен самият някой хора са ми ги спестили .

Аз съм тук за да отговарям на тези глупави въпроси, защото следващият им проект на тези нови градинари вместо да бъде пълен с грешки и провали(някой от който аз самият съм правил на преди време), неопитните градинари могат направо да скочат на моето ниво или дори да ме надминат, за което само бих се радвал .
Всяко едно отгледано растение е една стъпка по-близо до легализацията .
Дали имам достатъчно познания и опит за да им помогна ?Не знам, но знам, че не спирам да се старая да науча все повече за това растение и самата природа .

Искам когато дойде някой чужденец в България, независимо дали си купи материала или някой го почерпи, да усети невероятен вкус,сила и качество .


Благодаря за труда който си положил,сега го принтирам и ще го ползвам като алманах.
Много се изкефих на коментара ти :) Много ме зарадва, благодаря ти, както и на всичко останали, че ме подкрепяте и ми помагате, това ми вдъхва много сили да продължавам на пред .

16. Пресяване
Точката е посветена на новите градинари, който нямат никакъв опит в пресяването .Най-вероятно ще искате да стартирате предварително вътре и дадете някаква вегетация на растението (било под лампа или зад прозореца ) . Дори да ги засеете в кофички от кисело мляко .След това ще трябва да пресеете тези растения от кофичките за кисело мляко в почвата/земята .
Чрез размера на саксията(както и пресяването), вие можете да контролирате размера на вашите растения, както и техният хранителен баланс .

Пресяването е полезно както при външно така и при вътрешно отглеждане .

Корените растат навън(посока) за стабилност и хранителните вещества, така че те естествено се събират по краищата на съда/саксията и се оставя голяма част от почвата неизползвана в средата на саксията .
Това ще доведе до забавен растеж, тъй като корените могат да ограничават помежду си.
Пресаждането дава възможност за по-ефективна коренна маса, като се използва пространството в средата на крайния контейнер .
Разрешаването на корените, за да се съберат в краищата на 1 литрова саксия, ще осигури по-ефективна корена маса при пресаждането в 3 литрова саксия. Всеки път, когато пресявате, можете също така да заравяте част от стеблото на растението до първия възел/клон и така да се съкрати общото издължаване на растението .(листа и клони не трябва да се опират в почвата )

Пресаждането трябва да бъде направено ден, след поливане, защото са влажни корени и почва (почвата не трябва да е "мокра до кости"....... нито "суха като пепел" ) .Когато е влажна саксията, тя ще се плъзне по-лесно от пръста с растението.Почвата ще седи заедно/сбита по-добре, и шанса да увредите корените ще бъде по-малък .

Избягвайте да пресаждате напушени ..... (човек е по-непохватен)

Има опасност ако растението не е запълнило контейнера/саксията с корените , при пресяване част от пръста да изпада . (ако не се е развило достатъчно )

Как се прави? Най лесно е да ви покажа :

Jorge пресява от саксия в саксия, но принципа е един и същ . Дали ще пресееш в саксия или земята, няма значение техниката е една и съща .17. Улавяне на водата и пермакултурите .
Са нещо за което искам да поговорим .
Тази година не мисля да мъкна чак толкова много вода .(пак ще мъкна разни работи,води и разтвори ) НО се надявам да увелича количеството вода с което поливам за по-малко усилия .


Техника за улавяне на водата :


Повдигнати легла :

За пермакултурите :

Филм за пермакултурите с руско аудио :
https://www.youtube.com/watch?v=P5tbpzOxUhY


Метод за изобилие :
https://www.youtube.com/watch?v=A9Wq32IRrPQ


Това са неща, който можем да приложим не само в конопените ни градини .Има хора, който отглеждат само канабис и никакви други растения . Искам да помоля всеки един от тези хора да засее 1 зеленчук който става за ядене и 1 плодородно дръвче .(не в тайната си градина) Обещавам ви, че това ще са е най-вкусният зеленчук и плод който сте яли .

Всеки от нас може да си направи градина в която да отглежда част от храната си (ако вече няма така :) ) .Това може да се случи на всякъде ........ на двора на село, на терасата или в градинката пред блока . Могат да се включат и други хора (роднини,приятели,съседи ..... ) .
В един момент ще имате изобилие от храна (която ще е несравнима по качество), част от излишъка можете да я дарите на някой,а защо не дори да му помогнете да стартира собствена градина . (Не говоря за коноп, а за зеленчуци и плодове )


Мечтая, Света да бъде едно по-добро място .
Сега е момента да помоля всички аутдор радинари, когато ходят всеки път при градините си за да поливат своите растения. Докато поливате бавно растенията си с вода или тор да си мислите :
Природата да бъде свободна на всякъде по Света .
Света да стане по-добро място, с по-малко глад,мизерия,болка и болести .
Хората да станат по-добри същества .


Не е нужно да го казвате на глас, не е нужно да бъде в този ред на мисли или с тези думи . Помислете го както го разбирате .Не е нужно и да споделяте с някого, че го правите. Ще ви отнеме по-малко от секунда . Моля ви да помечтаете заедно с мен, за да променим Света заедно, към по-добро .

Мечтите ни могат да бъдат недействителни, но когато имаме достатъчно воля и позитивно мислене, рано или късно те просъществуват .
 
Last edited:

Kot

1,112
163
Отглеждането навън хем ме кефи супер много, хем като отида до градината и ми умират супер много нервни клетки от стрес. :D

Трябва много да се внимава при транспортирането на разсада и след това при прибирането на реколтата. Първата година доста тъпо постъпих като сложих растенията на задната седалка на колата в пликове, които дори не ги завързах. Добре, че не ме спряха, че миришеше здраво. При прибирането на реколта също не мислех много.

Втората година завързах хубаво разсада, приготвих го и отидох почти до градината за да проверя дали няма патрулки. Като видях, че няма бързо се върнах и взех чувалите, които уж завързани, но пак си миришеха. Като прибирах реколтата пак така процедирах. Това в едната ми градина. Другата се прецаках и я направих много далече, в друг град, на входа на който понякога стои патрулка. Карам си аз и съм си наумил да отбия малко преди мястото, където седят и да отида пеша да видя има ли няма ли. Обаче този път бяха паркирали още в самото начало на града и като ги видях изтръпнах. Добре, че не ме спряха за проверка. На връщане пътувах 10-15 километра, спирах и оставях чувалите в шубрака, след което отивах напред да видя за патрулка и като видя, че няма се връщах и взимах чувалите. :)

Общо взето си е опасно, но ако мислиш ще сведеш шанса до минимум. На мен вече не ми се занимава и минавам на индоор.

Като съвет как да бъде засадено растението ще кажа, че най-добри растения станаха от тези, които ги бях засадил така, че когато слънцето е най-силно да са на сянка. Хем не трябва да поливаш толкова често, хем растението не използва всичките си сили за да се охлажда и продължава да расте, за разлика от това което е по цял ден на слънце.
 
Тръпка си е 1 път съм карал така в колата от едно село в 2-3 торби беше вързано всичко в багажника ама мерише страшно много ...
 
415
143
Използвайте празни кофи от латекс, затварят се херметически и няма миризма.
Слагам малко инструменти в багажника, обличам работните дрехи омазани в боя и всичко е ОК
 
Здравейте, тази година съм решил да садя за първи път.
Та въпроса ми е кои от вас семена са най-подходящи за начинаещи.
Нов съм във форума търсих но не можах да намеря такава тема, ако съм сгрешил моля да ме извините!!! :)
 
415
143
Най-подходяща семка няма... всички изискват време, внимание и грижа
Основното, което трябва да избереш за оутдора е Индика или Сатива. Ако засадиш Сатива ще береш реколта по Коледа защото узрява чак ноември. Ако засадиш Индика можеш да береш началото или края на октомври.
Засади си най-добре няколко автоцъфтящи и няколко фотоперйодни за да добиеш опит.
Прочети дневниците за оутдор и виж какво правят хората.... гледаш и се учиш, всичко е проба грешка.
 
128
43
Колеги нека всеки желаещ да сподели на какъв сорт се е спрял за таз годишния аудоор . Някой ако има специални наблудения върху сорт пофходящ за нашите климатични условия , моля нека ги сподели . ☺
 
Има ли почва която мога да си купя защото не са ми ясни нещата с домашно направена.
 
415
143
Ако искаш гроуа да ти излезе златен то тогава Да можеш да си купиш
Ако ли не то тогава взимаш си 40л ЧКЧ (червен калифорнийски червик) за 10лв от някоя ферма... има обяви из чичо гошо.
Схемата е такава
ЧКЧ - Почва 1:3
Към готовата смес слагаш 20% Перлит, добавчш Байкал ЕМ1 и Микориза
И си капитан на кораба.
 
24
3
Благодаря на firstcitizen за полезната информация! Еваларката за труда и каузата!
Иначе искам да попитам един може би малко глупав въпрос, обаче миналата година се провалих и понеже предполагам е от сортовете, които засадих.. та искам да попитам някой да знае сорт подходящ за ~400m нардморска височина и топли дни и хладни нощи ? Така де.. от опит някой ако може да сподели нещо.. иначе мисля да боцам някакви авто-та, че като чета вече не е като едно време дето даваха по грам-два (образно казано)..
 
Благодаря на firstcitizen за полезната информация! Еваларката за труда и каузата!
Иначе искам да попитам един може би малко глупав въпрос, обаче миналата година се провалих и понеже предполагам е от сортовете, които засадих.. та искам да попитам някой да знае сорт подходящ за ~400m нардморска височина и топли дни и хладни нощи ? Така де.. от опит някой ако може да сподели нещо.. иначе мисля да боцам някакви авто-та, че като чета вече не е като едно време дето даваха по грам-два (образно казано)..
Виж Kosher Kush,мисля че ще е подходящ,зависи и какво търсиш:ефект,добив или бързина.От по-бързите съм много доволен от Jamaican dream,бързо расте,добре изглежда и ефектът е позитивен и ведър.Иначе за автоцъфтящите си прав,вече не дават толко малко като преди години.Рекордът ми до тук е 170 грама,което за по малко от 3 месеца за мен е супер.
 
Status
Not open for further replies.

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash
Sold out

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream
Sold out

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo
Sold out

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top