Преглед на техниките за третиране на канабис (ScrOG, SOG, FIM, Supercrop, LST и т.н.)

301
93
Преглед на техниките за третиране на канабис (ScrOG, SOG, FIM, Supercrop, LST и т.н.)
Това ръководство ще бъде разделено на пет части:
I Запознаване с техниките
II Техники за прилагане с голям стрес (HST)
III Техники с малък стерс (LST)
IV Зеленото море (SOG)
V Връзки
I Част - Запознаване с техниките
На първо място трябва да се уточнят съкращенията които се ползват за да се знае, че се говори за едни и същи неща когато се използват тук:
-ScrOG - екран от зеленина
-SOG - зеленото море
-FIM - Нямам идея как се превежда
-LST - техники с малък стрес
-HST - техники с голям стрес
След краткото встъпление,нека започнем с леки разяснения защо се използват тези методи и техники и с какво те могат да подпомогнат развитието на растенията.Да започнем с разбулването на няколко мита относно техниките:
1)Техниките могат да се прилагат и по време на цъвтеж
2)Техниките се използват не само за контрол на височината на растенията
3)Техниките са прилагат успешно за всички сортове.Някои реагират по-добре в сравнение с други
След тези три точки можем да преминем по нататък
Техниките се делят на две основни категории:
Техники с висок стрес - HST
Техники с нисък стрес - LST (също име се използва и за отделна техника - имайте го на предвид)
Двата типа техники изглеждат точно както и звучат:повече или по-малко стресиращи за растението върху което се прилагат.За целите на това ръководство,както и на използваните източници обяснението е просто:
LST = без физическо нараняване на растението
HST = с физическо нараняване върху растението
Да се отбележи че под физическо се няма в предвид нараняване ,а техника,която няма за цел да навреди на растението!
И двата вида техники дават сходни резултати,но те се изпълняват по различен начин.Всеки сам може да избере своя предпочитан метод и да го приложи.За да ви помогнем в избора ще изброим предимствата и недостатъците на всеки един ,както и ще го разгледаме отделно в настоящия наръчник.
Техники с висок стрес (HST)
-Предимства
1.Бързо
2.Лесно
3.Не изисква допълнителни приспособления
4.Добро приложение при повече налично място
-Недостатъци
1.Създава предпоставки за развитие на инфекции
2.Необратимо
3.Грешките костват повече
4.Възможно е бавно възстановяване
Техники с нисък стрес
-Предимства
1.Не стресират растението много
2.Обратимо (при повечето растения)
3.Грешките са простими
4.Добро приложение при малко налично място
5.Забавно е защото изисква постоянно участие в процеса
-Недостатъци
1.Изисква допълнителни приспособления
2.Отнема повече време
3.Възможно не толкова забавно заради постоянното участие в процеса (всичко зависи от теб)
4.Изисква повече човешка намеса
Правилното приложение на техниките дава невероятни резултати,които могат да се видят както в качеството така и в добива на растението.Това може да бъде разликата между две големи галви и няколко малки пуканки и 8-10 големи глави
Техниките,независимо коя се използва HST или LST,се извършват поради една основна причина:навалянето нивото на ауксини във върха на растението.Канабисът е растение което расте с характеристика наречена "apical dominance",което означава,че както и другите растения,той ще направи всичко възможно за да насочи разклонение към източника на светлина.Ние наричаме тези разклонения на растението основни разклонения или върхове.Върховете на канабиса са също и големите коли които се развиват поради голямата си близост до източника на светлина.
Върхът на растението е и мястото където се намира един от видовете ауксин (растителен хормон) и е най-широко разпространен.Той се нарича индол-3-оцетна киселина (IAA).За съжаление,поради химичните си свойства,няма да го видите върху етикета на хормоните за вкореняване които можете да си закупите.Това което може да намерите е индол-3-маслена киселина (IBA) и/или едно-нафталинова оцетна киселина (NHA); други ауксини.
И така ауксините подпомагат растежа когато те са в определени нива,но също така могат и да възпрепятстват същия ако са в завишени нива.Такъв е и случаят при канабиса.Растението кипи от щастие когато е с един връх и се е устремило към източника на светлина.Другите разклонения,ниско разположените клони,нямат тази възможност за достигане на такава височина.
По този начин, независимо кой от методите се използва дали LST или HST , се постига едно от следните две неща:
1.Отстраняване / инхибиране на основния източник на ауксини
2.Предоставяне на възможност растението да замени основният връх като най-добър за получаване на ауксии с други разклонения.
С премахването на основния източник на ауксини,ниските клонове и разклонения вече не са инхибирани.Растението сега ще се концентрира в растежа на допълнителни разклонения по-ниско от върха,които ще се стремят да достигнат източника на светлина,за да образуват нов връх.В идеална среда,растението ще нараства все по-симетрично,така че може да достигне до няколко силно развити върха.
Карайки растението да си мисли,че върхът вече не е най добрия източник за прием на светлина,то ще изпрати съобщение (чрез ауксините и други химикали) до по-долните разклонения по стеблото,че трябва да се устремят към светлината и да растат.Върхът не е премахнат,но долните разклонения са стимулирани да растат.В зависимост от развитието на растението и от сорта могат да се получат голям брой разклонения.
И пр двата варианта вие ще имате повече разклонения близко до основния източник на светлина - повече и по-налятия глави.
И така след като се запознахме с основите на прилаганите техники ,може да разгледаме някои примери!
Аз тук само да добавя , че ако се премахва някаква част от растението е добре да се прави в началото на светлия период. Причината е важен хормон свързан с растежа, който по време на светля период се намира във върховете на растенията, а по време
на тъмния слиза към корените. И за да няма загуби - се отстраняват върховете преди той да се е качил в тях
мисля 4е и корените в по4вата запо4ват да растат пове4е на ширина а не на дълбо4ина,нали така? Ако върха не е отрязан растат на дълбо4ина
 
216
43
аз не мога да разбера като го фимнеш колко върха излизат ? При топирането знамм че излизат 2 нови, а това фимване не мога да му хвана спатийте.
 
А може ли да се топира и двете нови да се фимнат и има ли значение дали е индика и сатива?
 
Защо да не може, просто много ще се стресира растението, но би трябвало да изкара 8 върха.
 
346
43
google this: LBH's 4-way LST; там е описана яка техника за лст+топ.
И не всички растения го приемат добре премахването на върха.
Ииии, да - repost. :D Ама, да има - като няма кой да се сети да я направи стики, ще се пуска много пъти, предполагам. Това е много голяма и важна част от отглеждането, за да не бъде закачена - поне според мен.
 

Ina

5,254
313
ето аз какви мъници си правя и ги държа в малки саксийки докато им дойде времето да се пресадят и да избухнат.така може в едно малко боксче да се наредят супер много бройки на режим изчакване.изрязвам им върховете постоянно и си правя клонинги колкото ми трябват,а останалото също пораства и може да се ползва за цъфтеж накрая.
 
209
43
аиде да постна още една техника от една маика да отгледаш 2-3 жида от други сортоже или Grafting marijuana - и това не бях виждал е ве4е и това го има:

еи това маи е по правилно има го няколко пьти още в туба направено от други гролари
 

Ina

5,254
313
Ами на мен ми е идвало наум подобно нещо-присаждане един вид като на овощните дървета и ето че ставало:) Много яко!Добре,а някой да разбира защо го омота и изряза това клонче така този тип в горното клипче,че нещо тази част не я схванах?И също предполагам че и майката и присадките би трябвало да са подобни като вид и цъфтеж,примерно няколко вида хейз върху една майка-хейз или различни индики върху индика. много интересно,за пръв път го виждам нагледно!
 
219
28
Аз съм го правил това-става.Но с цел на едно растение-майка да имам няколко.Не съм пробвал да цъфтя.
 

Ina

5,254
313
А какъв вид майка и какъв вид клонче ако помниш? приличаха ли си или просто каквито имаше в момента? аз също бих го пробвала. Ти навън или индор? И какво стана с него в последствие? Растеше ли си добре?
 
209
43
много е интересно и това 4е един от примерите в утуб беше мьжко вьрху йенско растение или обратното беше
 

Ina

5,254
313
да,представям си мъжкото да се ползва за основа,но после да му се махнат примерно всички мъжки клони и да се оставят само присадките т.е.да си стане женско. или да се остави да се опраши така с няколкото вида върху него!Ами аз тук на терасата все още държа един огромен мъжки храст,който нямам намерение да го ползвам. Той малко изродяса от студа,но е доста свеж. и малко е цъфнал,това дали ще е проблем според теб? Мисля да го поорежа,ще махна цъфтящите върхове примерно и ще оставя съвсем малко връхчета,хем да стане по компактен. но на какъв режим? да го върна на растеж ще е по подходящо предполагам. Иначе има дебело стебло,отивам да го снимам за да дадете идея колко и какво да разкарам преди да бодна женското резниче/резничета.

Значи ето го,бая е станал голям въпреки че температурата при него е под 10 градуса,понякога е достигала и до 1,2,а на отворен прозорец незнам колко е било. Зимуваше там с научна цел. освен тези изродясали върхове,които се получиха,но иначе се запази свеж. не е поливан от преди нова година,досега бях забравила за него почти. Напоследък забелязах че започна пак да цъфти полека лека,а предишните седмици просто си седеше без развитие кажи речи. това е информацията за него,а сега кажете какво и колко да разкарам? мисля да го изрежа до там,където показвам на последната снимка някъде и там някъде да ги пъхам клонките,но може и на по-тънки места. има избор във всеки случай. трябва ли изобщо да има от неговите мъжки клони или бих могла да оставя само самата основа с новите резници?
 
209
43
нз маи няма много инфо в нета за тези техники за марихуана то4но де маи е по добре да се ползват млади разклонения които не са се втвьрдили като стеблото и по лесно ще може да сраснат с донора само за експеримента ще е интересно да видим кво сте стане така или ина4е ако няма да го ползваж муьжкото що да не му сложиш от няко разклонение резник от женско :)
 

Ina

5,254
313
Ами да,поне за експеримента пък ако стане няма да го хвърля:) но е много голямо и разперено,трябва първо да го острижа,после няколко дни да му удължа деня може би. или направо да го правя пък после ще му удължавам светлината?че то е в цъфтеж или поне се опитва.
 
219
28
Идеално ти е това за експерименти!Как го правих аз-цепвам клонката върху която ще пресаждам през средата от горе,дълбоко около 1 см.Избирам си клонче с подобна дебелина и го срязвам от двете страни под ъгъл да се получи като V ,напъхвам го и увивам с изолир банд.Трябва да гледаш да пасне колкото може по плътно.Важат същите изисквания като при вкореняване на клонинги..На мен за 1 седмица ми се прихващаха и тръгваха да растат.Няма значение кое е мъжко,женско,сатива,индика.Сигурно има някои които по-трудно се прихващат,ама то и с клонингите е така.
 
132
28
Добре,а някой да разбира защо го омота и изряза това клонче така този тип в горното клипче,че нещо тази част не я схванах?
Увива го, за да задържи влагата и да го предпази от изсъхване, защото ашладисаното клонче няма коренова система и може да изсъхне преди да успее да се захване и преди да е започнало да взема влага от майката. След като срастне, найлоните вече не са нужни.
Също както при клонингите - препоръчително е да стоят на висока влажност докато пуснат корени.

Човекът от второто видео каза, че една от целите им е била да сложат присадки върху майка с голяма и силна коренова система и по този начин да увеличат добива на присадените сортове, защото голямата майка дърпа яко вода и торове с развитите си корени. Обаче реколтата не е била толкова голяма, колкото са си мислели, че ще бъде.

Обяснява, че ползата от това ашладисване е, че може да имаш само една майка за вземане на клонинги, която обаче произвежда няколко различни сорта и можеш да си вземаш клонинги от всеки седин от тях.
Изглежда по този начин си спестяват място от майки за клониране и поддържат малък брой растения, за да са в рамките на закона.

Това е и другата полза от този метод - тя важи за страните, в които официално е разрешено отглеждането на ограничен брой растения.
Той казва, че в Амстердам е разрешено да отглеждаш до 5 растения, но ако имаш по 5 различни сорта, присадени на всяко от 5-те растения, в края на цикъла можеш да събереш коз от 25 различни сорта, вместо само от 5.
 

Latest Cannabis Seeds

Sundae Cookies
Sold out

Sundae Cookies

Divine Genetics
Sundae Driver x GMO Cookies
12
Feminized
New
$200.00
Sunset Sherbet S1
Sold out

Sunset Sherbet S1

Divine Genetics
Girl Scout Cookies x Pink Panties
12
Feminized
New
$200.00
Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash
Sold out

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Top