Регенеративно Земеделие/ No-till

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Машинка за въздух за рибки цена 10 лева. Сигурно я купуват от китайците за 1 $, защото на кутията обяснението на продукта е превеждано с google translate и буквално нищо не се разбира от превода. Обаче тази машинка е толкова шумна, че нямам на идея как някой я ползва за аквариума си в стаята която спи. Консумацията и е 3 w, а на "втора скорост" е 5 w, но е брутално шумна. Имам чувството, че тази машинка е по-шумна от някой турбини вентилатори..., както и да е ще свърши задачата за която е взета, а именно да ускори ферментацията на торове.
tor.jpg



Като на торовете имат "тайни" съставки, които няма да споделя, защото това малко или много е know how. Направо по същество в левият бидон има тор от водорасли, а в десния тор от коприва.
tor1.jpg



Тор от коприва на няколко месеца+малко меласа+ жива вода + тайна съставка. Тайната съставка е богата на калий, В1, В2, С, Е, биофлавоноиди и ниацин. Като към тора от копривата ще добавя нова свежа коприва с още малко меласа за да я направя още по-концентрирана.
tor3.jpg


Тор от 2 вида зелени водорасли+жива вода+ малко меласа(да стимулира ферментацията) + няколко зърна царевица + тайна съставка. Тайната съставка е богата на азот, калии и фосфор, както и на на ензими. Сигурен съм, че калия и фосфора в тайната съставка ще са достатъчни за цъфтежа :)
tor4.jpg


Добавяне на още коприва в копривната тор.
tor5.jpg

Копривната тор след добавянето на "новата" коприва в нея.
tor6.jpg
tor7.jpg
tor8.jpg

Малко меласа за да стимулира ферментацията.
tor9.jpg


Тора от водорасли. Водата в тази тор е изключително малко с цел да направя тора по-концентриран.
tor10.jpg


Отгоре върху бидоните слагам "стар парцал" или марля, които ги вързвам с канап. Това го правя с цел да не падат боклуци в тора.

Торовете ги държа на тъмно и хладно, за да протече възможно най-бавно ферментацията.

П.С Свикнах с миризмата и не ми прави вече така впечатление.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
След "миризливия" пост сега трябва да покажа нещо приятно за противопоставя :). Сок от ябълки и моркови. Това ми е новият фаворит, направо кърти! Мога направо да мина без ядене, като карам цял ден на такъв сок + чай вместо закуска.

qms.jpg
qms1.jpg
qms2.jpg

Потича сок от моркови :)
qms3.jpg

Потича сок от ябълки, които се смесва сам със сока от моркови.
qms4.jpg


Крайният продукт. Като на мен лично ми харесва повече да добавя повече ябълки от колкото моркови. Просто въпрос на вкус, а и има много материал. Този сок няма нищо друго освен ябълки и моркови.
Няма вода, няма захар, оцветители или други неща!
qms5.jpg


Мляното отива на компостера. Охх, компостера как обича мляно от ябълки и моркови :)
qms6.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Много мой роднини ми разправят, че било скъпо да си веган и аз им се смея. Смея им се, защото си спомням как в къщи се готвеше предимно постно ядене, а нещо месно се готвеше 1 в седмицата. Смея им се, защото те ми разправят, че "било скъпо" да си веган, защото гледат разни "веган" пастети в големите вериги супер маркети, където едно "веган пастетче" 150-200 грама струва 3-4 лева.
Аз си правя за 3-4 лева цял килограм "Веган пастет" и дори става по-вкусен от "купешкия", защото му добавям неща, които онези не му слагат, а да не говорим, че ползвам по-качествени продукти, защото повечето неща ги вземам от градината. Един килограм нахут е 3 лева. Всеки човек може да го приготви хумус от нахут, това е елементарно. Най-добре е плодовете и зеленчуците да се ядът сурови, защото така им се запазват хранителните вещества и витамините, защото след термична обработка биват унищожени много от веществата. Но за суровоядство ще ви говоря друг път, а сега ще ви покажа няколко интересни и лесни неща за приготвяне. (Веган Рецепти)

Всеки човек може да направи зеленчукова баница или зеленчукова пица, или ябълков щтрудел.

Хумуса представлява 80% нахут (може и повече или по-малко по ваш вкус) + тахан (вида на тахана също е по вкус) + зеленчуци по вкус (чесън, пипер и други) + подправки по вкус.
vegangotv.jpg


Баница "Последна градинска грижа" представлява кори за баница + последните домати, пиперки, тиквички и каквото се сетите от градината мляно.
vegangotvi.jpg


Пълнозърнести макарони (вярвам, че всеки може да свари едни макарони), а за овкусяване хумус и гуакамоле.
vegangotvi0.jpg


Гуакамолето се прави от обелено авокадо (авокадото се подбира узряло - трябва да е леко меко) намачкава се авокадото заедно с домати, чесън, пипер, босилек, подправки по вкус, лимон и сол (по вкус и по желание).
vegangotvi1.jpg


Нагледно правене на картофена баница с конопени семки (Белени) :)

Смиламе обелени картофи, измити пиперки, орехи (орехите можете да ги накиснете във вода за 2 часа, може и да не ги киснете) и чесън.
vegangotvi5.jpg

Запържваме лук
vegangotvi6.jpg
Добавяме смлените зеленчуци и подправки по вкус.
vegangotvi7.jpg

Редим плънката върху лист "кора за баница" .
vegangotvi8.jpg

Поспиваме с белени конопени семки и печем в предварително загрята фурна. Печем на цвят по предпочитание.
vegangotvi9.jpg


крайния резултат
vegangotvi10.jpg
vegangotvi11.jpg
vegangotvi12.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Ред е на любимото на много хора, а именно Пица! Обаче в случая ползвам "веган кашкавал" , които не се топи, като млечния кашкавал. Добре се топи домашния "картофен кашкавал" (само името му е кашкавал), но за съжаление се намира изключително трудно качествено картофено нишесте дори по био магазините. (не говорим за картофено пюре)

Нарязваме зеленчуците
vegangotvipiza.jpg


Ооо, забравих, че ще има броколи в рецептата ;). Броколите са много яки на вкус. Бланшираме ги или по-точно ги потапяме за няколко секунди във вряла вода. Буквално завира водата и само ги потапяме и след това ги вадим. Това "бланширане" предотвратява от разкашкване на броколите след това при готвенето им.
vegangotvipiza1.jpg


Нареждаме зеленчуците(по избор) върху тестото. Тестото е домашно, но всеки може да си го приготви по каквато си рецепта иска, а ако го мързи да си купи готово, но честно да ви кажа домашното тесто става разкошно вкусно! Отнема малко време за месене и повече време отнема за фтасването му и миене на купата в която е месено от колкото самото месене. Тестото е намазано с лютеница преди да се редят зеленчуците върху него.
vegangotvipiza2.jpg


"Веган кашкавала" има с различни вкусове, както и на различни марки. Даже на една от веган марките им се "разтича веган кашкавала" като нормален кашкафал, но я уцелих тази марка веднъж. Както казах, най-вкусен става с картофен кашкавал, но трудно се намира качествено картофено нишесте/брашно .
vegangotvipiza3.jpg

Преди печене
vegangotvipiza4.jpg


След печене ;)
vegangotvipiza5.jpg


Не това не е пица с месо :D Това е веган пица направена по същия начин като предната, но вместо броколи има гъби, тофу, "оризова сметана" и зеленчуци. Отново да кажа, че си заслужава човек сам да си омеси тестото, защото придава уникален вкус. Дори може да стане бой за коричката на пицата! (Тестото)
Тук има специални 3 растителна подправки, които 2 от тях придават вкус на месо, а 3-та вкус на дюнер.
Трите са 100% растителни, няма никаква химия в тях. Две от тях се ползват в суджуците за вкус, а 3-та подправка я има във всеки дюнер. (типично арабска подправка е 3-тата) Хахаха хванах
Само ще кажа, че всяка от 3-те съставки струва по 1 лев за 100 грама, а 100 грама подправка стига за многоооооооо готвене. Тази арабската подправка ми е последното откритие и е традиционна за дюнерите, всъщност тя придава вкуса на дюнер на дюнера :D.
vegangotvipiza6.jpg


Мога да се пошегувам с някой месояден, като му сготвя картофи или ориз с вкус на дюнер :D. Вкуса на манджата я правят подправките, а когато продуктите са качествени и пресни (най-добре директно брани от градината) тя става още по-вкусна.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Сега е ред на нещо сладко :)

Това въпреки, че изглежда като пасирано лайно е нещо, което ще накара човек да се замисли. Това "кремче" е направено от смлени лешници, какаови зърна и фурми (на фурмите им се махат костилките). Нищо друго освен лешници (могат леко да се запекат на тиган, може и да не се пекат на тигана) какаови зърна и фурми. Този крем няма нищо общо със шоколадите, които се продават...
vegangotvisladko.jpg
vegangotvisladko1.jpg


ябълков щтрудел, като в този случай има повече плънка, защото се правят 2 щтрудела, защото е направо пристрастяващ и изчезва. Аз лично го предпочитам с по-малко плънка, защото така хрупка повече коричката. НО за втората партида остана повече плънка. Плънката се състои от ябълки, орехи, кафява захар и канела. Ползва се съвсем малко олио при приготвянето му.
vegangotvisladko2.jpg


Ябълков десерт от ябълки, кафява захар, орехи и брашно.
vegangotvisladko3.jpg
vegangotvisladko4.jpg
vegangotvisladko5.jpg
vegangotvisladko6.jpg
vegangotvisladko7.jpg


Хлебче :)
vegangotvisladko9.jpg
vegangotvisladko10.jpg


Спирам да ви спамя с гозби, че на някой може да му се прияде. Исках само да ви покажа, колко лесно, вкусно, евтино и приятно е да си веган и че всеки може да е при желание. При спиране на консумиране на месо геометрията в тялото се освобождава от животински геометрични модели и на базата на общите между човека и животните се възстановяват оригиналните съвършени структури предназначение за човешкия организъм. След спирането ми на ядене на месо 5-те ми сетива се изостриха (да не кажа, че и 6-то се изостри.). Петте сетива участват активно в усвояване на информация от заобиколния Свят. Те помагат на тялото ни в процесите на усвояване на храна. Усвояването на информация от сетивата става най-често на подсъзнателно ниво, но ако включим и съзнателното им използване това увеличава въздействието на храната върху тялото. Петте сетива са от основно значение за изграждане на отношение към храната. В повечето случай очите определят какво да включва менюто, но сетивата понякога лъжат, въпреки, че чрез сетивата приемаме и предаваме информация. На пример, когато очите видят една храна, мозъкът регистрира предстоящите процеси по усвояване свързани с тази храна и задейства движенията в тялото нужни за този процес. Ако има внушения и съпротивления относно някоя храна, тя вече не е вкусна за тялото. Слуха също е активен по време на хранене и при подходящи звукови вълни разграждането на храната е по-лесно за организъма. Много често аромата на любимата храна въвежда в тялото в благоразположение, което помага за естествените процеси при храненето. (слюнка отделяне, работа на червата, бактериите и т.н). Докосването, както усещане за форма и релеф позволява на ума да предаде електро-магнитни импулси от сърцето и мозъка на храната и да подобри вкуса на храната, за това е хубаво човек да яде с ръце. Очите могат да бъдат предавател на блага енергия към храната, но допира е по-добър и директният физически контакт. Започнах да усещам повече различните вкусове, да надушвам много повече. Примерно вече надушвам как месото мирише на мърша, а докато ядох редовно месо миризмата на мърша я усещах единствено при много развалено месо, докато сега дори и прясното месо ми мирише. Всъщност понякога когато се храня с мой роднини храна им мирише брутално на мърша до такава степен, че се радвам и съм благодарен, че аз ще си похапвам зеленчуци. Изобщо не е трудно да се приготви което и да е от ястията, които ви показах. Всеки има право да яде каквото си иска и ние трябва да уважаваме избора на другите.

За финал искам да ви оставя с едно уважение към храната и храненето. В много религии тъпченето и хвърлянето на хляб/храна е грях. Храненето е нещото, което правим всеки ден по няколко пъти на ден. Храненето само по себе си е общение с нас самите и с Твореца. Преди да започнете да се храните можете да погледнете храната си, можете да вземете малко парче от нея и да я държите в пръстите или ръката си и да благодарите за изобилието, което е достигнало до вас и да се помолите за гладните и гладуващите да достигне изобилие до тях. Отнема няколко секунди, но това освен, че ще промени вкуса на самата храна, като я направи по-вкусна, но ще ви промени вътрешно, а освен това ще се случат и други промени около вас :)
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Живеем, за да се храним или се храним, за да живеем - масово хората правят първото!
Напълно съм съгласен с теб.

Няколко цитата :


"Душата е еднаква във всички живи същества, въпреки че тялото на всеки е различно". Хипократ


"Любовта към всички живи същества е най-благородният атрибут на човека". Чарлз Дарвин


"Ненасилието води до най-висша етика, която е целта на всяка еволюция. Докато не спрем да вредим на всички други живи същества, все още сме диваци." Томас Едисон


"Тялото ми няма да бъде гроб за други същества." Леонардо да Винчи

"Наистина човекът е цар на зверовете, защото жестокостта му ги надминава. Живеем от смъртта на другите. Ние сме гробища. От ранна възраст се отрекох от използването на месо и ще дойде ден, когато хората ще гледат на убийството на животните както гледат на убийството на човека." Леонардо да Винчи

"Поучава ме един фермер, че не можело да се живее само на растителна храна, защото от нея не укрепвали костите"; самият той благоговейно посвещава част от деня да подсигурява на организма си необходимите продукти за тая цел. И през всичкото време, докато приказва, върви подир воловете си, които със своите налети от растителна храна кости теглят без усилие и него, и тежкото му рало. Някои неща са за най-неустойчивите и немощни среди насъщни, за други те са само лукс, а за трети са напълно непознати." Хенри Дейвид Торо

"Съпричастността към Природата е свидетелство за непоклатимо здраве." Хенри Дейвид Торо

"Моето вижда е, че вегетарианският начин на живот, със своя чист физически ефект върху темперамента на човек ще бъде най-полезното въздействие върху човечеството" Алберт Айнщайн
 
Здравейте на всички :) Регистрирах се във форума с цел информация по отглеждане на билката и наистина съм много благоДарен за всичко което придобих като информация, всичко това един ден когато се измъкна от килийката наречена апартамент ще ми бъде в полза( поради бебе вкъщи не ми се поема риск за indoor). Не съм предполагал че темата за Регенеративното Земеделие ще се окаже толкова изобилно интересна и изцяло споделяща вижданията ми(които за жалост не са подкрепени с практика). БлагоДаря за всичко което споделяте и особено на firstcitizen, аз като един ученик имам няколко въпроса но мисля да си ги задавам когато вече ръцете са ми в почвата а не сега от офиса, пък и доста писане стана така или иначе. Хубав ден желая на всички и нека сме блаженни в очите на Великата Мистерия нашия Творец. Благодарен съм!
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Еха ! Да си призная от тази тема се запалих и по земеделието :) браво добра работа :)
Здравейте на всички :) Регистрирах се във форума с цел информация по отглеждане на билката и наистина съм много благоДарен за всичко което придобих като информация, всичко това един ден когато се измъкна от килийката наречена апартамент ще ми бъде в полза( поради бебе вкъщи не ми се поема риск за indoor). Не съм предполагал че темата за Регенеративното Земеделие ще се окаже толкова изобилно интересна и изцяло споделяща вижданията ми(които за жалост не са подкрепени с практика). БлагоДаря за всичко което споделяте и особено на firstcitizen, аз като един ученик имам няколко въпроса но мисля да си ги задавам когато вече ръцете са ми в почвата а не сега от офиса, пък и доста писане стана така или иначе. Хубав ден желая на всички и нека сме блаженни в очите на Великата Мистерия нашия Творец. Благодарен съм!
Такива постове ми пълнят душата. Тази тема е създадена за хора точно като теб/вас. Защото във фермата и thcфермерите виждам много потенциал. Thcфермерите са интелигентни хора с различна гледна точка, които искат да учат, изследват, експериментират, които поемат рискове с едничката цел да се докоснат до "Душата на растенията". (етеричните масла) Има много градинари, които гледат само Гръсти и им трябва малко за да почнат да си отглеждат храната. Все пак всеки нов градинар с 1 декар земя гледащ храна за себе си и семейството си е СУПЕР Герой опазваш Климата. Видях с очите си как хора , които са гледали 10 години само Гръсти, започнаха да гледат по 1-10 стръка домати за да ги сравнят с на баба/мама. Конопа отвори вратата за любовта в тях към останалите растения. Но нали знаете, че отглеждането е пристрастяващо. Самото растениевъдство те стимулира да учиш нови работи и да отглежда още повече. Джон Голт би казал, че нещата не опират до едно просто "напушване", защото обонятелната ни система е в пряка връзка с лимбичния дял на мозъка, където се съхраняват спомените и емоциите. Това обяснява защо ароматите предизвикват конкретни чувства и усещания. С употребата на "етерични масла"сме в състояние да опитомим емоциите си. Етерично масло, което да предизвика желаното психоемоционално състояние - особено що се касае до преодоляване на негативните чувства. Ако разберем специфичната "биохимия" зад всяко етерично масло, много лесно бихме могли да овладеем настроението си. Има много да се учи за психологичните и физиологични процеси свързани с емоционалното ни състояние, защото емоциите активно участват в много и различни системи на тялото, включително мозъка, сензорната, имунната, ендокринната, автономната нервна система, при освобождаването или потискането на невротрансмитерите в мозъка. Етеричните масла и техните активни съставки имат способността да влияят на всяка една от тези системи, която прави употребата им полезен инструмент за балансиране на емоциите. Зад окадяването се крие цяла наука, а не просто "прогонване" на"злите сили" :smoking:

Сега е есен и времето е отлично за засаждане на дръвчета.
treeee.jpg
treeeee.jpg
treeeee1.jpg

Ливадна Власатка е "генератор" за микориза.
treeeee2.jpg
treeeee4.jpg
treeeee5.jpg
treeeee6.jpg
treeeee7.jpg

Издънка
treeeee9.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
А червеното какво е ще издадеш ли?:)
Червеното е тухла пресован кокос накисната във вода с полезни микроорганизми. От много време ползвам кокос в почвените си смеси.

"Сливи за Смет" или по-точно "от нищо, нещо". Храната расте по дървета. Не очаквам да забогатея о това, че си рециклирам боклука. Старая се да намалявам отпадъка си, да използвам повторно (многократно), каквото мога, а останалото да го рециклирам. "Крупната" сума от парите от рециклирането ги ползвам за дръвчета. Изисква се малко, а удоволствието и радостта е голяма.
recycle.jpg
recycle2.jpg


Както казах буца кокос :)
recycle3.jpg

Бялото е зеолит, които след намокряне "позеленява". Поръсвам и по корена за да има задължително контакт с корена. Заолита следващите 7-8 години (да не кажа 10 години) ще отдава в почвата. Корените на растенията пощуряват от растеж от Зеолита.
recycle4.jpg

Нещата ги смесвам. Понякога оставям несмесен слой за естетика или за да пробвам нещо.Понякога правя пластове.
recycle5.jpg


След смесването.
recycle6.jpg
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
"Trashed" е документален филм за това в какво бунище се е превърнала Земята. Какво се случва с боклука ни и какво може да се направи по въпроса.
 
  • Like
Reactions: Ina

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Кокоса е голяма работа! В сравнение с Торфа, Кокоса изменя по-малко pH. Първо си купувах готови почвени смеси с кокос и торф в тях. Но някой фирми за готови "купешки почви" слагат много перлит, защото перлита е евтин, и за това ако сложат кокос е малко. Започнах да добавям допълнително кокос и други неща в "купешките" почвени смеси. След това започнах да забърквам сам почвените си смеси и ми достави невероятно удоволствие и радост, когато изцапах ръцете си с почва. Започнах да си приготвям различни почвени смеси за да експериментирам. Много е забавно, а резултатите са много по-добри от това, което можете да си купите, като "готов продукт" (почвена смес).
 

Ina

5,159
313
О,да,ти да си ги смесваш е много по-интересно,определено!И аз се сдобих със супер гъбен компост и зеолит за пролетта:)А компоста е много мекичък,все си го ровя,понеже сега не мога да го използвам,а ме сърбят ръцете да бухна две саксии:)Зеолита и мен ми е много любимо камъче!
 

Ina

5,159
313
А и перлита никога не им е достатъчно,поне от него да сложат като хората....А и компоста май пестят,където пишат,че има:)Готовите са тъпи и заради още едно нещо,че добавят някакви изкуствени,ти си мислиш,че купуваш торф примерно,но като се загледаш те сложили вътре някой си нитрат и обогатили,а това много ми бърка торенето,както и преди съм споменавала-азота. има такива готови за употреба и за вег върви всичко добре,но в цъфтеж може да дадат проблем ако човек им е добавял и други гроу торове или е експериментирал нещо допълнително да сложи.От специализираните аз съм ползвала само био биз и затова не ги знам,може и да са добри......Той не ми направи някакво впечатление,може би си върви с торовете си,не знам......
 
525
93
от това сам да забъркаш по добро няма!!!и сега с тази микориза миналата зима ми скрии шапката ....се бях виждал избухване ма тва не е истина!!!
 

Latest Cannabis Seeds

Strawberry Sorbet
Sold out

Strawberry Sorbet

DNA Genetics
Heirloom Swiss Sativa x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Sorbet Stash

Sorbet Stash

DNA Genetics
Headstash x Sorbet
6
Feminized
Limited
$85.00
Strawberries & Cream

Strawberries & Cream

Connoisseur Genetics
Strawberry Cough x The White
5
Feminized
Limited
$80.00
El Chapo
Sold out

El Chapo

The Plug Seedbank
Sour Diesel IBL (ECSD) x Headbanger
6
Feminized
Limited
$90.00
Top