Регенеративно Земеделие/ No-till

Ina

5,159
313
В нета има страшно много рецепти за оцет и синбиотик, аз ползвах тези. Вие при желание можете да ползвате други, само трябва да напишете в някоя търсачка "Как да си направим ..." и излиза всичко. Голяма част от нещата които правя съм ги научил от интернет, включително неща за отглеждането на коноп, за микроорганизмите, гъбите, нутрициология, Дезоксирибонуклеиновата киселина и други.


Преди няколко дни дадох 3 лева за 500 мл студен чай Комбуча. Баси студения чай, баси цената!!! Нали ви е ясно какво ще си направя? Точно така, познахте, ще си направя Комбуча! За направата му ще ползвам билки от моята градина, а вместо захар ще ползвам меласа, а за ферментацията ще ползвам "оцетна гъба" от "оцетната гъба", която ще взема от моят домашен ябълков оцет. Комбучата има е леко естествена газировка и има леко сладко кисел вкус, и мирише по същият начин като оцета ми. Комбуча е жива натурална напитка, която заради естествената си ферментация има слабо съдържание на алкохол ;) (нещо като при бозата :) Хареса ми на вкус въпреки, че беше странна. Мисля да я ползвам като заместител на бирата в летните дни. Аз алкохола го избягвам като цяло, макар, че пийвам много рядко умерено с приятели понякога пък за лятото да не говорим, че направо фъшвам от спирта и това е допълнителна причина да избягвам алкохола..., но Комбуча е много свежо и ободряващо, а в същото време е и много полезно, но с тази цена (3 лева за 500 мл студен чай) нямам друг избор освен да си го произведа сам. Чакам първо да стане готов оцета, за да мога да изкарам от него оцетната гъба, която ще ползвам за ферментацията.
View attachment 819385 View attachment 819386


Малко информация за Комбучата:
Гъбата Комбуча от векове се използва като естествен лек в Азия и Русия. Популярността й като „лек за всичко" постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на гъбата имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.

Съществуват доказателства, че комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й. Историята на комбуча През 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието". Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

От какво е изградена чудотворната гъба Комбуча: Съдържа много различни по свойства органични киселини (млечна, оцетна,глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина,а също и етанол), открити при лабораторни изследвания, проведени във Франция; активни ензими (лактаза и инвертаза), аминокиселини (които се свързват с мукополизахариди и образуват междуклетъчна течност, която играе ролята на „смазочна течност" в ставите. Това е особено важно за културистите, защото голяма част от тях страдат от тендинит - възпаление на сухожилията), полифеноли, хром, желязо, фосфор, калий, натрий и сяра. Високото съдържание на глюкоронова киселина и витамините В1, В2 и В6, превръщат гъбата комбуча в мощно лечебно и освежително средство, дори и при процесите на детоксикация, като се свързва с отровите в организма в черния дроб и ги отвежда в отделителната система. А наличието на оцетна и L-млечна киселина възпрепятстват развитието на салмонела и растежа на някои плесени, а освен това се наблюдава и положителен ефект при подагра, артрит и атеросклероза, т. е. състояния, свързани с прекомерни количества холестерол и пикочна киселина в организма.

Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името „чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка (т. нар. чаен квас).

Как да си пригитвим чай Комбуча Необходими продукти Култура (фермент, гъба) Комбуча Бяла рафинирана захар (около 70 - 100 г на литър вода) 2 чаени лъжички черен или зелен чай на литър вода Необходими материали: Една тенджера за варене на водата, Един стъклен или порцеланов буркан , Ленена кърпичка или хартиена салфетка и Бутилки. В кипнала вода се поставя черен или зелен чай, прави се запарка (около 15 мин). Добавя се бяла рафинирана захар и се разбърква до пълното й разтваряне. След това чаят се оставя да се охлади до стайна температура (около 25ºС), защото културата умира, ако се постави в горещ разтвор. Важно е, чаят да се постави в стъклен съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал, ако чаят е в метален съд. Добавя се гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу и съдът се затваря с ленена кърпичка, протича ферментация, която взависимост от температурата, продължава 8 - 12 дни. Новият чай има приятен леко кисел вкус, газиран и освежаващ, питието се приема по три чашки дневно (около 120мл на ден), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки.
Дали чайът Комбуча е напълно безвреден? Въпреки че няма дани за каквито и да е вредни въздействия, някои медици предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят заболявания, а дори и смърт. По принцип, напитката не е опасна, но някои хора може да имат непоносимост или да развият алергия към чая. Но все пак не бива да забравяме, че гъбата комбуча е природен продукт, а не синтетично лекарство. Затова при лечение на дадена болест, не бива да разчитаме изцяло на нея.Друга допълнителна информация:

Здравни претенции: Комбуча се рекламира с твърдения, че може да лекува редица заболявания, включително СПИН, Рак и Диабет, както и че има други полезни ефекти, като стимулиране на имунната система, увеличаване на либидото, спиране побеляването на косата, но доказателства за благотворните ефекти на комбуча върху организма на човека липсват. През 2003 г., в резултат на систематичен обзор, немският учен проф. Едцард Ернст (Edzard Ernst) охарактеризира комбуча като нетрадиционно средство, което е „изключителен пример“ за голямо несъответствие между неправдоподобните, широкомащабни здравни претенции и липсата на поддържащи ги доказателства, както и поради възможната (потенциална) вреда от препарата. Ернст заключава, че необоснованият списък от предполагаеми терапевтични преимущества не превишава потенциалната вреда от напитката, и че комбуча не бива да се препоръчва като лечебно средство.

Готовата напитка комбуча има следния състав: Глюкуронова киселина, глюкорова киселина, млечна киселина, оцетна киселина, ябълчена киселина, танинова киселина, оксалова и усинова киселина Витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (кобаламин) Ензимите бромелаин и папаин Бета-глюкани. Твърди се, че съставките на получената напитка имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Те помагали при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите.


Кредити: bb-team.org; bg.wikipedia.org


П.С Аз ще направя напитката, защото ми хареса вкуса и това, как ми повлия тонизиращо на тялото. Не твърдя, че Комбучса има лечебни свойства, защото не съм ги пробвал по никакъв начин лечебните й свойства, но вярвам, че ако я консумирам умерено няма да ми навреди, а и ще я ползвам като напитка в топлите дни вместо бира, когато съм с приятели. Но ще я тествам дали наистина понижава кръвната захар.

П.С2 Пластмасовите бутилки ги събирам, защото ги рециклирам .

П.С3 Аз на професори не вярвам, защото знам за много и различни случай с роднини и приятели, където точно професор(доктори) ги осакатиха и зорлям се опитаха да ги уморят, а някой дори успяха да ги уморят. Да, признавам, че много са учили и работили за да постигнат тази титла, но някой от тях не се отнасят отговорно към професията си, което е пълна безотговорност, защото този пост изисква това от тях. Вече в България добри и качествени лекари почти не останаха, защото повечето читави кадри избягаха в чужбина или умряха. (на възраст) Масово са останали само пиявици на "хранилката" на Здравната Каса и болните. Вече лекарите не зачитат никаква Хипократова Клетва, нито имат срам или страх от Твореца, не ги бърка да причинят болка, да излъжат, да направят излишна операция само и само да вземат някой лев по клинична пътека на здравната каса или някой рушвет от болен. Супер са нагли повечето лекари с които съм си имал работа и са били, като лешояди или просяци и ако не им дадеш допълнително пари на ръка, дори не те поглеждат, нищо, че си по здравна каса и всичко ти е безплатно...Не съдя никого, просто ви споделям. Не всички лекари в България са пиявици, има сред тях и много добри специалисти с добро и достойно отношение към пациенти, интересуващи ги единствено здравето на пациентите, но такива лекари са все по-голяма рядкост за съжаление. За мен лекарите трябва да са, като супер герой, борейки се на първа линия между живота и смъртта, борейки се с всички сили за здравето и изцеляването на пациентите си.
Храня се с растителна храна предимно отгледана от мен с натурални техники, все още си купувам разни продукти, но те всеки ден стават все по-малко и по-малко. За това гледам да поддържам добро здраве с качествена храна и физическа активност. За това при нужда от лечение предпочитам да ползвам "Лечебницата на Природата", но най-добрият лечител остава Твореца.


Мир
Ще стане ли с опцетната гъба,тази не е ли друга?И малкото го харесва това и на мен ми се струва скъпичко!:)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Ще стане ли с опцетната гъба,тази не е ли друга?И малкото го харесва това и на мен ми се струва скъпичко!:)
Същата е, те просто я използват гъбата за ферментацията на чай и захар, а аз я ползвам при ябълките. Ще пробвам и ще видим. Тази седмица първата партида на оцета ще е готова и ще имам гъба, като съм решил част от гъбата да я ползвам за едно вино (5 годишно) ще се опитам с нейна помощ да го превърна в оцет :D. Също така ще направя един чай + меласа и към него също ще добавя гъбата да видя какво ще се получи. Като ще направя няколко чая. Единият със зелен чай, другият с черен чай, а третият с билки от моята градина.


Всъщност съм благодарен за цената на Комбучата, това пак е вид изобилие и ако не беше цената й най-вероятно нямаше да се мотивирам да си я произведа сам. (звучи ли ви познато ;) Решил съм вече да не оплаквам от нещата, за да имам повече време и енергия да се наслаждавам на изобилието и да изпитвам благодарност към изобилието, така ще имам повече време да осъзная изобилието.
 

Ina

5,159
313
Всъщност съм благодарен за цената на Комбучата, това пак е вид изобилие и ако не беше цената й най-вероятно нямаше да се мотивирам да си я произведа сам. (звучи ли ви познато ;) Решил съм вече да не оплаквам от нещата, за да имам повече време и енергия да се наслаждавам на изобилието и да изпитвам благодарност към изобилието, така ще имам повече време да осъзная изобилието.
Така си е,по-добре да се погледне от добрата страна,а и като се оплакваме и мрънкаме или псуваме всъщност си псуваме работата и това,което правим,не само че не помага да работиш по-бързо и по-успешно,а направо заряда ти става "да му е...м...."и всичко.което правиш с това изречение на уста става...такова хахаха
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
....Лечителят Петър Димков разказваше: “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”
Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС, София 1994г.Кредити: bg-mama.com; Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС
 
В момента с настоящето земеделие има 1 милиард гладуващи хора, а все повече хора се раждат, сушата на Земята е ограничена, а заради конвенционално земеделие губим хумус все по-бързо, по-бързо от колкото го откриваме. Нашето безотговорно отношение ни води до Климатична Катастрофа и всички се правим, че нищо не се случва, а всичко го виждаме и усещаме. Климата се прецаква всяка година все по-бързо и повече, но освен, че лятото настъпва по-рано и си заминава по-късно, това означава бъдеща суша и глад, а от тях тръгват болестите и войните .... Много от болестите идват от храните, храните стават все "по-лоши" и "болни", а от това се разболяват хората. Храната е фундаментална за тялото, душата и съзнанието. Правителствата са безотговорни като излизат от Парижкото споразумение за климатичните промени и по този начин показа, че не искат да носят отговорност за действията си.(баси капитализма ще унищожи всичко включително самия себе си) Ако искаме да оцелеем и живота да продължи да съществува трябва да вземем мерки веднага и това трябва да го направим ние, като фермери, защото никой друг няма да го направи. Който каквито може и колкото са му по-силите.
На много от вас вече ви известно, а други тепърва ще научат за регенеративното земедели, само се надявам темата да ви е интересна.


При регенеративното земеделие има много висок капацитет за инфилтриране на водата. Намалявайки повърхностното оттичане на водата, значително се намалява ерозията на почвата.Това е така, защото растителност спира отичането и изпаряването на водата, а в същото време "държи всичко стегнато и вързано с корените", така не позволява на ерозията да разрушава почвата. В същото време органичните остатъци от растенията обогатяват и подобряват структурата на почвата. Това е нещо много ефективно и важно за сухите месеци.


Плевелите не се скубят, а се режат с цел корена да остане възможно най-дълго време в почвата (ако се премахват изобщо плевелите). Набляга се на минимално почвено обезпокояване, защото не искаме да мачкаме и трамбоваме почвата или да смущаваме работливите червей, микроорганизми, гъби, протозоа и т.н. Почвата се покрива с растителни отпадъци (мулч), също така се ползват техники като покривни култури. (cover crop).


Какво в същност прави регенеративното земеделие?
Подобрява структурата на почвата и нейната способност да задържа вода, а водата е от изключителна важност през сухите периоди. Спестява на фермерите пари за пестициди, фунгициди и торове. (това е истинската дрога ...) Спестява енергия, защото био земеделието изисква от 20% до 60% по-малко енергия. Смекчила ефект на глобално затопляне, благодарение на факта, че устойчиво отглежданите култури и компостните механизми могат да намалят световните CO2 емисии, защото връща CO2 в почвата, където му е мястото. Увеличила значително хранителната стойност на произвежданите продукти.

Темата няма да бъде само за коноп и се надявам да се включат повече хора. Вие какви други растения освен коноп отглеждате? Имате ли компостер? Какви техники за компостирате прилагате за да подобрите вашия компостер? Какви видове мулч ползвате? Ползвате ли свойства на растенията? Какви бионични модели виждате в Природата? Нека изградим почвата заедно и разберем какво правят хранителните вещества в нашите растения ;)

Прилагам PDF към книгата „Революцията на една сламка„ на Масанобу Фукуока .

Доктор Elaine Ingham е истински Герой ! Невероятна жена !
 
Аз отглеждам гъби. Запалих се скоро, но бързо ми стана хоби. Много интересно занятие е, да видиш как от нищо се ражда живот. Уникално е и това, как можеш сам да си произведеш храна, а също и това как всичко това можеш да извършваш в контролирана изцяло среда...влага, температура, въздух, светлина/тъмнина....
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Сега да дам малко уточнения. Бъза и бъзака са 2 различни растения. Бъза е растението, което е като дърво, а бъзака е храста и от двете се прави сироп. Димков пише за бъзака. Аз сироп не мисля да правя, защото не искам да консумирам толкова много захар, за това само ще го суша.
Бъзака е силно "отровен" (храста, не дървото) и за това се консумира по малко и само узрели плодове. Дозата прави отровата. Всъщност то пречиста до такава степен, че от липсата на токсини в тялото ти става лошо. Ако изядеш 10 зрънца може да ти се догади, а над 15 зрънца е фатален. За това се яде първо 1 зрънце, на следващия ден 2 зрънца, на следващия ден 3 зрънца и т.н.
Като не е препоръчително да се дава на деца, някой хора мачкат зърното и го смесват с вода, като дават само част от сместа на детето, но все пак не бих ви посъветвал да го давате на деца.

За децата можете да направите сироп от бъз ("дърво") с много захар и да го разредите с вода. Хем ще им е приятен, хем ще е безопасен.


Двете са силно лечебни и силно антибактериални, и антиоксиданти, но бъзака е по-силен, много по-силен и за това го наричат "отровен" .


Бъзака (храста) се бере единствено узрял, зелените плодчета са силно отровни. Бере се когато е много топло и грее силно Слънце, защото е по-сладък. След дъжд сладостта му я няма....

Бъзак
byzak.jpg
byzak1.jpg
byzak2.jpg

Зелено паяче :)
byzak3.jpg


Зелените плодчета се премахват. (тука съм направил една ранна партида) Задължително е всяко едно неузряло плодче да се премахне!
byzak4.jpg

Тези също не са достатъчно узрели и се премахват .
byzak5.jpg


Суша го както всички останали билки.
byzak6.jpg

Когато е поизсъхнал чепките се "чопкат" с вилица за да се отделят зрънцата от чепката. След това зрънцата се оставят допълнително да съхнат .
 

Ina

5,159
313
Направих и аз един буркан сок за оцет!:)Уж оставих място да шупне.....За пръв път пробвам,да видим какво ще излезе:)Сега ще ида да сложа още един,ако станат тези двата ще направя после повече.Тази рецепта,която написа ми изглежда най-лесна,нея ще я ползвам,нищо няма да добавям,макар че баба ми викаше някаква мая да се сложело уж,ама да не го прецакам така ще е......Надявам се,че няма значение какви видове ябълки,защото смесих от всичките,а те бяха различни,иначе ги почистих идеално,даже махнах семките,не видях трябва ли да се махат,затова ги изрязах.Доколкото разбрах не се бърка,а само се оставя да си седи,нали?
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Направих и аз един буркан сок за оцет!:)Уж оставих място да шупне.....За пръв път пробвам,да видим какво ще излезе:)Сега ще ида да сложа още един,ако станат тези двата ще направя после повече.Тази рецепта,която написа ми изглежда най-лесна,нея ще я ползвам,нищо няма да добавям,макар че баба ми викаше някаква мая да се сложело уж,ама да не го прецакам така ще е......Надявам се,че няма значение какви видове ябълки,защото смесих от всичките,а те бяха различни,иначе ги почистих идеално,даже махнах семките,не видях трябва ли да се махат,затова ги изрязах.Доколкото разбрах не се бърка,а само се оставя да си седи,нали?
Браво, отличено изглежда. Не се бърка, така си седи. Дръж го на топло и тъмно.
 

Ina

5,159
313
Сега както съм извадила сокоизстисквачката се подсетих и за още нещо свежо,което много върви с ракия който употребява:)Казва се Гаспачо и е сок от зеленчуци,аз му викам течна салата,много свежо!Лук,чушки,домати,каквото имате под ръка,магданоз,абе салата,само че изстискана:)
 
245
63
Аз отглеждам гъби. Запалих се скоро, но бързо ми стана хоби. Много интересно занятие е, да видиш как от нищо се ражда живот. Уникално е и това, как можеш сам да си произведеш храна, а също и това как всичко това можеш да извършваш в контролирана изцяло среда...влага, температура, въздух, светлина/тъмнина....
Колега, били показал гъбите,ако не е много нахално...
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Сега както съм извадила сокоизстисквачката се подсетих и за още нещо свежо,което много върви с ракия който употребява:)Казва се Гаспачо и е сок от зеленчуци,аз му викам течна салата,много свежо!Лук,чушки,домати,каквото имате под ръка,магданоз,абе салата,само че изстискана:)
Аз също си правя нещо подобно, но му слагам авокадо. Авокадо, лук,чушки, домат, а понякога и краставица, магданоз, а понякога и чесън, но го минавам през чопъра. (които каквото има) Става като гъста кашичка, но е много добра за мазане на хляб или пица. (чак ми потекоха лигите) Стават фантастични сурови пици :D
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Колега, били показал гъбите,ако не е много нахално...
Добре се сети да го накараш да покажи гъбите, благодаря ти :)


Ето снимки...от миналото лято са
Отлично изглеждат гъбите, браво !!! След като гъбите изчерпят протеина от субстрата, можеш да го ползваш в градината. Растенията откачат от него, а в същото време е стерилен. (няма вредители, болести и плевели )

Споделяйте такива неща в темата, темата е за всички, които искат да вземат участие в нея по един или друг начин.
 
Добре се сети да го накараш да покажи гъбите, благодаря ти :)Отлично изглеждат гъбите, браво !!! След като гъбите изчерпят протеина от субстрата, можеш да го ползваш в градината. Растенията откачат от него, а в същото време е стерилен. (няма вредители, болести и плевели )

Споделяйте такива неща в темата, темата е за всички, които искат да вземат участие в нея по един или друг начин.
Да, така е ,тъй като субстрата преди да влезе в чувала и преди да инокулирам с мицел, става гарантирано супер стерилен по 2 начина. аз използвам изхвърлените чували след края на реколтата за мулч.
 
Ако и Конопа ти е така красив, за мен си Най добрия Нов Селянин....ЗаЗдраве! Пожелавам ти да си И Здрав Селянин
хехе, благодаря приятели...при гъбите е много тежък труд, но и беше блъскане, проби-грешки, помощ от опитни и търпеливи "учители" и в крайна сметка се получи...Вярвам, че ще се справя и с конопа, ама много разчитам и на помощта на всички ви...колкото и да чете човек има хиляди дребни неща, които няма ли практически опит - няма откъде да ги научи.
 

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top