Регенеративно Земеделие/ No-till

Ina

5,214
313
Супер!Да,такива и от другите,има 3,4 разновидности.Тази година страшно много има!Ех,аз бих пробвала и винце,но нямам представа как:)Свекърва ми направи миналата година оцет и много ми хареса,сега гледам да си купувам ябълков,био и тн по-скъп,но все пак не е като онзи и затова ще си направя и аз:)А билки какви билки може да му се сложат,кои биха вървели и кога му се добавят?като е готов или в процеса?
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Супер!Да,такива и от другите,има 3,4 разновидности.Тази година страшно много има!Ех,аз бих пробвала и винце,но нямам представа как:)Свекърва ми направи миналата година оцет и много ми хареса,сега гледам да си купувам ябълков,био и тн по-скъп,но все пак не е като онзи и затова ще си направя и аз:)А билки какви билки може да му се сложат,кои биха вървели и кога му се добавят?като е готов или в процеса?
Бутилката в която стои оцета трябва да е на 2/3 пълна и отворена, но с марля или друг филтър на гърлото за да може да излизат газовете докато протича процеса, но да не влизат мухи или боклуци вътре. Най-добрите готвачи сами си приготвят балсамовия оцет или поне така твърдят ;) . Билки можеш да му сложиш каквито ТИ поискаш и решиш, нямам на идея какви билки му вървят и за това съм решил да експериментирам с няколко различни билки. След като е готов оцета вземаш вземаш 2 чаши плодове, 500 мл. от домашния оцет, 1 супена лъжица карамелизирана захар, лимон и половин чаена лъжичка канела. В емайлиран съд се намачкват плодовете(пак по желание е вида им), добавя се оцета и карамелизираната захар. Кипва се на слаб огън и се вари 20 минути при постоянно разбъркване на слаб огън без да се увеличава температурата-.(билките може да ги добавиш през варенето или дори само да ги потопиш за 5-минути) След като се охлади се излива с стъклен съд, държи се на хладно и тъмно. Някой хора добавят билки и в самите бутилки където стой оцета, но според е по-добре само кисненето за малко, защото правя разни сиропи и дори само като разбъркам сиропа със стрък маточина, след това сиропа мирише повече на маточина от колкото на самите плодове от които е правен, а реално само съм го бъркал със стрък от билката. Професионалните готвачи твърдят, че истинския балсамов оцет трябва да престои минимум 12 години, но цената му става златна. За това масово на пазара балсамовия оцет е на 1-2 години и пак е с много висока цена.

Идеята ми е да пробвам да видя какво ще стане. Дори и да не го изконсумирам всичкия (в което съм обеден, че няма да мога да използвам всичкия за 1 година) ще го оставя да отлежи, колкото може повече или поне 1 стъкленица ще запазя да отлежава.
 

Ina

5,214
313
Охоо,то цяла процедура и цяло вино!:)Добре аз за оцет мислех по-така джаста праста,в смисъл да го направя на сок и от там нататък може ли да не му слагам разни дрожди и прочее,а само да стане на оцет,разбира се като го прецедя и там разбърквам колко е необходимо и когато трябва?
 

Ina

5,214
313
Еро малко снимки и от нашата градина,която все още не мога да убедя баба да бъде no till,тя не вярва:)Много обича да снимам градината,мисли че я показвам в градинарски сайт и то си е така де хаха Никой не ходи там и наоколо,нито гости,така че няма кой да я познае никога:)Но иначе е био докъдето успяхме,незнам разсада точно от какви източници е,но е торено само с домашни поне….Тук там тя ме кара да пръскам със син камък и вар домата и гроздето....И картофа е доста налазен от бръмбари и ларви:/Ако има някакво био решение за тях именно,защото са много упорити и отвратителни и адски се множат?Последното-малко чубрица:)Имаме и сминдух:)
 
Last edited:

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
оцет не съм правил но май и за оцет се ползват някакви допълнителни неща.за дрождите-може да не се добавят и дори по-старите хора не разбират и не удобряват исползването както на серниста киселина така и на питомните дрожди.разчитат на дивите дрожди които така или иначе си ги има в плодовете.тея дрожди са като бактериите и гъбите за които фърст е исписал доста.дрождите се хранят със захарите като ги превръщат в алкохол и когато захарта свърши просто си умират и се превръщат в утайка.сернистата кисилина се използва да убие дивите дрожди както и всички вредни частици и микроорганизми.много е остра на мирис но се изпарява напълно с претакванията и разбъркването.след бурната ферментация не остава дори нотка от отвратителната и миризма както и от нея самата.исползва се един вид като дезинфектант.даже има серни ленти които се палят в съда в който ще се залага ширата.може би ще е добре да се използват и вместо клийн рум препаратите(доста по-ефтни са) обаче мирише достра остро и трудно се отмирисва;)да,ще кажеш сяра,химия....но както бидоните за вино,така и гроу бокса трябва да са добре почистени от бактерий и вредни микроорганизми които трудно се измиват с вода и сапун:)

п.п.май последните ми постове вобще не са за тази тема за което се извинявам.трийте ако трябва
п.п.2 има си доста инфо в нета и за виното и за ракията и за оцета прдполагам
Брат, аз съм се учил да правя вино и да гледам лозе от Дядо ми, лека му пръст. След неговата кончина аз правя виното в нас, няколко пъти съм слушал други хора как да правя вино и съм бил разочарован. За това вече правя вино само по технологията на Дядо ми. Този човек за над 40 години беше пръскал лозето си само 1 единствен път със син камък (преди 20 години) и реши повече никога да не го прави, така му остана окачена пръската на стената като трофей и стой така до ден днешен. Дядо ми никога не пръскаше с фунгициди или пестициди, нито лозето, нито доматите, нито краставиците, нито нищо. Единственото нещо с което тореше беше компост, лайна от кокошки и от кози, както и пепел от печката, а най-забавното беше, че тореше един единствен път при това края на есента след като всичко беше обрано и почистено в градината. Всъщност той тореше за да се отърве от компостерната камара, които цяла година събираше на 1 камара (всяка есен освобождаваше старата камара стояла 1 година за да има място за новата), както и да се отърве от лайната и пепелта, за да не ги хвърля в контейнера ;) До ден днешен лозето на дядо е невероятно !!! На лозите им слагаше единствено компост и то много рядко, а поддържането на лозите се ограничаваше в 2 резитба на лозето. (едната я правеше есента, а другата пролетта) До ден днешен лозето се поддържа така само с рязане и без пръскане ! Веднага при брането всяка чепка се "зрънчи" (отделя се чепката от гроздето, защото чепката съдържа груби танини ) и зърното се мели веднага на ръчна преса/мелачка. (тая мелачка е по-стара от мен ... и още бакча ! )

Дядо ми не слагаше серниста киселина(калиев метабисулфит) или дрожди, защо ли !? Защото не го мързеше да махна всеки един съсухрен или изгнил грозд от чепките.(всъщност сухи или изгнили гроздове имаше много рядко) Голяма играчка е, но когато го прави цялото семейство става много бързо. Буквално 1 тон грозде го обираме, "зрънчим", почистваме, смачкваме и приготвяме за 1 ден.

От мен да знаеш, че серниста киселина е смрад голяма. Пробвах от на разни разбирачи вината -възрастни хора, които гледат лози и правят вино от повече години от на колкото съм аз, и виното им има приемлив вкус и добър цвят, но като отворя бутилката първото, което ме лъхва е точно миризмата на серниста киселина и след като пия от виното и веднага усещам вкуса на серниста киселина, а дори от на някой винари вината получавам киселини. Като отвориш бутилката и я оставиш за момент да диша не те лъхва миризмата на серниста киселина, но след това се усеща във вкуса. В грешка си, възрастните хора започнаха да ползват много повече химия и гадости от колкото младите ;)
Купих няколко лози и почнах да ги поддържам както аз си знам и всички хора ми се смяха и подиграваха. "Възрастните експерти" почнаха да ми разправят, как ползват системни фунгициди и как растението смуквало фунгицида и че пръскат с пестициди против осите, и как аз също трябва да пръскам :D :D :D. Почнаха да ми говорят как ползват дрожди и калиев метабисулфит (серниста киселина) ... На следващия ден си взех лупата и отидох при старите винари, като откъснах 1 листо от лозата им и показах красотата на клетките и стоматите от долната страна на листото, и почнах да им говоря за процесите за които те така живописно ми описваха предният ден, а аз просто им ги показа за първи път нещата нагледно за които говореха ;)

Мина се време и направих вино, и се бяхме събра да ядем и пием... всеки беше донесъл по нещо за ядене и от неговата ракия и вино, а след като пиха от моето вино почнаха да ме питат как го правя? Как ги гледам лозите и ми се напълни душата. Почерпих ги и им казах как го направих. Без да го претаквам, че това да не е кисело зеле :D и без да го пипам, просто го държах 1 година при "майката"/джибрито) и им извадих от моето екологично чисто вино и старите "винари" се изумиха, почнаха да искат да им подарявам от моето вино по 1 литър за да си пият от него по 1 чаша вечер, като лечебно, защото не им разхлопва сърцето и не получават киселини от него, а са хора дето имат в пъти повече лози и вино от мен. Аз им казах, че за разлика от тях аз не пръскам с фунгииди и пестициди. Докато те пръскат поне 6 пъти в сезона с фунгициди и поне 2 пъти с пестициди, като последното им пръскане с фунгицид и пестицид е 2-3 седмици преди бране, което е безумие, защото пръскат накрая с тях и реално всичко е попито в растението и чепката :D :D :D .

Защо да давам пари за серниста киселина и дрожди, като това само ми разваля виното? До сега болести във виното не съм имал. Виното съм правил и със серниста киселина и с винени дрожди, както съм правел вино и с източване, но качеството му няма нищо общо с чистото вино, което е стояло 1 година при "майката". От тогава съм си казал, повече такива гадости във виното няма да си слагам и че ще го гледам и правя единствено по технологията на Дядо ми, без да го пръскам с фунгициди и пестициди, и без да му добавям разни химии че да спра процеси и после да добавям дрожди, че да започна процеси.
Истината е в старите сортове ;)

knvbvn казваш, че снимки не споделяш, но аз ще ти споделя снимки и дори ще ти покажа снимки от виното което направих по твоята система със серниста киселина и "купешки" дрожди. (нещо, което няма да правя повече )
vino.jpg
vino1.jpg
vino3.jpg

Снимки на самото вино нямам, че отдавна го сварих на ракия, но ако се разровя ще намеря някоя бутилка, защото няма кой да го пие това вино. Реално виното седи цяла година при майката. Източвам 10 литра, колкото да имам ако имам гости да ги почерпя. Обикновено дори и тези 10 литра вино не се изпиват.(няма кой да пие, буквално) Не ми се занимава да го бутилирам и складирам, и за това го варя на ракия. Казанджиите, като ме видят, че варя хубаво вино на ракия, направо лошо им става, ама и на тях им казвам, че няма кой да го пие. Преди години, като тинейджър пиех много с приятели, пиех че да се напия и за самият ефект от напиването.(лапешка му работа) Години по-късно спрях да пия за да се напивам, а почнах да пия за да усещам аромата и вкуса на питието.(беше ми станало приятно да усещам вкусовите качества на питието) Докато сега вече не ми харесва алкохола нито на вкус, нито на ефект, нито как ми влияе на организъма, заради "спирта" в него. Просто вече не ме кефи ефекта на спирта върху организъма ми, не ме кефи дори ефекта на 50 мл вино, но явно човек се променя с годините :) Днешно време пия много много рядко и то единствено, когато съм със семейни приятели, но вече изобщо не ме влече алкохола и почвам да се чудя, защо дори и тогава пия...най-вероятно ще го спирам кардинално с алкохола или поне на там съм се запътил. Ракията не я пия, но не я и разреждам каквато излезе от казана - такава я оставям. Правя виното на ракия за да се развали и защото се складира много по-лесно, сигурно така ще си отлежава ракията с годините :D. Почнах да правя сладко от грозде, ама колко сладко мога да изям? Най-вероятно тази година гроздето ще го направя на сушени стафиди :D

П.С Колкото ти е по-чист организъма, толкова по-силно и лесно усещаш вкусове и миризми, толкова по-изострени са рецепторите ти. Откакто спрях да ям животински продукти, спрях и да консумирам натриев глутамат, както и драстично намалих обикновената сол (много рядко ям продукти със сол и го когато го правя, го правя от глад, защото не съм успял да си купя нещо друго за ядене, а когато готвя аз не слагам сол или го правя много рядко и в умерено количество) и изведнъж вкусовите ми рецептори се изостриха многократно. Започнах да усещам истинския вкус на храната! Преди ядях много солено, толкова солено си правех яденето, че реално не усещах подправките и вкуса на храната заради прекалената сол. Докато сега с отсъствието на солта, усещам пълният вкус на храната. Сега една пиперка като изям и почва да ми сладни все едно ям вафла.

П.С2 Хора в много неща съм пробвал химията и натуралните техники, за да видя кое работи и за да се уча. Като започнеш с тревата (нея също съм имал период да я гледал с химия, също съм я пръскал с всякакви химии) и стигнеш до храната за ядене, но съм се убедил поне за себе си, че НАТУРАЛНИТЕ (еко) техники са истината! Предпочитам да използвам натурални системи доказали се със стотици години (да не кажа хиляди години) и виждам, защо те са устояли във времето и защо те работят. Невероятно приятно ми е да се уча от Майката Природа. Тя ме учи на толкова много неща и най-хубавото е, че чрез натуралните техники нещата стават най-хубави. Сигурно е случайност? :D :D :D За това ми е толкова приятно регенеративното земеделие, защото помагам на Майката Природа, но освен това по този начин помагам и на себе си и на околните.

П.С3 Не случайно първото чудо на Исус Христос е превръщането на вода във вино. Не случайно гроздето и виното е споменато в Библията, както и в други свещени книги. Не случайно присъстват ритуали с вино и грозде в древните езически религии и не само. Гроздето е невероятен плод. Гроздето е символ на Слънцето и в гроздето се съдържат невероятно полезни вещества. Самото грозде е много полезно, яжте грозде и ще придобиете неговата сладост и свойства ;) (казвам гроздето, а не виното, не случайно)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Не споменах, но направих 2 качества на оцета ;) Това са снимки минути след като изстисках сока.
ocet.jpg
ocet1.jpg

Нормално е да бъде по-мътен, тук е минути след изстискването на ябълките.
ocet2.jpg


Две седмици по-късно след протичането на "Ферментацията"
ocet3.jpg

След няколко дни ще го бутилирам, че нямам такива малки дървени буренца, а не ми се купуват :)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Еро малко снимки и от нашата градина,която все още не мога да убедя баба да бъде no till,тя не вярва:)Много обича да снимам градината,мисли че я показвам в градинарски сайт и то си е така де хаха Никой не ходи там и наоколо,нито гости,така че няма кой да я познае никога:)Но иначе е био докъдето успяхме,незнам разсада точно от какви източници е,но е торено само с домашни поне….Тук там тя ме кара да пръскам със син камък и вар домата и гроздето....И картофа е доста налазен от бръмбари и ларви:/Ако има някакво био решение за тях именно,защото са много упорити и отвратителни и адски се множат?Последното-малко чубрица:)Имаме и сминдух:)
Супер е градината на баба ти! Браво на жената, такива градини и жени ми пълнят душата ! Всъщност от градинарите на ганджа можеш да научиш много повече от колкото си мислиш, отглеждането на коноп се е превърнало в цяла наука (ганджанаука ), защото ние се борим за оцеляването на всяко едно растение, защото всеки корен ни е важен, докато при нормалното/конвенционално земеделие загубите на 1 стрък не ги бърка, а при нас е невероятна загуба и ценим живота на всяко едно растение. Ето защо вярвам, че ганджа градинарите ще променят цялото човечество, както и възприятията на хората. Ние ще сме тези, които ще регенерират Земята, ние ще сме тези, които победят МОнсаГолиат... Всичко което съм научил за растенията е било продиктувано директно или косвено от или заради марихуаната . Фермата е цяла библиотека с колосални размери и можете да научите неща, които дори професорите в агро университетите не можете да ги научите. :D

Продължавайте да растете ;)
 

Ina

5,214
313
И мен ганджата ми откри чудесата на растителния свят,иначе нямаше къде да се науча и да се заинтригувам.Оцета!И аз така ще направя,взех си сокоизстисквачката ,сега остава да си донеса малко ябълки.За градината бих искала и там да има малко ганджа,все ме е яд като я гледам ,има място за няколко хубави храста поне:)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Царевицата я сях на ръка в различни дни и за това едната е по-ниска от другата, но я сях с над 15 дни по-рано от дата която е дадена по технология ;) Като царицата най-ляво е различен сорт (сладка), а другата е фуражна. Нито е пръскано с хербициди за плевелите, нито е копана (дори веднъж), нито е пръскана с фунгициди или пестициди.

carevica.jpg

Царевицата е над 2 метра !
carevica1.jpg


Бостана ;)
carevica+b.jpg
carevica+b1.jpg

Дините са стар сорт. (над 20 годишен) Като сорт не са големи, но са невероятно вкусни.
carevica+b2.jpg

Сега е момента да ви разкажа, как избирам дините за бране от бостана. Чукането по динята е пълна глупост! Първо гледам дръжката, тя не трябва да бъде много зелена, защото ако е много свежа дръжката, значи динята е зелена. След това гледам дали е космата дръжката, ако дръжката е космата, значи динята е зелена, ако дръжката не е много зелена и не е космата = първи индикации за зрялост. След това гледам шарките на динята. Трябва да има избледняване на шарките, тъмни ли са шарките = динята е зелена. Трябва шарките да са на раета (една светла и една тъмна, една светла и една тъмна), но ако и двете шарки са тъмно зелени = динята е зелена.

Дръжката
carevica+b3.jpg

Шарките
carevica+b4.jpg

Вижда се, че е узряла. Също така се вижда, че динята е "набраздила" нещо за което нямам вина. "Набраздяване" означава, че динята е била зряла и готова за ядене, но е имало валежи или е получила допълнително вода, след което динята започва нов растеж, поради този нов растеж се получават и тези зелени кантове, защото динята в средата е зряла, но почва нов растеж.
carevica+b5.jpg

"Набраздяване"
carevica+b6.jpg


Приготвяне на синбиотик (синбиотика съдържа едновременно пробиотици и пребиотици в себе си). Ще ползвам синбиотика, като "закваска" за "сиренето от ядки". Още не знам дали да си направя "сирене от слънчоглед" или "сирене от орехи".(то само името му е "сирене" ) Като част от синбитика ще за пазя да го консумирам директно като хранителна добавка (1 чаена лъжичка дневно). Защо ще го вземам това нещо? Пробиотика са живи микроорганизми, които ще стимулират микрофлората в стомаха ни, ще ме дарят с много полезни витамини, ще стимулират размножаването на полезни микроорганизми в стомаха ми, ще ми спомогнат за преработването на храната и в същото време ще ме предпазват от "негативни" микроорганизми, ще стимулират имунната ми система, както и ще подобрят работата на дихателните ми органи. Пребиотиците от своя страна ще стимулират полезните "бактерии" в дебелото ми черво, но освен това ще регулират глюкозата в тялото ми, ще действат антиканцерогенно и антимикробно в тялото ми. В същото време пребиотиците стимулират растежа на бифидобактериите и лактобацилите, а тези бактерии предпазват от рак и тумори, и извършват куп други чудеса в тялото ни.
sinbiotik.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Тази година е много добра за конопа, царевицата и гъбите, благодарение на обилните дъждове с които Твореца ни дари, горите са пълни с гъби. Между другото българските гъби се изнасят за чужбина, а българските трюфели са едни от най-добрите на световния пазара, само дето ги препродават като италиански след това:D. Евала на събирачите на трюфели, че се пребориха да падне забраната, която имаше за за събиране на трюфелите заради чумата.
От пазари за гъбите не се интересувам, защото ги отглеждам и бера за лична консумация. След като спрях да консумирам животински продукти, замених месото с гъби, защото трябваше да си намеря друг източник на протеин и се чувствам отлично от гъбите. Гъбите имат лечебни свойства, защото съдържат тирозин, левцин, L-аргинин, L-хистидин, аминокиселини и куп други полезни вещества.

Заразяването с течни спори се оказа много ефективно, макар, че просто натъпкани парчета от"торти" в пукнатини в дървета също е много сполучливо. Нито си играя да правя дупки, нито нищо.

Един и същи сорт гъба може да има различен цвят в зависимост от материала върху които расте и от атмосферните условия, като влага, наситеност на кислород на въздуха и други фактори.
fc.jpg
fc1.jpg
fc2.jpg
fc3.jpg

fc5.jpg
fc6.jpg
fc7.jpg
fc8.jpg
fc9.jpg
fc10.jpg
fc11.jpg
fc14.jpg
fc15.jpgВиждам мицел ;) Направо колонизират всичко за дни и растат с часове.
fc4.jpg
fc12.jpg
fc13.jpg
fc16.jpg
fc17.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Когато бях дете баба ми казваше поговорката "една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен". Ябълките са станали известни още от Адам и Ева. Редовно почнах да чета от Библията. Ябълките, ябълковият сок и ябълковият оцет са много полезни и за лечебните им свойства много хора са говорили и има още толкова научни данни за полезните им свойства. Ябълките са богати на витамини, ензими и органични киселини, те лекуват и подмладяват тялото. Ябълковата киселина изпъва кожата и топи холестерола, понижава кръвната захар и прави още куп чудеса с тялото. Като знам как киселината от портокалово етерично масло топи някой вредители, съм сигурен, че и ябълковият оцет ще има същия ефект, като пестицид. Има исторически данни, че през средновековието по време на чума лекарите са пили ябълков оцет и са си дезинфекцирали ръцете с ябълков оцет, като начин на лечение и превенция на чумата. През 19 и 20 век ябълковият оцетът е използван за дезинфекции на болнични помещения. Следващият път когато ми се наложи да чистя бокса или нещо друго в нас, ще пробвам да го изчистя с моя ябълков оцет. ;)Това отгоре което се вижда е "оцетна гъба" или още известна като "оцетна майка". Оцетната гъба представлява специфична колония от оцетно-кисели бактерии или по-точно симбиотична култура на бактерии и дрожди, културата се развива чрез естествения процес на ферментация, като превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. Кислородът е катализатор в този процес.

Оцетната гъба я водят невероятно лечебна и със сигурност ще я запазя след като стане оцета. Ще събера оцетната гъба от всичките буркани и ще я сложа в 1 съд с малко оцет вътре да си стои така. Мисля да я ползвам за лечение, също така да я ползвам като "мая" за по-бърза ферментация ;) Само се чудя как ще я изкарам от шишето, от бурканите лесно ще излезе, но със шишето ще видя как ще го направя. Трябва да си намеря стъклени съдове със широки гърла.

След като е готов оцета ще изкарам оцетната гъба и ще я снимам . Все още е в процес на ферментация, но вече го ползвал и много ми харесва :)
ocetna maika.jpg


Правя нови партиди с оцет :D :D :D Ябълки имам в изобилие. Ябълките се харесват и на гъбите, умишлено не събирам част от ябълките, а ги оставям да гният на Земята ;)

apfu.jpg
apfu1.jpg
apfu2.jpg
apfu3.jpg
apfu4.jpg
 
68
18
Здрасти, може ли да напишеш рецептата си за ябълков оцет? Аз пробвах веднъж, но не стана. Моята рецепта беше: 10-тина кила ябълки, нарязани на четвъртинки, малко вода и малко захар (аз сложих мед), в съд докато вкиснат. Прецеждаш и ползваш. НО, моите така и не прокиснаха. Може би меда им дойде в повече. После четох, че ми е нужна тази "оцетна гъба", но така и не я намерих. Благодаря предварително.
ПП.И за синбиотика нищо не си писал. Или поне аз не видях. Как го правиш него?
 
Last edited:

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Здрасти, може ли да напишеш рецептата си за ябълков оцет? Аз пробвах веднъж, но не стана. Моята рецепта беше: 10-тина кила ябълки, нарязани на четвъртинки, малко вода и малко захар (аз сложих мед), в съд докато вкиснат. Прецеждаш и ползваш. НО, моите така и не прокиснаха. Може би меда им дойде в повече. После четох, че ми е нужна тази "оцетна гъба", но така и не я намерих. Благодаря предварително.
ПП.И за синбиотика нищо не си писал. Или поне аз не видях. Как го правиш него?
Не е трябвало да му добавяш вода и захар... така също може да се получи, но това, което ще получиш е далеч от оригиналния продукт. По-скоро ще ти се получи ябълково вино, от колкото оцет, или оцета ти ще сладни и ще има примеси. Аз не съм добавял никаква оцетна гъба, като го правих. Гъбата сама се появява ;)

Рецепта я взех от Доктор Таня Грандева, която пък споделя рецепта в израз на благодарност към Валентин Грандев и неговите грижи за тяхното семейство. Рецептата е взета от книгата на Валентин Грандев "Как да отгледаш Вегетарианец или Здравословни принципи за всеки"
V.jpg


Полезно средство използвано както в кулинарията, така и като източник на здраве е домашният ябълков оцет, който редовно приготвяме в къщи. Ще опиша рецептата, към която се придържам, избрана с желание за максимална органичност и полезност, с излишната уговорка, че не се отличава с трудност или сериозна ангажираност. Започвам с подбора на основния материал {ябълките}. Старая се да употребявам плодове, върху които не са използвани химически средства за торене и растителна защита, но ако не разполагате с източник на такива, може да направите оцет и от тези продавани в магазината мрежа. Ако попаднете на ябълки, за които не е полагана системна грижа, те вероятно могат да бъдат червиви или загнили на места и така отстраняването на всичко болно ще струва известни допълнителни усилия. Здравите части и целите ябълки превръщам в сок с помощта на домашната сокоизстисквачка. Многото рецепти, които описват рязането на ябълките на парчета и добавянето на вода в комбинация със захар или мед, в действителност превръщат сладкия сироп в оцет с лек аромат на ябълки, а свойствата (дори вкусът и ароматът) на готовия продукт са далеч от тези на получения от чист натурален сок. Ето защо горещо препоръчвам направения по този метод оцет. Готовия прясно изцеден сок наливам в съд до около 2/3 от обема му, защото предстои бурна алкохолна ферментация. Покривам съда с тензух, за да предотвратя напрашаване, а същевременно сокът има възможност да диша и приеме от въздуха нужните ферменти. След седмица до 10 дни прецеждам през тензух вече готовото ябълково вино в друг съд с широк отвор, например тенджера. Отново покривам с тензух и оставям да започне вторат оцетна ферментация. Тя протича по-бавно, като за нея са необходими два три месеца. Важен фактор в процесите съпътстващи получаването на оцет е температурата. Ако тя падне под границата от 15 - 16 градуса, ферментационните процеси замират, така че трябва да държите съдовете в топли помещения. Може да проверявате резултата като опитвате от течността. Постепенно усещането за алкохол ще намалява за сметка на увеличаващ се кисел вкус. Когато оцетът е готов, го прецедете отново и го сипете в стъклени бутилки. Препоръчително е да се съхранява на тъмно, сухо място. Натуралният ябълков оцет е мътен!

Оцетът е известен на човечеството от най-древни времена. В древността той се е добивал по естествен начин в резултат на ферментация на различни плодове, докато днес успешно се "фалшифицира" от индустрията. В ябълковия се съдържат ябълкова, млечна, оцетна, аскорбинова киселини и голямо количество витамини и минерали. Всички тези вещества влияят благотворно върху човешкия организъм, като го защитават от неблагоприятните въздействия на околната среда. Ябълковият оцет пречиства тялото и помага за изхвърлянето на шлаки и токсини. Приложенията му са безброй и описанието им би могло да бъде предмет на отделен труд. Споделеният метод на получаване е прост и лесен начин за сдобиване с доказано природно средство в помощ на здравето. Отделям по няколко минути или час няколко есенни дни, като приготвям над 30 л оцет (нали имаме роднини и приятели) от около 100 кг ябълки, като общото време, през което съм ангажиран за това, не надхвърля 5 - 6 часа. Може би най-полезното качество на домашния оцет е способността му да овкусява чудесно салатите и ястията, като дава възможност дори на страстните любители на солта да намалят използването ѝ до минимум. Употребата му практически заменя един нездравословен продукт с друг принасящ най-различни ползи. У дома не сте любители на киселия вкус? Това все още не е причина да отхвърлите идеята. Бихте могли да използвате приготвената течност като основа за направа на билкови или балсамови оцети, които са богати на аромати. Първите се приготвят много лесно. Подберете ароматни билки по ваш вкус. Препоръчвам Ви плодчета хвойна или стръкове розмарин, риган, резене, босилек, кориандър, шафран, мащерка, кардамон, карамфил, градински чай и др., които за по-пълен обмен на вещества може да накълцате на ситно или да смачкате с обратната страна на кухненски нож. Поставете ги в бутилка и залейте с оцет. След около седмица, прецедете течността и я съхранявайте при останалите подправки, за да не я забравите. Бихте могли да оставите билките да обменят активни съставки с течността дори два месеца, което от гледна точка на здравето дори е по-препоръчително, но ако нямате търпение спрете се на избора на по-кратък период.Следвайки този принцип експериментирайте с любимите вкусове до откриването на подходящ за Вас начин на употреба. Със същия похват бихте могли да ароматизирате и зехтин или други масла, които използвате за дресинг на салати. Балсамовият оцет не трябва да бъркаме с истинския носещ такъв етикет, предизвикващ сърцебиене след като видим цената на малките крушовидни бутилки, подобни на парфюм. Вероятно бихте допринесли много за финансовата стабилност на семейството, ако затворите няколко бъчви за след 25 - 50 години, но идеята ми не е да Ви подсказвам бизнес възможности. Голяма част от готвачите използват балсамов оцет, който са направили съвсем сами. Приготвянето му е по силите на всеки, а подборът на продуктите, които внасят ароматна нотка в ястията и салатите е според изискванията на вкуса. Балсамов оцет се прави лесно от плодове ягоди, вишни, малини, къпини, като обикновено съотношението е: 2 чаени чаши, пълни с избраните плодове към 500 мл оцет, супена лъжица карамелизирана захар, лимон, половин чаена лъжичка канела. В емайлиран съд се намачкват плодовете, като предварително са махнати костилките на вишните, черешите или сините сливи. Добавя се винения оцет, карамелизираната захар, настърганата кора от лимона и канелата. Както казват готвачите кипва се на слаб огън и се вари 20 минути, без да се увеличава температурата при постоянно разбъркване. След като се охлади достатъчно, се излива в стъклен съд. Някои готвачи го приготвят като към определено количество загрят оцет добавят по лъжичка от различни плодови конфитюри и всякакви подправки, но вероятно единствената им цел е да задоволят потребностите на клиентите си от силни аромати. Ако сте избрали пътя на здравословното хранене, то навярно вече усещате натуралния вкус на всяка храна и нямате нужда от подобни коктейли. У дома се радваме на ябълковия аромат на салатите или на утоляващата сила на водата подправена с лъжица от същия оцет. Тази статия няма за цел описание на благоприятните въздействия и противопоказанията за ползване на ябълковия оцет. Единственото, което искам да ви предоставя е идея за още един начин, по който можете да се погрижите за своето и това на любимите си хора здраве. При това е лесно, бързо, може ангажираносттапо приготвянето му да превърнете в споделено приключение със семейството си, а след това да изживеете вкусно студените месеци, при това в ЗДРАВЕ и РАДОСТ. Дава възможност и да си спестите предпразничните време и енергия за ърсене на подаръци - украсете шишенце ябълков оцет конопено въженце, поставете етикет "Домашен Ябълков Оцет", приготвен в домашната работилничка на ..., придружено с послание-наричане за Здраве, Благоденствие и каквото ви е на сърце превърнете в дар за любим.

Споделете и цялото си изживяване по приготвянето на ябълковия оцет. Споделете рецептата. Бъдете активен участник в "предай нататък" живота в Здраве и Радост с д-р Таня Грандева и Валентин Грандев.


Кредити: д-р Таня Грандева и Валентин Грандев; dr.tanyagrandeva.com
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Реджувелак е евтина и лесна за приготвяне ферментна напитка, която дава едни от най-важните хранителни елементи на тялото. Съдържа витамини В,К и Е, протеини и ензими. Тя е и един от най-добрите начини да се активира отделителната система. Всичко дотук правя ясно защо тя е една от най-важните съставки на суровоядски храни, като например ядковото сирене.


Как да си направите Реджувелак:
1ч. пшеничени зърна (може да използвате ръж, киноа, елда или други зърнени).Поставeте ги в буркан за покълване покрит с тензух или друг тип капак, който позволява вентилирането без семенцата да падат при промиването. Напълнете с вода.
Оставете ги да киснат в продължение на 24 ч. Отцедете водата, оставете зърната в буркана и изплаквайте 2-3 пъти на ден докато се появят малки зачатъци на кълнове.
Поставете покълналото зърно в голям буркан с капак, който позволява на въздуха да циркулира във вътрешността му. Добавете 4 чаши вода и оставете да постой в продължение на 2-3 дни.
Ще забележите, че водата става мътна и се образуват малки балончета.
Опитайте! Вкусът трябва да е свеж и с лек привкус на лимон. Прецедете реджувелак от зърната и го съхранявайте в буркан с капак в хладилника. Ще може да го използвате поне седмица или докато вкусът и миризмата му са все още свежи. Със същите пшеничените зърна може да направите и втора доза. Този път приготвянето ще ви отнеме само ден.

Кредит: Анатман; anatmanlife.com
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
В нета има страшно много рецепти за оцет и синбиотик, аз ползвах тези. Вие при желание можете да ползвате други, само трябва да напишете в някоя търсачка "Как да си направим ..." и излиза всичко. Голяма част от нещата които правя съм ги научил от интернет, включително неща за отглеждането на коноп, за микроорганизмите, гъбите, нутрициология, Дезоксирибонуклеиновата киселина и други.


Преди няколко дни дадох 3 лева за 500 мл студен чай Комбуча. Баси студения чай, баси цената!!! Нали ви е ясно какво ще си направя? Точно така, познахте, ще си направя Комбуча! За направата му ще ползвам билки от моята градина, а вместо захар ще ползвам меласа, а за ферментацията ще ползвам "оцетна гъба" от "оцетната гъба", която ще взема от моят домашен ябълков оцет. Комбучата има е леко естествена газировка и има леко сладко кисел вкус, и мирише по същият начин като оцета ми. Комбуча е жива натурална напитка, която заради естествената си ферментация има слабо съдържание на алкохол ;) (нещо като при бозата :) Хареса ми на вкус въпреки, че беше странна. Мисля да я ползвам като заместител на бирата в летните дни. Аз алкохола го избягвам като цяло, макар, че пийвам много рядко умерено с приятели понякога пък за лятото да не говорим, че направо фъшвам от спирта и това е допълнителна причина да избягвам алкохола..., но Комбуча е много свежо и ободряващо, а в същото време е и много полезно, но с тази цена (3 лева за 500 мл студен чай) нямам друг избор освен да си го произведа сам. Чакам първо да стане готов оцета, за да мога да изкарам от него оцетната гъба, която ще ползвам за ферментацията.
kombucha.jpg
kombucha 1.jpgМалко информация за Комбучата:
Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. Популярността й като „лек за всичко" постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.

Съществуват доказателства, че комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й. Историята на комбуча През 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

От какво е изградена чудотворната гъба Комбуча: Съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.

Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка (т. нар. чаен квас).

Как да си пригитвим чай Комбуча Необходими продукти Култура (фермент, гъба) Комбуча Бяла рафинирана захар (около 70 - 100 г на литър вода) 2 чаени лъжички черен или зелен чай на литър вода Необходими материали: Една тенджера за варене на водата, Един стъклен или порцеланов буркан , Ленена кърпичка или хартиена салфетка и Бутилки. В кипнала вода се поставя черен или зелен чай, прави се запарка (около 15 мин). Добавя се бяла рафинирана захар и се разбърква до пълното й разтваряне. След това чаят се оставя да се охлади до стайна температура (около 25ºС), защото културата умира, ако се постави в горещ разтвор. Важно е, чаят да се постави в стъклен съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал, ако чаят е в метален съд. Добавя се гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу и съдът се затваря с ленена кърпичка, протича ферментация, която взависимост от температурата, продължава 8 - 12 дни. Новият чай има приятен леко кисел вкус, газиран и освежаващ, питието се приема по три чашки дневно (около 120мл на ден), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки.
Дали чайът Комбуча е напълно безвреден? Въпреки че няма дани за каквито и да е вредни въздействия, някои медици предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят заболявания, а дори и смърт. По принцип, напитката не е опасна, но някои хора може да имат непоносимост или да развият алергия към чая. Но все пак не бива да забравяме, че гъбата комбуча е природен продукт, а не синтетично лекарство. Затова при лечение на дадена болест, не бива да разчитаме изцяло на нея.Друга допълнителна информация:

Здравни претенции: Комбуча се рекламира с твърдения, че може да лекува редица заболявания, включително СПИН, Рак и Диабет, както и че има други полезни ефекти, като стимулиране на имунната система, увеличаване на либидото, спиране побеляването на косата, но доказателства за благотворните ефекти на комбуча върху организма на човека липсват. През 2003 г., в резултат на систематичен обзор, немският учен проф. Едцард Ернст (Edzard Ernst) охарактеризира комбуча като нетрадиционно средство, което е „изключителен пример“ за голямо несъответствие между неправдоподобните, широкомащабни здравни претенции и липсата на поддържащи ги доказателства, както и поради възможната (потенциална) вреда от препарата. Ернст заключава, че необоснованият списък от предполагаеми терапевтични преимущества не превишава потенциалната вреда от напитката, и че комбуча не бива да се препоръчва като лечебно средство.

Готовата напитка комбуча има следния състав: Глюкуронова киселина, глюкорова киселина, млечна киселина, оцетна киселина, ябълчена киселина, танинова киселина, оксалова и усинова киселина Витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (кобаламин) Ензимите бромелаин и папаин Бета-глюкани. Твърди се, че съставките на получената напитка имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Те помагали при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.


Кредити: bb-team.org; bg.wikipedia.org


П.С Аз ще направя напитката, защото ми хареса вкуса и това, как ми повлия тонизиращо на тялото. Не твърдя, че Комбучса има лечебни свойства, защото не съм ги пробвал по никакъв начин лечебните й свойства, но вярвам, че ако я консумирам умерено няма да ми навреди, а и ще я ползвам като напитка в топлите дни вместо бира, когато съм с приятели. Но ще я тествам дали наистина понижава кръвната захар.

П.С2 Пластмасовите бутилки ги събирам, защото ги рециклирам .

П.С3 Аз на професори не вярвам, защото знам за много и различни случай с роднини и приятели, където точно професор(доктори) ги осакатиха и зорлям се опитаха да ги уморят, а някой дори успяха да ги уморят. Да, признавам, че много са учили и работили за да постигнат тази титла, но някой от тях не се отнасят отговорно към професията си, което е пълна безотговорност, защото този пост изисква това от тях. Вече в България добри и качествени лекари почти не останаха, защото повечето читави кадри избягаха в чужбина или умряха. (на възраст) Масово са останали само пиявици на "хранилката" на Здравната Каса и болните. Вече лекарите не зачитат никаква Хипократова Клетва, нито имат срам или страх от Твореца, не ги бърка да причинят болка, да излъжат, да направят излишна операция само и само да вземат някой лев по клинична пътека на здравната каса или някой рушвет от болен. Супер са нагли повечето лекари с които съм си имал работа и са били, като лешояди или просяци и ако не им дадеш допълнително пари на ръка, дори не те поглеждат, нищо, че си по здравна каса и всичко ти е безплатно...Не съдя никого, просто ви споделям. Не всички лекари в България са пиявици, има сред тях и много добри специалисти с добро и достойно отношение към пациенти, интересуващи ги единствено здравето на пациентите, но такива лекари са все по-голяма рядкост за съжаление. За мен лекарите трябва да са, като супер герой, борейки се на първа линия между живота и смъртта, борейки се с всички сили за здравето и изцеляването на пациентите си.
Храня се с растителна храна предимно отгледана от мен с натурални техники, все още си купувам разни продукти, но те всеки ден стават все по-малко и по-малко. За това гледам да поддържам добро здраве с качествена храна и физическа активност. За това при нужда от лечение предпочитам да ползвам "Лечебницата на Природата", но най-добрият лечител остава Твореца.


Мир
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
ne4o Това го споделям публично специално заради теб ;)

Симбиоза с майката природа, аз им направих малко място и така те се заселиха при мен, за което много се радвам. Лястовичките си направиха гнездо, снесоха яйца, излюпиха ги, пиленцата пораснаха и почнаха да летят. Много красиви създания. Малките в началото ги беше страх и се снишаваха, след това като поотраснаха придобиха вид на птични, но нещо в погледа им изглеждаха като на орел, нищо, че бяха лястовички !!!Много чаровни създания. Бях решил да ги снимам малките малко преди да полетят, защото бяха невероятни и много красиви, но после реших да не ги притеснявам повече, а след това полетяха. Всъщност те свикнаха с мен или поне майка им и баща им спряха да се стряскат от мен, като отварям вратата. Малките докато растяха много папкаха и много сраха :D
Hirundoguano.jpg

Тука на няколко дни след излюпване.
Hirundoguano1.jpg

За съжаление хищният поглед не съм го снимал, но пък пиленцата ми оставиха една купчина с лайна (гуано), което събрах от земята със шпакла. Това събрах като количество, някой би казал, че е малко, но всъщност е супер много и съм им благодарен :) Реално са 2 пръста лайна от лястовички .
sguano.jpg

Лястовичките се хранят с дребни насекоми, за това гуаното им е много силно, съдържа frass и много полезни микроорганизми. Гуаното от лястовички е много силно и за това колкото върха на кърфица гуано се разрежда в 10 литра престояла вода. :D

Тази красота се е получила чрез биохимическото разлагане на органична материя извършена от гъбите. Гъбите са разбили лигнините, както и всички останали биополимери, включително са неутрализирали фитотоксините. Продукт без плевели, без вредители и без болести . Гъбите са голяма работа. Много ми е красиво, как растат и им се любувам, как от смъртта дават живот. Кефя им се как рециклират и реставрират.
compostf.jpg
compostf1.jpg
compostf2.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Искате да регенерирате Земята, искате да спасите човечеството, искате да спасите и много други видове от животинския и растителен Свят, искате да Компостирате, искате да имате достъп до уникална тор, много по-добра от тези които се продават по магазините и искате да имате Компост с много по-високо качество от нормалния Компост но нямате възможност, защото нямате място? Това е специално за вас !Не всеки може да има 1 тон компостер, защото това е свързано с много неща. Някой хора живеят в града в апартаменти и са ограничени много от пространството и площта която имат, но в същото време искат да компостират. Това е удобна техника за всички, които искат да компостират в малки размери. Бонусите на Бокаши техника за компостиране са, че НЕ мирише и ускорява многократно компостирането (скъсява времето в пъти за което става компоста) и за разлика от нормалния компост при който настъпват гнилостни процеси под влиянието на кислорода, органичния материал при Бокаши ферментацията придава на компоста нови по-високи хранителни стойности за растенията(Ензими, витамини,аминокиселини). Бокаши е японска техника за компостиране, която използва анаеробна(без кислород) ферментация. Докато при традиционно компостира се залага на аеробната ферментация. (кислородното) При традицонното компостиране ние разбъркваме компоста за внесем кислород, при Бокаши техниката е точно обратното, при Бокаши техниката се цели да не достига кислород до разлагащите се продукти, за това при Бокаши техниката не разбъркваме "компоста" и тайната на Бокаши компостирането са Ефективните Микроорганизми (ЕМ). В интернет се продават готови Бокаши китове за компостиране (кофа с кранче, мачкало и плик с микроорганизми) или общото казано, всичко което ви трябва за Бокаши компостиране, но цената на един такъв кит е от 100-на лева до 100-на долара, а аз ще ви разкажа, как да си го направите сами с много по-малка инвестиция :)
Другото което е, че след като направите веднъж Бокаши компост, нямате нужда да купувате повече ефективни микроорганизми, а можете да ползвате от готовия ви вече продукт ;)


Докато при нормалният компостер можете да добавяте боклуци през 5 минути на компостера, при Бокаши техниката това не е възможно, защото ще нарушите анаеробната сфера, като внесете кислород. За това При Бокаши техниката трябва да си събираме хранителните отпадъци в купичка или друг съд и да ги внасяме в Бокаши контейнера 1 на ден с цел да минимализираме достъпа на кислород.

Клипове за нагледно да видите за какво става на въпрос:Как да направите домашна Бокаши кофа:

 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Ето и нагледно, как се получават нещата при мен.

Необходими неща: 2 кофи, като едната с дупки, а другата без, 1 капак за кофа и инокулант - бактерии с които за заразите вашия Бокаши компост, в мрежата се продават готови инокуланти специално създадени за Бокаши Компостиране, но аз ползвам бактериите на BetterOrganix, защото това имам, но вие можете да ползвате специални бактерии селектирани за Бокаши компостиране. Вярвам, че на BetterOrganix продуктите са много по-добри от това, което мога да си купя за заразяване, но всеки с вкуса си :)

Идеята едната кофа да влезе в другата (тази с дупките влиза в тази без дупките) за да могат да се отичат сокове, които на 3-4 дни се събират от дъното на кофата без дупки. Соковете които се събират, не се изхвърлят, а се ползват в градината. Понеже компостирам ябълки и съдържат много амино киселини в моя случай соковете трябва да ги разреждам (1 мл на 500 литра престояла вода).
bokashi.jpg

Дупките могат да се направят с дрелка с бургия, с шило или с каквото имате под ръка. Минимум 5 дупки трябва да се направят.
bokashi1.jpg

Идеята е контейнера с Бокаши компоста да стой постоянно затворен с капака, за да не влиза Кислород вътре.
bokashi2.jpg

Така изглежда Бокаши компоста по време на ферментация (след няколко дни).
bokashi3.jpg


Просто едната кофа влиза в друга, толкова е просто.
bokashi4.jpg

Соковете които са се събрали на дъното на кофата без дупки, това е нейната функция. Присипвате ги в нещо и пак слагате другата кофа върху нея.
bokashi5.jpg

Ето така се вкарват кофа в кофа. Супер лесно и елементарно. Само не трябва да се натискат прекалено силно една към друга, че после трудно се изважда горната кофата с компоста.
bokashi6.jpg

Аз ползвам или K+amino или Bio Balance Foliar за заразяване, като могат да се се разреждат във вода и да се впръсква сместа върху компоста.
bokashi7.jpg


Останалите сокове си ги събирам за да ги ползвам в градината.
bokashi8.jpgПроцеса на Бокаши ферментация.
bokashi9.jpgКофите съм ги купувал втора употреба за стотинки, буквално. Много служители от големите вериги супермаркети продават тайно кофите от сирене, маслини или други артикули от задната страна на магазина ;) Просто питах, с питане се стига до Цариград. Вие можете да ползвате каквито кофи имате под ръка, важното е да една от тях да има капак, и да могат двете кофи да влизат една в друга плътно. Също така можете да си купите и чисто нови, всеки според възможностите и желанието си.

Мир
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Забравих да спомена, че Бокаши компостирането позволява да се компостират човешки и кучешки отпадъци (екскременти), за разлика от нормалното компостиране .
 

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash
Sold out

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream
Sold out

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo
Sold out

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top