Регенеративно Земеделие/ No-till

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Заради начина на отглеждане, хранителните вещества в храните са се понижили драстично, а от това буквално боледуват хората. Поради изчерпване на почвата, културите отглеждани преди десетилетия, са много по-богати на витамини и минерали, отколкото сортовете, които повечето от нас днес отглеждат. Анемията засяга над 1,5 милиарда души по Света заради дефицит на Желязо... В световен мащаб, половината от деца на възраст между 6 и 5 години страдат от недостиг на микроелементи. Още един куп болести и проблеми от липсата на хранителни стойности на храната. Храната става обемиста, но бедна на хранителните си свойства, а от консумация на такава храна води до недостиг в организъма, а от това се образуват заболяванията, нещата са свързани. Следователно е от изключителна важност да научим какво правят хранителните веществата в растенията ни, а след това в нас самите ;)

Най-малко 20 елемента са основни хранителни вещества за растежа на растениятаö като девет от тях са необходими в относително големи количества и са известни като макро хранителни вещества, а останалите се наричат микро хранителни вещества. Три от тези макро елементи (въглерод, кислород и водород) се получават от въздуха и водата; останалата част се получава от почвата. Почвените хранителни вещества могат да ограничат растежа на растенията, ако те не са на разположение в достатъчно количество, съотношение или правилна форма.


Основни макро хранителни вещества от въздуха и водата:
Въглерод (C)
Оформя гръбнака на повечето растителни молекули, включително въглехидрати, протеини и целулоза. Въглеродът се фиксира от въглероден диоксид във въздуха чрез фотосинтеза.

Водород (H) Също така е основен компонент на въглехидратите и други растителни молекули, като се получава предимно от вода.

Кислородът (О) е компонент на много растителни молекули и се получава от кислород и въглероден диоксид. Получава се през листата, а разтворените химикали от почвата преминават през корените.Макро хранителни вещества от почвата:
Останалите макро хранителни вещества се получават от почвата. "Големите три" са азот, фосфор и калий - често известни като NPK торове (от елементарните си символи, К за калий идва от латинското му име kalium).Азот (N) Азотните съединения съставляват голяма част от растителните тъкани, особено аминокиселините, които образуват протеини. Азотът също е основен компонент на хлорофила. Хлорофилът абсорбира светлина за фотосинтеза. Азотът съставлява почти 80% въздух, но по принцип не е наличен за растенията под тази форма, а в почвата трябва да бъде "фиксиран" (комбиниран) с други елементи под формата на нитрати (NO3-) или амоний (NH4 +). йони. Вятърът на скалите освобождава тези вещества толкова бавно, че растенията разчитат на микроорганизми в почвата, за да направят азота достъпен за тях. Бактериите и гъбите превръщат азота в органична материя, която растенията не могат да получат обратно в амониев (NH4 +) в процес, наречен амонификация. След това амонията се превръща в нитрат (NO3-) и нитрит (NO2-) от бактериите Nitrobacter и Nitrosomonas в процес, наречен нитрификация. Азотният дефицит най-често води до застой, забавен растеж и пожълтяване (хлороза).


Бобовите растения от семейството на граховото зърно са специален случай. Корените на тези растения имат нодули, съдържащи симбиотични бактерии, наречени Rhizobia, които могат да окислят азота от въздуха във формата, която растенията могат да използват. Бобовите растения често се използват при редуване на културите, за да се увеличи количеството азот в почвата.

В началото на 20-ти век е разработен процес на изкуствено азотно фиксиране, наречен процеса на "Хабер-Бош", и оттогава изкуствените торове и други азотни съединения, като взривни вещества, се произвеждат в промишлен мащаб. Това драстично увеличава количеството храна, която е произведена, но също така води до деградация на почвата и замърсяване от изтичане на торове.

Фосфор (P) Фосфорът е основен структурен компонент на ДНК и аденозин трифосфат (АТФ) - сложен химикал, който е от съществено значение за транспортирането на енергия във всички живи същества. Фосфорът е силно реактивен и често се ограничава до растенията, тъй като е бавно да се отделя от скалите и бързо се свързва към форми, в които растенията нямат достъп. Много растения правят симбиотични връзки с mycorrhizal гъбички, за да увеличат приема на фосфор.

Дефицитът на фосфор причинява интензивно зелено оцветяване или зачервяване в листата. Тор за високо съдържание на фосфор, като например костно брашно, се използва за увеличаване на съдържанието на фосфор. Подобно на азота, прекомерното използване на фосфорни торове е основен източник на замърсяване на водите.

Калий (К) За разлика от другите основни елементи, калият не участва в метаболизма, но участва в образуването на въглехидрати и протеини, допринася за фотосинтезата и регулира вътрешната влага чрез отваряне и затваряне на порите за обмен на газ.(стомата) Недостигът на калий може да причини пожълтяване между листовите вени, заклещен растеж и отслабване. Калият е особено важен за формирането на плодове с високи калиеви почви, които произвеждат по-големи, по-добре оцветени плодове с по-висока концентрация на захар. Първоначално калиевите торове са били направени чрез накисване на дървесна пепел в саксия и изпаряване, за да останат бели остатъци. Днес по-голямата част от търговската калиева пепел се добива от изпарения под земната повърхност, защото има малки количества в оборския тор.

Вторични и Третични макроелементи:
Сярата (S)
се използва в някои аминокиселини и витамини и е от съществено значение за фотосинтезата. Той също така е необходим за фиксиране на азота в бобовите растения и превръщането на азота в аминокиселини, а след това и в протеини Знаци за недостатъчност, включително пожълтяване на листата и занижен растеж.

Магнезий (Mg) Е основната част от хлорофила, толкова важно за фотосинтеза, симптомите на дефицит са подобни на дефицит на калий.

Сярата (S) се използва в някои аминокиселини и витамини и е от съществено значение за фотосинтезата. Той също така е необходим за фиксиране на азота в бобовите растения и превръщането на азота в аминокиселини, а след това и в протеини Знаци за недостатъчност, включително пожълтяване на листата и занижен растеж.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Микро хранителни вещества:
Подобно на макроелементите, микроелементите са от съществено значение за растежа на растенията, но те са необходими в много по-малки количества. Има осем микро хранителни вещества, които са предимно метални или полуметални елементи, които растенията получават от почвата. Тези микро елементи са предимно от атмосферни влияния на родителските скални материали, но малки количества се добавят от органични материали като тор.


Желязо (Fe) Желязото е от съществено значение за синтезата на хлорофила, така че дефицитът предизвиква пожълтяване между листовите вени. Рядко е за почвите да липсва желязо, но растенията може да не са в състояние да ги абсорбират в алкални почви и почви с високи нива на наличен фосфор, манган и цинк.

Бор (B) Борът е важен за укрепването на растителните клетъчни стени и силно влияе върху метаболизма на растенията и плодовете. Борният дефицит е един от най-честите дефицити на микроелементи, включващи зачервяване, умиращи съвети за отглеждане и липса на плодове. Борът е най-вече налице в почвата в разтворима форма, която е склонна към извличане; това означава, че пясъчните почви са склонни към недостиг на бор.

Хлор (Cl) Хлорът е единственият неметален или полуметален микро елемент. Важен е при фотосинтеза и регулиране на вътрешната влага чрез отваряне и затваряне на порите за обмен на газ (стомата). Хлорът се среща в почвата като отрицателно заредени йони, които като боров и молибден са склонни към извличане. Симптомите на недостиг включват изпадане в резултат на застояла коренова система. При зелевите, липсата на хлор причинява отсъствие на отличителен мирис на зеле - причината е загадка за учените.

Манган (Mn) Манганът е друг метален елемент, който е от съществено значение за фотосинтеза, а симптомите на дефицит са подобни на желязото. Той може да се различава от дефицита на желязо, тъй като младите листа са засегнати първо, тъй като манганът не е мобилен в растението и не може да бъде преместен от по-стари до по-млади части. Подобно на много микроелементи, наличието на манган е свързано с PH на почвата и съдържанието на желязо.

Цинк (Zn) Цинкът е от съществено значение за ДНК репликацията и е най-често срещаният недостиг на микроелементи от растенията. Почти половината от зърнените култури в света се отглеждат на почви с недостиг на цинк, което води до загуба на добив и широко разпространен недостиг на цинк при хората. Симптомите на дефицит на растения от цинк включват пожълтяване и зацапване на листата ("малко листо").

Мед (Cu) Медта се изисква за фотосинтеза, метаболизъм и укрепване на клетъчните стени на растенията. Симптомите на недостатъчност включват пожълтяване на листата. Подобно на желязото и мангана, наличието на мед за растенията зависи от PH на почвата. Медта също е по-трудно за растенията да поемат, когато нивата на фосфор и желязо са високи.


Молибден (Мо) Молибденът участва в метаболизма на азота, а недостигът води до натрупване на нитрати в растителните тъкани, което води до пожълтяване. Молибденът също е от съществено значение за фиксирането на азота в кореновите възли, така че дефицитът в тези растения причинява азотен дефицит. За разлика от повечето микронутриенти, молибденът е по-лесен за растенията да абсорбират от алкални, отколкото кисели почви.

Никел (Ni) Никелът също участва в метаболизма на азота. По-специално, е от съществено значение ензимът, които да превърне уреята от животински отпадъци в нетоксични форми на азот, които растенията могат да използват. Недостигът на никел причинява натрупване на урея в растенията, което води до пожълтяване и смърт на листа.

Може би сте забелязали, че много микроелементи са повлияни от PН и концентрацията на други хранителни вещества в почвата, защото всичко е свързано.
 

Ina

5,159
313
Ето и от мен някоя градинска снимка.Аз имам малки заслуги,освен при краставиците(те са по на гъсто и всякакви разсадчета други има там и така много им е комфортно и не е така голо както в останалата част) и за поливането сега най-сетне баба ще използва кладенеца,който е пълен догоре,понеже досега поливаше с лейка,което и е трудно и с маркуч от чешмата,която е много хлорна,направо бяла и им излизат разни петна от нея.Та така,на баба е заслугата в общи линии.Сега видях,че имаше там в средата един смрадлив бидон,накиснала е пилешко гуано демек:)Щях да си сипя за моите,но съм решила и аз,че чак до животинските май няма да опра тази година:)По картофа имаше колорадски бръмбари засега малък брой,реших да ги избия на ръка за да не пръскам с това,което има тя за тази цел!Че моето също го бях изпръскала вече домашното...на друго място:)
 
245
63
Ето и от мен някоя градинска снимка.Аз имам малки заслуги,освен при краставиците(те са по на гъсто и всякакви разсадчета други има там и така много им е комфортно и не е така голо както в останалата част) и за поливането сега най-сетне баба ще използва кладенеца,който е пълен догоре,понеже досега поливаше с лейка,което и е трудно и с маркуч от чешмата,която е много хлорна,направо бяла и им излизат разни петна от нея.Та така,на баба е заслугата в общи линии.Сега видях,че имаше там в средата един смрадлив бидон,накиснала е пилешко гуано демек:)Щях да си сипя за моите,но съм решила и аз,че чак до животинските май няма да опра тази година:)По картофа имаше колорадски бръмбари засега малък брой,реших да ги избия на ръка за да не пръскам с това,което има тя за тази цел!Че моето също го бях изпръскала вече домашното...на друго място:)
и моя свекър иска да му занеса Тор от падпадъци , да си правел чай и да поливал с кана - Викам -Не мога да го подмина,щом го е научил , ще му взема.Сега казва давам по еди колко си паре за Холандска птича тор и слагам по една шепичка ...
 

Ina

5,159
313
и моя свекър иска да му занеса Тор от падпадъци , да си правел чай и да поливал с кана - Викам -Не мога да го подмина,щом го е научил , ще му взема.Сега казва давам по еди колко си паре за Холандска птича тор и слагам по една шепичка ...
Хахаха,холандска птича тор:)Пепел от палма от Мадагаскар:)Аз ако ще купувам ще е нещо,дето не мога да го намеря тук.А от пъдпъдъците по-яка ли е,нещо по-различно?Аз преди събирах от скална лястовица и разни там сови ,а отделномикс с прилеп и само прилеп от разни пещери и да ти кажа струва ми се,че това ми беше най-хубавото пилешко,иначе кокошка.....А сега го пропускам изобщо,макар че е силничко и работи,пък в почвата никога не го слагам,само за поливане.Понеже и мен започва да ми се струва,както беше споменал някъде Фърст(не съм някаква веганка или нещо),че растителните са им предостатъчни(изключвам червея)и с тях никога не стават фалове.Миналата година изнамерих някво неясно пилешко,явно е било прясно или кой знае какво и целите цветя ми станаха на петна,абе доста ги сдуха,тази година обаче дупките са добре и няма да слагам нито такова,нито оборски.
 
245
63
ми по силна е щото им дават добавки, ама градините на тия хора са като джунгли, има и изгорели насаждения ама от лакомия ...предполагам
 

Ina

5,159
313
Да,хубаво е да е от проверен източник животинската тор,да знаеш колко е престояла и тн и кой знае верно с какво ги блъскат тия пилета,дето съм им взела гуаното…:0А си бяха толкова добре,ама и аз така,май от лакомия да торя там,пък има ли нужда,няма ли не съм отчела въобще:)Защото нямаше,тук на всички разправям да не торят без нужда и отидох и точно това направих хехехеПоне ако го бях накиснала,но аз го плъоснах направо,уж сухо беше,ама около стъблото и другия път като отидох бях ги развалила,умрях от яд,мъжа ми ми се кара:)Е,оцеляха,но много им навреди,мисля че или е било отровено,антибиотици и тн или просто прясно......….Затова май въобще за в бъдеще ще пасувам.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Хахаха,холандска птича тор:)Пепел от палма от Мадагаскар:)Аз ако ще купувам ще е нещо,дето не мога да го намеря тук.А от пъдпъдъците по-яка ли е,нещо по-различно?Аз преди събирах от скална лястовица и разни там сови ,а отделномикс с прилеп и само прилеп от разни пещери и да ти кажа струва ми се,че това ми беше най-хубавото пилешко,иначе кокошка.....А сега го пропускам изобщо,макар че е силничко и работи,пък в почвата никога не го слагам,само за поливане.Понеже и мен започва да ми се струва,както беше споменал някъде Фърст(не съм някаква веганка или нещо),че растителните са им предостатъчни(изключвам червея)и с тях никога не стават фалове.Миналата година изнамерих някво неясно пилешко,явно е било прясно или кой знае какво и целите цветя ми станаха на петна,абе доста ги сдуха,тази година обаче дупките са добре и няма да слагам нито такова,нито оборски.
Аз също полвам чкч, то реално имам червей в почвата искам или не иска, всъщност искам и за това ползвам чкч, а и червейте са чисти създания, като пчелите ... и трябва да сме им благодарни за тежката работа, която вършат.

mulch.jpg
mulch1.jpg
Прогреса при салатите
leha.jpg
leha1.jpg
leha2.jpg
leha3.jpg

Толкова много разклонения имат, чак не мога да ги разтворя да се види пънчето, където е била предната част от салата, а на 6 снимка е онази малката с едното листо, то старото листо падна като мулчирах, но вече младите ще дръпнат напред.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
За никъде сме без компостер, няма как да правим регеенератаивно земеделие без компостер. Аз лично правя различни компостерни купи с цел да опитам разлинчи неща. Някой от тях умишлено ги правя "топли" за да убият всички вредители, плевели и болести, но други просто ги оставям сами да се оправят без да ги разбърквам. Колкото повече се разбърква компостера, толкова по-бързо става защото се внася кислород в него ;)

Наскоро се ядох канабис кекс и забравих хляба във фурната (сетих се за него след 6 часа) и се чудех, защо няма пушек... добре, че беше хляб с квас и е по-издържлив, че ако беме с мая щеше да се запали ...
Освен, че се наложи да си правя нов хляб се наложи да си готвя и ново ядене, защото фурната е работила толкова часове, че е вкиснала боба, които е бил на нея ...

Този компостер също не съм го обърквал, а само трупам нещата върхо него, но съм го заразил с много щамове гъби и бактерии, както и умишлено съм хвърлил в него семена от ръж и ечемик.
kompost.jpg
kompost1.jpg
kompost2.jpg
kompost3.jpg


На тая купчина съм и сложил малко кравешка урина и малко кравешки лайна за бактерии и азот, оставил съм я 1 година да стои така без дори да го объркам веднъж.
kompost4.jpg
kompost5.jpg
kompost6.jpg
kompost7.jpgМисля да започна да компостирам в особено големи размери, колкото повече е толкова по-лесно става... Както е казал мечо пух " Колкото повече, толкова повече". Големия компостер ще бъде "топъл", но ще продължа да правя опити с различни малки компостери .
 
52
33
Шредера е голямо богатство! В "топлия" компостер съм имал проблем с яйца. Незнам дали беше от тях но вече мия черупките.Просто нямаше друго какво да даде толкова много бели червеи за толкова малко време. Дори нямам идея дали щяха да са проблем но не използвах биологичната маса просто я нахвърлях на едно по бедно място и все едно не се е случвало.
Салатките немога да ги различа от моите. А вече си ги ял един път. Абсолютно задължително ще ми е за напред. А лястовичката ахахах.. Нещо май и липсва. Откраднах 2 неща а деня не е почнал още. Богата работа.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Шредера е голямо богатство! В "топлия" компостер съм имал проблем с яйца. Незнам дали беше от тях но вече мия черупките.Просто нямаше друго какво да даде толкова много бели червеи за толкова малко време. Дори нямам идея дали щяха да са проблем но не използвах биологичната маса просто я нахвърлях на едно по бедно място и все едно не се е случвало.
Салатките немога да ги различа от моите. А вече си ги ял един път. Абсолютно задължително ще ми е за напред. А лястовичката ахахах.. Нещо май и липсва. Откраднах 2 неща а деня не е почнал още. Богата работа.
Най-вероятно иска гнезденце да си направи :). Тъжното е че лястовичеките вече са изчезващ вид въпреки, че много хора си мислят, че не са ... Със спирането да консмирам животински продукти, правенето на компостер стана още по-лесно. Просто вече дори като си бърша масата всичко отива в компостра и след време се връща на масата ми ;)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
В периода Силур преди повече от 420-440 милиона години на Земята атмосферата била пълна с въглеродни частици и небето било помрачено, достъпа на светлина бил ограничен и започнало нова фаза в еволюцинята и гъбите започнали да доминират и по-специално вид наречен Prototaxites. Този вид гъби били широки по 1 метър и високи до 8.8 метра (има намерени и запазени фосили на тези гъби), но по-интересното е че тези гъби е формирала порчвата, каквата я познаваме днес чрез порецеса на декомпостиране на органична материия (от водорасли, растения, скали и т.н ). Тези грамадни гъби били покрити със симбиотични водорасли, които по-късно мутирали и се развили в лишеи. Фосили на тези гъби били открити за първи път през 1843 и чак след 14 години били изследани отново, а чак след 100 години разбрали, че това не са нито водорасли, нито растения а гъби. Преди 40 години започнли интензивни изследвания върху тези гъби и през 2007 г. изотопни анализи от екип, включващ Хюбер и Кевин Бойс от Университета в Чикаго, заключиха, че прототакситите са гигантски гъбички. Те откриха много вариращ диапазон от стойности на съотношенията въглеродни изотопи в диапазона прототакситни проби; автотрофи (организми като растения и водорасли, които изкарват прехраната си чрез фотосинтеза), които живеят в същото време, черпят от същия (атмосферен) източник на въглерод, тъй като организмите от същия тип споделят една и съща химическа машина, те отразяват този атмосферен състав с постоянен въглероден изотоп. Несъгласуваното съотношение, наблюдавано при прототакситите, показва, че организмът не е оцелял чрез фотосинтезата, а екипът на Boyce доказва, че организмът е хранен с редица субстрати, като останките на други организми, които са наблизо. Независимо от това, големият размер на организма би наложил широка мрежа от подземни мицели, за да се получи достатъчно органичен въглерод, за да се натрупа необходимата биомаса. Кореноподобните структури са интерпретирани като прототакситни ризоморфни и могат да подкрепят възможността организмът да транспортира хранителни вещества на големи разстояния, за да поддържа своето надземно тяло. Тези гъби
били най-големият жив организъм по това време и се извисявали много над 1 метровите лишеи. Интересно е, че прототакситите се отегчават доста преди растенията да развият структурно еквивалентна дървесна стъбло и е възможно сондите да се прехвърлят в растенията, когато те са еволюирали. Интересно е, че прототакситите се отегчават доста преди растенията да развият структурно еквивалентна дървесна стъбло и е възможно сондите да се прехвърлят в растенията, когато те са еволюирали. В клипчето можете да научите повече за тази гъба.


Подводна гъба :

Кредит: Wikipedia, Mycelium Running (книга на Paul Stamets)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Снимките са стари, защото са правени преди започването на дъждовете.
Тиквичките дори и сурови са много вкусни, ползвам ги за салата вместо краставица, бера ги по-малки за да са по-крехки, но и печени са разкошни.
Сложих цял пакет теменужки на краставиците, но за сега няма нито една поникнала теменужка...
nnt1.jpg
nnt2.jpg
nnt3.jpg

nnt4.jpg
nnt5.jpg

Това са тикви, а не тиквички.
nnt6.jpg

Постоянно бера нектарини за да облекча дървото, защото клоните на дървото няма да могат да издържи теглото на всичките плодове. Дори и зелени са много вкусни и сладки. Това дърво не е пръскано нито веднъж с пестициди или с фунгициди и благодарение на това, се развива отлично, а вкуса и мириса на плодовете му макар и зелени са невероятни !
nnt7.jpg
nnt8.jpg
nnt9.jpg
 

Ina

5,159
313
Стабилна градина обаче!Пиперя е номер едно също!:)Има бобче,много е яко там при теб!При нас има адски много петровки и разни такива бързи,малки ябълчици и се чудя някоя лесна рецепта да си направим оцет?Ти правил ли си?Има едни много кисели,не знам зелени кисели ли да бера или узрели,има ли някакво значение?
 
264
63
Снимките са стари, защото са правени преди започването на дъждовете.
Тиквичките дори и сурови са много вкусни, ползвам ги за салата вместо краставица, бера ги по-малки за да са по-крехки, но и печени са разкошни.
Сложих цял пакет теменужки на краставиците, но за сега няма нито една поникнала теменужка... View attachment 811440 View attachment 811442 View attachment 811443
View attachment 811444 View attachment 811445
Това са тикви, а не тиквички. View attachment 811446
Постоянно бера нектарини за да облекча дървото, защото клоните на дървото няма да могат да издържи теглото на всичките плодове. Дори и зелени са много вкусни и сладки. Това дърво не е пръскано нито веднъж с пестициди или с фунгициди и благодарение на това, се развива отлично, а вкуса и мириса на плодовете му макар и зелени са невероятни !View attachment 811447 View attachment 811448 View attachment 811449
Пракрасна градина - браво. Личи си, че всичко се прави с много любов :)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Стабилна градина обаче!Пиперя е номер едно също!:)Има бобче,много е яко там при теб!При нас има адски много петровки и разни такива бързи,малки ябълчици и се чудя някоя лесна рецепта да си направим оцет?Ти правил ли си?Има едни много кисели,не знам зелени кисели ли да бера или узрели,има ли някакво значение?
Пее му се на пипера, пее му се да расте :D

Тези ябълки можеш да ги направиш на ябълков оцет, вино, радлер, балсам, на тор, на ракия и куп други неща. Аз събирам предимно от Земята. Тези от Земята са по-узрели от тези на дървото.
 
49
18
Не случайно старите хора са казали "Хубавите ябълки, прасетата ги яли". Много готина и подредена градинка... Завиждам! Яд ме е, че цял живот живея в гадните кутийки...
Уважение за хора като теб!
 

Ina

5,159
313
Еми да,родителите като си продават всичко з а пари децата после седят в кутийките......Къщи на село,ниви "няма кой,за ко ви е туй"сякаш знаят трябва ли ти или не,за по 200 лева нива и 2000 къщата и платят парното и лекарствата за рак....Лично преживяно!
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Не случайно старите хора са казали "Хубавите ябълки, прасетата ги яли". Много готина и подредена градинка... Завиждам! Яд ме е, че цял живот живея в гадните кутийки...
Уважение за хора като теб!
Благодаря за подкрепата, живей мечтите си! Аз също живеех в кутийка и си мечтаех за къща с двор в което да живеем скромно със семейството ми. Мечтаеш ли го, мислиш ли го, ще стане реалност! Каквито и да са мечтите ви, мечтайте и те ще станат реалност.

Еми да,родителите като си продават всичко з а пари децата после седят в кутийките......Къщи на село,ниви "няма кой,за ко ви е туй"сякаш знаят трябва ли ти или не,за по 200 лева нива и 2000 къщата и платят парното и лекарствата за рак....Лично преживяно!
Да, много си права, Земята е злато, но по-ценна от златото. На земята и се вдига само цената, особено ако човек се грижи за нея. Що народ познавам дето си продадоха нивите за да си купят кутийки в града, а продадоха по 100-200 декара и ги питам, защо не си взехте един заем и с рентата да си плащате ипотечните кредити. Разправяха ми точно както ти го каза, "няма кой, за ко ви е туй" (буквално), а сега като всяка година се плащат рентите гледат като лапнали мухи. Знам за продадени декари за по 30 лв-100-200 лева, което си е чист грях! Само от държавни субсидии за няколко години се вадят тези пари. Да не говорим, че ако е неблагодарен района можеш да вземеш допълнително пари, защото обработваш земя в неблагодарен район. Буквално стана както ти каза, отидоха в града и се разболяха, ама то е от нерви, теснотия, мръсен въздух и болна храна. Като чия "Топлофикация" стомаха ми почва да къркори...
Ina вие с една къща за гости чудеса можехте да сътворите. Особено, както обичаш да си правиш балсами и мазила, можеше да правиш домашни балсами в стъклени шишенца .... един балсамико ябълков оцет с билки в малко шишенце тип парфюм струва маса пари... а буквално вътре има ябълков сок, меласа(карамелизирана захар) и билки по предпочитание (кеф ти мента, кеф ти еньовче или каквото ти душа иска). Сигурен съм, че много хора ще искат да си купят твое мазило, особено като го направите с домашни ябълки и билки, натурално отглеждани. Гледам в нета масово балсамикото идват от Гърция, Италия и други държави и ги рекламират, че "италианско семейство" ги е правило, или "гръцко семейство" ги е правило...ред е и на "българското семейство" да ги прави !

Само да споделя, че ябълките и боба са неизменна част от храната на моето семейство, както вярвам, еч неслучайно е неизменна част от храната на българина. Боба е невероятна силна храна, неслучайно я ползват за да катерят Еверест! Боба дава много сили, много е богат на хранителни вещества, яде ли човек боб, този човек ще стане здрав и ще развие твърдост. Но с боба не трябва да се прекалява, не трябва да се яде по-често от 1 в седмицата, защото е толкова хранителен, че при често консумиране човек може да се разболее от подагра (болестта на кралете - болестта на богатите), ако сиромах човек се разболее от подагра - много боб е ял. Друга тънкост при готвенето на боб е да не добавяте мазни, защото боба си има свой естествени мазнини. Преди много обичах да си правя запръжки на боба, но сега осезаемо усещам, колко по-вкусен е без запръжки и мазнини в него.
Включително има периоди в годината през които караме само на ябълки! Ябълките придават в човек благост, мекота и снизходителност към хората. Ябълката е най-фината мисъл, придава в човека чувства за красота и удоволствие. Не случайно я има фразата " Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Когато вземете ябълка или друг плод .... не бързайте да я изяждате. Огледайте я, жълта ли е, червена ли е, кръгла ли е, опишете формите й с поглед, дръжте я в ръка, порадвайте и се, погалете я, благодарете й за това, че станала такава красива, благодарете на дървото на което е расла и чак тогава я изяжте. Такива ябълки друг вкус имат, пробвайте с който и да е плод... така храната получава друг заряд.

За такива ябълки ли ме питаш?
ap.jpg

Или за такива, тези зелените са по-кисели и зреят малко след другите.
ap1.jpg
Малки, но невероятно ароматни и вкусни. Торени с бактерии и микроорганизми, и компост. Водата - колкото Бог полее.
ap2.jpg
ap4.jpg

Сравнявам едната с другите.
ap5.jpg

От зелените ябълки ще правя друга партида оцет и балсамов оцет.

ap6.jpg

ap7.jpg


Част от ябълките ги оставих да изгният под дървото и да го наторят прекрасното дърво, което роди тези ябълки, така, част от хранителните вещества ще се върнат при дървото, част от семките от ябълките ще поникнат под него и ще се превърне в "детска градина от дръвчета", друга част от ябълките отидоха на компостера. Освен това, чистих ябълките за оцета и нещата, които няма да ям или да ги ползвам за оцет, ги сложих на компостера. Всъщност компоста изяде много ябълки, но не направих втора снимка ...
Така ще има ябълки освен за мен, а и за червеите, бактериите, гъбите, мравките и куп други животинки.
ap8.jpg

Измиване
ap9.jpg

Почистване от изгнило, натъртено, дръжки, семки, ядено и други неща, които не искам в сока.
ap10.jpg


Постарах се голяма част от семките да ги запазя за да засея засея още ябълки! Другата част от семките отидоха на компостера, а трета част си останаха под дървото.
ap11.jpg


Ябълков сок
ap12.jpg
ap13.jpg


Имам машина за мелене на ръка, но ми подариха робот и съм невероятно доволен от него. Просто тази машина(робота) ги мели много по-фино и ми отнема много по-малко физически усилия и време в сравнение със смилането на ръка. Голяма работа е робота! Само го тъпчеш и то ги мели... г-д на 5 кг смлени ябълки мия робота за да му почистя филтъра, нещо което ми отнема 1-2 минута. Много съм благодарен за робота ;) Вярно е че с механичната мелачка вкарвам, част от енергията и времето си в процеса, защото мелачката става продължение на ръката ми и енергията потича през нея, но робота много ме улесни, стана почти без усилия и така мога да вкарам другото време и енергия в работа в градината. Благодарение на робота и домашните пастети станаха по-добри.
ap14.jpg
ap15.jpg


След като смлях почистените ябълки, смляното го смлях повторно за да изкарам всички сок от него, а с това нещо, което ми остана ще си направя тор. Тора ще го ползвам да торя в градината(както и самата ябълка), така че всичко се ползва !
ap16.jpg
ap17.jpg


Тук виждате 20 кг ябълки след взимането на сока им мляното е не повече от 2 кг...., към което съм добавил малко меласа и няколко щама с положителни бактерии и гъби.
ap18.jpg

Крайният вид на тора преди отлежаването му. Ще правя още сок, така, че ще му добавя още ябълки, не мисля да го разреждам с вода. Искам да го оставя така да видя какво ще се получи като отлежи известно време. (примерно 1 година)
ap19.jpg


Понеже драстично съм намалил консумацията на алкохол, за това ябълките не ги правя нито на ракия, нито на вино (няма кой да го пие) и за това всичкия сок го направя на оцет и балсамов оцет с билки. Кеф ми е като ми дойдат гости да им извадя нещо домашно правено от мен...
Ако се прави оцет, се оставя просто така. Ако се прави ябълково вино/сайдер му се добавя захар/меласа за да може да се получи ферментацията, като се съобразяваш да стои на определена температура необходима за ферментацията. Оцета и балсамовия оцет имат голям срок на годност и могат да стоят без да се притеснявам за тях.

Есента събирам ябълките преди да паднат и да се натъртят, които увивам в хартия и ги държа на хладно и тъмно, така имам свежи ябълки и през зимата, дори чак до другата година до март месец мога да стоят така. (ако не са изядени до тогава) След март месец миналогодишните ябълки стават за компостера :). Това складиране на плодове го практикувам единствено със есенните ябълки и круши с цел да имам достъп до отгледани от мен плодове и през зимните месеци. Но не късам всички плодове от дървото, винаги оставям поне 1 плод сам да падне и да остане да изгние под дървото... оставам го този плод за дървото... като го направя така, другата година дървото ражда още повече... ;)
 

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo
Sold out

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top