Регенеративно Земеделие/ No-till

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Осъдиха Монсанто да плати 289 млн. долара заради глифозата
Обезщетението ще получи мъж, който твърди, че е заболял от рак заради продуктите на гиганта .


Според съдебните заседатели компанията е действала злонамерено и продуктите ѝ съществено са допринесли за заболяването на 46-годишен мъж


Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант Monsanto да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е с рак в терминална фаза, защото не го е информирал за рисковете от хербицида "Раундъп", предадоха Франс прес и ДПА.



Съдебните заседатели прецениха, че Monsanto е действал злонамерено и че хербицидът му "Раундъп", както и професионалната му версия "РейнджърПро", съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 250 милиона долара наказателни щети и 39,2 милиона долара компенсация.

Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинсова лимфома, която е нелечима.
Между 2012 и 2014 г. той е пръскал "Раундъп", който съдържа спорното вещество глифозат, както и "РейнджърПро". Глифозатът е смятан за потенциално канцерогенен.

Monsanto обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак.

Джонсън е един от стотици раково болни хора, които съдят Monsanto. Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза.


Кредит:
investor.bg

П.С Джонсън е работил като градинар поддръжка в училище и е ползвал хербицида за да почиства училищните площи от плевели !
П.С2 Още 5000 фермера в щатите имат заведени искове към Монсанто заради онкологични заболявания.
 

Ina

5,159
313
Ако ще и 290 милиарда да му дадат вече е загубил нещо,което струва много повече.....:/Някои неща не се оценяват в пари,като например здравето и жизнената среда.Ама икономика,ама туй онуй...И няма да му ги платят дори.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Ако ще и 290 милиарда да му дадат вече е загубил нещо,което струва много повече.....:/Някои неща не се оценяват в пари,като например здравето и жизнената среда.Ама икономика,ама туй онуй...И няма да му ги платят дори.
Това е ясно, че парите не са всичко, но хубавото е, че е спечелил делото на първа инстанция. Живота му вече не е напразно загубен. Показва на хората, че Раундъп наистина разболява и убива, от неговата жертва хората могат да се замислят и да престанат да ползват този хербицид, или хербицидите като цяло. Това е малка победа за цялото човечество. Повече ме притеснява, че с това се пръска в училищата, което със сигурност влияе и на децата ...

Едно ме притеснява, че хората в България си кажат "ние не ползваме Раундъп ние ползваме Наса", а в същото време не осъзнават, че са на един и същи собственик, но главата им е на телевизор на повечето....
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263

Бананите са род дървоподобни растения, макар технически да са тревисти растения. :D Dole bananas са невероятни фермери. Мулчират със старите растения, за да подхранват новите насаждения, много ръчна и механична работа. Изградили са поливни канали в които улавят дъждовната вода, защото на бана му трябват по 9-10 литра вода на ден, а в същото време при порой изпускат каналните системи за да избегнат наводнения. Ползват рециклирана биоразградима пластмаса, като с някой "пластмасови торби на дупки" завиват плодовете за да ги предпазят от болести и вредители. Привързват банановите растения с "корди" за да избегнат счупване при силен вятър или порой. Със самолет с GPS пръскат с фунгициди против гъбите, но се опитват да разработят интелигентни подходи за борба с плесените за да намалят нуждата от пръскане и да увеличат качеството на бананите. Бананова традиция му викат. Като гледам колко труд и усилия хвърлят хората в производство на банани почвам да си ям ябълки от моята градина :D. Като примат, бананите ми са една от любимата храна за похапване. (особено зимата) Ползвах ги при глад, при тежка физическа работа през деня в градината (много хора ги ползват след тренировка). Като си хапна банан бързо се успокоявам. Бананите са богати на серотонин, калций, магнезиий, желязо, фосфор, витамин C и B6, понякога заради ниското съдържане на тези вещества в организъма зимата, човек изпада в депресия, за това бананите са отличен "антидепересант". Редовно зимата се разхождах с някой банан в джоба. (баси примата) При глад ползвам банан за бързо задоволяване на глада. (при глад ставах агресивен :D ) Тази агресия при глад е все по-малка вече и дори вярвам, че вече изчезна. По-скоро вече изпитвам постоянна заситеност. Колкото повече човек увеличава чистотата в организма си, толкова повече се увеличава честотата на трептене на тялото. Колкото повече се увеличава енергията генерирана и трептяща от тялото на човек, толкова повече точки в Космоса са в активен контакт с него и резонират на тези честоти. Така достигайки до по-висши трептения тялото му ще добива функции от по-високи измерения и проявите им ще бъдат в трето измерение. В трето измерение умът има навика да приема глада като естествено чувство на човека, но както и много други и това чувство може да бъде обмислено по-дълбоко, за да се разбере от къде произхожда то. Колкото повече душата се доближава до Божия дух, тя развива в себе си естественното състояние на постоянна заситеност и човек може да види, че всички нужди, които той си мисли че има, са предвидени и отговорени. Усещането за постоянна заситеност се получава без стремежи и като естествено следствие на разумния и съзнателен живот. Това е само едно от безбройнитебожествени;) усещания в човека и прилича много на усещането на благодарност. Това усещане не е маниакална обсебеност за лишение на храна, а развито съзнание до степен благодарност от изобилието в живота. Това не зависи само от нивото на съзнание и познание, но и от отношението на човек към изобилието (видимо или невидимо). В този ред на мисли, спирам да ям една от любимите ми храни - бананите. Въпреки, че спрях да ям банани, продължавам да мечтая за собствена еко бананова плантация и за изобилие от био банани с които да даря другите примати.
 

Ina

5,159
313
пръскат с фунгициди против гъбите, но се опитват да разработят интелигентни подходи за борба с плесените за да намалят нуждата от пръскане и да увеличат качеството
Какви?!!!Ех,как да се мине без тези фунгициди?!И аз с е опитвам да намеря начин да не си напръскам цветята поне с Байер:)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Опитват се да ползват вече познати положителни бактерии и гъби за борба с вредните плесени. Имат лаборатории и експериментални полета. Всъщност BetterOrganix правят подобни проучвания, аз ползвам Bio Media Pro и K+AMINO за да възстановя антибиотичните секретиращи микроби и да се ограничи разпространението на вредните плесени, както и почистване на заразени листа, както ти каза трябва да се изгорят, защото спорите могат да живеят до 2 години в почвата, а да не говорим, че могат да се "преподновяват" всяка година ако имат какво да си похапват. Всъщност е много по-лесно като вземеш превантивни мерки против заболяванията и вредителите просто като се погрижиш малко повече за почвата предварително, така после изцяло изключваш нуждата от пестициди и фунгициди. Резитбата за циркулация на въздуха и по-добро осветяване също играе важна роля. Просто полезните микробите дават началото на превръщането на органичните вещества и елементи в полезни растителни йони, като подготвят по-добре условия за нашите култури, тогава растенията растат в една балансирана среда в която вредителите и болестите не искат да влязат, предпочитат да атакуват по-лесни мишени и се насочват към други растения.
 

Ina

5,159
313
да споделя напредъкът на оцета.Понеже за пръв път правя не ми е много ясно какво да го правя сега?!Прецеждах го един,два пъти,доста поседя,мисля че мина фазата на виното(беше много вкусно тогава),появи се и гъбата и до сега беше отгоре с марля.Днес го прецедих,струва ми се...като оцет,в двата буркана е малко различно,единия като че ли по-назад,може ли да има общо с формата му,че други разлики в двата няма?И го пресипах в шишенца,защото реших,че отива към готов,но да го затворя ли,да ги оставя ли да дишат още малко?Че идват новите ябълки и трябва да задобрея:)Тук не е цялото количество снимано,но не е много,към 750мл общо от сок,затова ще пробвам и другата рецепта,която се води по-некаествена с вода и малко нещо сладко,не за друго,но да имам повече за салати и тн,а от тази ще направя още литър примерно специален,който мислим в почивката през зимата да го пием с мъжа ми и детето сутрин както са дали там за здраве.Последното е гъбата(нали?дали?),нея какво да я правя?Сложила съм я с малко оцет в едно бурканче засега,пишеше,че може да се ползва да ускори другия,но не знам къде да я държа?
 
Здравей, Ина ! Не разбирам от оцет, но разбирам от гъби. Ако тази гъба не е изкуствена и се е получила при ферментацията, сложи я в хладилник. Може да издържи около седмица...предполагам. (можеш да й пръскаш малко вода, т.е. да не остава на сухо съвсем). Мога да ти дам и други съвети за консервиране и съхранение на гъба, но не съм сигурен каква е гъбата и кои качества ще изченат от съответния начин за съхранение.
Успех с оцета :) Като му свикнеш, започвай и с олио ...за салатата :)
 

Ina

5,159
313
Да,при ферментацията,събрах я и я оставих в хладилника в малко оцет,но може и да не я ползвам,ще видим как изглежда и мирише като направя другия.Оцета е перфектен междудругото,досега го ползвах на палатка:)сега почвам втора серия,брах много ябълки още!Олио не знам как да направя,но имам "спейс олио "от конопено семе подобрено:)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
да споделя напредъкът на оцета.Понеже за пръв път правя не ми е много ясно какво да го правя сега?!Прецеждах го един,два пъти,доста поседя,мисля че мина фазата на виното(беше много вкусно тогава),появи се и гъбата и до сега беше отгоре с марля.Днес го прецедих,струва ми се...като оцет,в двата буркана е малко различно,единия като че ли по-назад,може ли да има общо с формата му,че други разлики в двата няма?И го пресипах в шишенца,защото реших,че отива към готов,но да го затворя ли,да ги оставя ли да дишат още малко?Че идват новите ябълки и трябва да задобрея:)Тук не е цялото количество снимано,но не е много,към 750мл общо от сок,затова ще пробвам и другата рецепта,която се води по-некаествена с вода и малко нещо сладко,не за друго,но да имам повече за салати и тн,а от тази ще направя още литър примерно специален,който мислим в почивката през зимата да го пием с мъжа ми и детето сутрин както са дали там за здраве.Последното е гъбата(нали?дали?),нея какво да я правя?Сложила съм я с малко оцет в едно бурканче засега,пишеше,че може да се ползва да ускори другия,но не знам къде да я държа?
Супер изглежда! Докато трае ферментацията преди да си махнала гъбата го дръж на тъмно и топло.
Гъбата можеш да я събираш в бурканче с малко оцет. Аз съм си направил едно бурканче за гъба.
Ако достига светлина до гъбата не се чувства добре. Веднъж правих снимки на един буркан на светло и този буркан които осветих гъбата в него умря, но веднага се зароди нова гъба, която довърши ферментацията .
Така изглежда крайният продукт в 1 литър шише. Вече имаме няколко изразходвани и е уникален! Ползваме го за салати, за приготвяне на хляб (соден хляб с оцет), както и за консервант за люти чушлета. За палатки си нося в малко бурканче :)

Ябълков оцет от 100% ябълки, от измити, почистени и смлени ябълки и сока им от тях изстискан. Сока е стоял 10 дни след това е прецеден. (бурната ферментация) Прецеден е веднъж. След това гъбата го е ферментирала още 5 седмици. След което е бил прецеден втори път за да се отдели гъбата и на готовия оцет му се слага капачката :)
ocetbutilka.jpg


Винаги когато почвам да меля ябълките пия по 1 чашка чист ябълков сок. Уникален е и ще се пробвам пастьоризиране на ябълков сок за да го направя по-траен.
 

Ina

5,159
313
Мен ми хареса винцето преди оцета:)Ми аз по тази рецепта се ръководих и горе долу нещо такова направих и нещо такова на вид се получи.Незнам точно кога го прецедих и махнах гъбата,там малко се обърках кое кога,но крайния резултат е добре.А гъбата е в хладилника,но там си е светло май....Сега ще пробвам един с малко меласа(те му слагат в тази рецепта мед или цял пакет захар,но ще го заменя с меласата) и мелени ябълки покрити с вода(че да стане много,не за друго) срещу пак такъв от сок,в който няма нищо добавено.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Можеш да прекъснеш ферментацията когато поискаш и на 2 и на 3 седмици, не е задължително да чакаш 5. Зависи от вкуса. Колкото по-рано я прекъснеш, толкова по-алкохолно ще е. Аз съм си слагал на салатите още преди да стане първият в различни фази и някак си дори тогава мирише още по-силно на ябълки, но се усеща и леко алкохола. Към края на ферментацията почва все по-малко да се усеща алкохола и накрая изчезва алкохола от него.
 
  • Like
Reactions: Ina

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Сега правя от различни сортове ябълки(Цар Александър, Златна Превъзходна и няколко хибрида между тях и Петровки), брани по различно време(зелени, по-узрели, напълно узрели). Сигурен съм, че ще стане различен оцета ;)
 
  • Like
Reactions: Ina

Ina

5,159
313
Ами те доста се различават,аз сега съм взела само от едно дърво,но не ги знам какви са,червени…...По-сладки са от предишните,които май бяха петровките,това има значение също предполагам......Има и от още едно,които са по-скапани и по-кисели,но баба вика че от тях щяло да стане най-добре.Значи тогава ще ги отделя,предишния беше от всякакви:)Имам 30 тикви на двора и една чудовищно голяма ще снимам другия път за темата!Баба много се гордее с продукцията и вече сама ме пита няма ли да правя снимки хехе
 
63
18
firstcitizen, сподели тук и някоя рецепта за бъзака. Аз тази неделя си набрах от един планински път и сега го суша. После как го консумираш? Чай? Или какво?
Вижте какво друго пише за бъза:премахната външна връзка

edit firstcitizen: премахната външна връзка
 
Last edited by a moderator:

Ina

5,159
313
Ето как е при баба:)Много ябълки,тикви(аз съм ги търкаляла,някои не могат да се носят!),чушки,абе богатство!:)Също ми подариха много домашен мед(за услуга)!:)Набрах си чери доматчета,домати избиват от невероятни места и раждат повече от засадените?!А кофата е бустера на баба- люцерна с пилешко;)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Евала на баба ти! Всичко изглежда прекрасно! Трябва да се помага на възрастните :)

Два вида ябълков оцет. Цвета се различава, защото са от различни сортове ябълки.
ocett2.jpg
ocett23.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Ябълки много, само малка част от тях съм снимал. Приготвил съм няколко щайги за зимата. Не мога да снимам всичките, че ще хващам неща, които не трябва. Но ще ви дам пример с няколко как ги подготвям за зимата.
no-tillll.jpg
no-tillll2.jpg
Всяка една ябълка се овива с хартия по отделно. (може и вестник, но вестниците имат боя - метали)
no-tillll1.jpg

Като хартията се стиска плътно за да не се виждат открити места на ябълките. Тук нарочно съм раздалечил хартията за да се виждат ябълките на снимката. Държа ябълките на хладно и тъмно място в касетки. Като ябълките ги реда на 1 ред. Така ябълките издържат до другата година до април-май месец. По този начин имам свежи ябълки през цялата година.

no-tillll3.jpg


Като каза тикви :)
no-tillll4.jpg
no-tillll5.jpg
no-tillll6.jpg
no-tillll7.jpg

Предполагам, че са около 1 тон, като това е добива от 150 кв. м. (с точност ще кажа след няколко месеца). Със сигурност ще имам тикви до другата година, защото още имам 3 здрави тикви от миналата година :D
no-tillll8.jpg
 

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top