Риск От Гледане На Балкон/тераса

10
3
Здравейте,
не можах да намеря тема описваща рисковете от гледане на канабис на балкон или тераса в населено място (може и да има, но аз не можах да я намеря). Ако има такава тема - моля пуснете линк. Ако няма - бих се радвал да я обсъдим
Благодаря предварително.
 
415
143
Анализът и оценката на рисковете е процес, при който рисковете се анализират с цел да се определят вероятността те да се сбъднат и евентуалните последиците върху проекта. Целта е да се постави количествена оценка на всеки риск на база, на която те да бъдат приоритизирани (за целите на модифицирането им). Тук обаче трябва да се вземе предвид факта, че конкретния момент на настъпване на риска има значение върху последиците, които ще окаже. Използвайки тези два показателя се въвежда т.нар. матрица за оценка на степента на риска.
Матрица за управление на риска с пет нива на всяко от измеренията. Тези нива може да са високо, средно-високо, средно, средно-ниско и ниско. Въпреки че в примера ефектът се разглежда като по-критичен (затова и диаграмата не е симетрична), това не е непременно необходимо да е така.

Оценката, която се получава като резултат от тези два показателя се нарича влияние на риска. Съществуват два подхода за оценяването на рисковете:отгоре-надолу и отдолу-нагоре. При подхода отгоре - надолу се разработва списък на потенциалните рискови фактори. Оценката е на база предишен опит. Стремежът е да се определят потенциалните връзки между отделните рискове, моментите на тяхното настъпване и възможните последици. Това дава възможност да се вземат предварителни действия за да се предотврати или намали влиянието на риска. При подхода отдолу - нагоре рисковете се анализират детайлно на най-ниското ниво. Оценяват се алтернативните критични пътища и се изчисляват времетраенето и продължителността с цел да се осигури възможност на ръководителите да заложат буфери, с помощта на които биха посрещнали негативните последици от реализирането на рискове. На практика този подход предполага невъзможност на ръководителя да предвиди риска и да предприеме превантивни управленски действия за избягването му.
 

Kot

1,112
163
Еми дори и да не видят растението, то със сигурност ще го подушат. Септември някъде като се разхождах по едно време така ме лъхна на свеж канабис, че не е истина. :D Дали е било живо растение, гледано, или току що обрана реколта не мога да кажа.
 
10
3
Здравейте,
по-скоро имах впредвид нещо от реалният живот. Дали някой или негов приятел, познат и т.н. е имал такива проблеми и какво му се е случило. Примерно Kot подушил канабис - хубаво, ама ако е зложелател, какво ще направи - отива в районното и подава сигнал, че е надушил канабис - дали както си имат яко работа в момента (бежанци, крадци и какви ли още не), няма да му бият една вежлива майна?
Мога да дам пример с местен квартален дилър или производител по-скоро. Напълнил цялото мазе с лампи, вентилатори и трева. Мерише та се не трае - целият вход. Съседите няколко пъти му правят забележка (все пак и малки деца има във входа), оня не ебава. Накрая викат полиция. Дадоха му 3 години. Това е пример за рядко тъп пич.
Мисълта ми е, че това е фрапиращ пример. Аз лично мисля, че надали някой полицай, ще се хване на сигнал, че еди кой си ``познавач`` май видял на едикой си балкон нещо което му прилича на Канабис. За обиск им трябва и прокурорска заповед - дали някой, ще се хване на това хоро? Според мене не. Но това е лично мнение. Ако някой има друг опит, както писах по-горе...нека сподели ако желае.
 

Kot

1,112
163
Ако видят тревата си отекъл, всички заловени за отглеждане са в следствие на сигнал до полицията, че еди къде си се отглежда трева. Ще дойдат и още как. Ако само мирише и не знаят от къде точно идва миризмата надали ще се разправят.

Не си е работа на балкон. Засей някъде в гората и дори да те хванат ще кажеш, че случайно си минавал. :D
 
10
3
Да бе, аз не казвам да си направиш балкона(терасата) джунгла с канабис..и да се чудиш после зашо имат заповед за обиск. Естествено има много субективни фактори, като дали сте балкон до балкон, като в горната част на Лозенец/София - там съседа, ако не те натопи.. ще ти го бере от балкона. Ето казваш ``Ако видят тревата си отекъл, всички заловени за отглеждане са в следствие на сигнал до полицията, че еди къде си се отглежда трева.``....добре....имаш конкретни примери или си чул, че някои някъде са го заключили за 1 или 2 растения на балкона. Аз лично хвърлих няколко семена в една саксия Август месец и едното порасна 40 см (не е за хвалене, шото съм лаик), оставих го на най-видното място на балкона да го грее от всякъде...съседите отсреща са на 20м - не ме арестуваха с барети. Та мисълта ми е...дайте конкретни примери....защото иначе това ми звучи като ``градска легенда``...
 
510
243
@Mopi какви примери искаш, казах ти много добре и на ЛС, че имам познат който изгоря, още преди да пуснеш темата? Обърнаха му апартамента на обратно за 1 стрък трева, който после му го премериха с листата и стъблата. Размина се с условна, изпитателен срок и глоба от 1000лв.
 
198
63
Филма с ченгетата е голям. За тях тези "акции" и "залавяния" са от големите червени точки, отчитане на дейност. Сега пък с толкова "напредналата" им, дарена "технолигия" за полеви тестове стават невероятно "успешни". Такъв е закона!? И на тях им се налага да проявят толеранс, понякога. Към момента относно канабиса, живеем в мега ченгеджииница. Ще се промени и това! 2 до 3 години да е урегулирано законово растението звучи прекрасно, извадено от списък 1, променена цялостно нарко политика......... Коледа е, стават чудеса ..... :) Весели празници!
 

BCD

347
93
Здравейте,
не можах да намеря тема описваща рисковете от гледане на канабис на балкон или тераса в населено място (може и да има, но аз не можах да я намеря). Ако има такава тема - моля пуснете линк. Ако няма - бих се радвал да я обсъдим
Благодаря предварително.
Зависи изцяло от обстоятелствата и местните условия. Напълно възможно е да се отгледа канабис на балкона без никой да разбере, стига това да не противоречи на здравият разум. Преди да се започне подобно начинание, важно е да се направи подробен анализ на конкретната ситуация. В общи линии има няколко основни фактора, които формират риска при т.нар. балкон-grow:
 • Разположение на терасите в блока. Ако делите стена със съсед, чиито балкон е в съседство с вашия, твърде вероятно е да можете да си виждате в терасите, че дори в стаите, към които принадлежат. Ето защо в този специфичен случай, отглеждането на балкона е чиста проба безумие и не бива да се практикува, дори и всички останали фактори да са благоприятни. Рано или късно човекът ще хвърли един любопитен поглед, а тогава вероятността да не разпознае тази земеделска култура, особено ако тя е в напреднал стадий на развитие, клони към нула. Компромиси с такъв тип брилятни решения на съвременната архитектура и дизайн в строителството, не бива да се правят – за предпочитане е да не се играе на "руска рулетка".
 • Номер на етаж. Колкото по-висок, толкова по-добре. Желателно е да се намирате на минимум 10 етажа над земята. В някои градове има блокове с по 16, че дори и с по над 20 етажа, в каквито случаи отглеждането може да бъде съвсем незабележимо (освен, ако съседите от отсрещния блок не шпионират с бинокъл). Така или иначе, разстоянието от случаен минувач пред блока до вашата залесена тераса в стандартния случай е от порядъка на 50м, което не е никак много. Логично е, че билката трябва да е по-прибрана, така че отвън да е прикрита максимнално и да не се вижда без помощта на оптични инструменти.
 • Остъкление на балкона. Прозорците през деня създават отблясъци и отражения, и това завишава сигурността, ограничавайки видимостта към растенията от повечето гледни точки на улицата. Разбира се, през лятото, за когато този метод е валиден (никой не гледа коз на балкона през зимата по обективни причини), на затворен прозорец вътре е възможно да става адска, 40+ градусова жега, особено ако балконът е южен, но при наличие на климатик може да се получи идеална оранжерия. По принцип стъклото абсорбира част от светлинния спектър, но и това, което преминава през него (все пак то е сравнително тънко за да действа като непрозрачен екран) е достатъчно за отглеждане на великолепни растение (стига терасата да е достатъчно добре огрята).
 • Наличие на камуфлаж. Разумно е сред марихуаната да има и декоративни растения, особено такива с ярки цветове като напр. мушкато, петуния, роза или орхидея, но и всякакви други растения, да речем домат или чушка, подходящо аранжирани около канабиса, ще намалят риска от изобличаване в значителна степен. В редкият случай, когато някой хвърли случано небрежен поглед върху вашият балкон, много по-вероятно е този човек да НЕ се усъмни, ако на него се вижда добре поддържана красива градина, отколкото ако е празен с единствено една-две гордо развяващи се тополи канабис. Продават се висящи саксии, които могат да засилят усещането за "образцов дом" – излъчване, което може да е само в плюс за обитаващият го градинар.
 • Околни сгради. Силно препоръчително е да НЕ се отглежда в неостъклен балкон, ако най-близката сграда не отстои на поне 150м. Хората пушат по терасите и в противен случай като нищо могат да станат свидетели на вашия успех в градинарството. Има едно критично разстояние, отвъд което съседите от околните сгради просто ще изгубят интерес да съзерцават по балконите и прозорците на вашия блок, и то е около 100-150м – на по-малко разстояние хората с по-остро зрение могат да видят детайли от вашата операция дори и с невъоръжено око, докато за по-голяма дистанция е необходим прибор за далечно виждане.
 • Поведение на градинаря. Също не бива да се пропуска и, че е мъдро растенията да се обслужват само в такива моменти, в които навън "е чисто", и то без никакви суетни. Излишно е да се споменава, че ако се любувате на своята медицинска ганджа докато долу в градинката пред блока гъмжи от народ, това е меко казано неблагоразумно, защото всякакво специално внимание от страна на градинаря по отношение на неговите билки може да събуди излишно подозрение у околните. Интервенциите в "час пик" е добре да се избягват или в краен случай да се извършват при максимална дискретност и конфиденциалност.
Накратко, това са общите положения при отглеждане на балкон, макар че със сигурност съм пропуснал нещо и може би съществуват още много други хипотези. Рисковано и без гаранция за качествен добив. Като цяло, при възможност да се ползва бокс, желателно е да не се практикува. Дори на перфектен юг винаги се изпуска или началото или края на деня – по простата причина, че терасата предлага 180 градуса видимост на небосвода, докато пътят на слънцето по него около летния сезон описва ъгъл около 240 градуса (180 градуса е по време на равноденствие). Не бива да се забравя, че в България реално всеки заловен е бил издаден от "добронамерен" и "съвестен" гражданин, така че най-добре излезте на балкона и се доверете на своят инстинкт за самосъхранение и здрав разум, отколкото да играете "ва банк" и да рискувате някой да забележи вашата нелегална дейност, защото и цялата ферма да е изчел човек, пак не е застрахован, ако си играе с огъня.

Колко наблизо минават хората обикновено? На достатъчно висок етаж ли съм, че да съм сигурен, че околните няма да надигнат глава? Как изглежда терасата ми отвън? Сигурен ли съм, че съм разгледал всички възможни варианти, в които някой евентуално би могъл да идентифицира растенията ми?

Добре е да си задаваме подобни въпроси винаги, когато отглеждаме марихуана на балкона. Ще дам само един прост пример за непредвидена ситуация, която би могла да доведе до неприятности със закона – ваш съсед решава да си санира апартамента и вика алпинисти, които опъват въжетата си точно през вашия балкон... Кофти, нали?

Аз самият имам относително добри условия за балкон-grow, но смятам, че ако човек може да осигури една закътана стая и парите за инсталация, много по-добре и по-безопасно е да отглежда в изцяло изкуствени условия, въпреки, че това де юре означава да се изгради "домашна нарколаборатория" (в съда това, дали си ги гледал на лампи или на балкона, едва ли ще окаже някаква тежест върху присъдата, и в двата случая решаващ фактор е броят и теглото на растенията, самата инсталация в крайна сметка не е нелегална) – не само понеже класическият indoor позволява по-лесно да се поддържат оптимални условия, но и най-вече, защото един далновидно конструиран и предпазливо употребяван grow-бокс може да бъде де факто абсолютно невидим и пълна мистерия за околните.

При всички положения балконът си остава предпочитано място за вегетация на разсад в началото на outdoor сезона, но за по-големи растения е необходимо да се оцени правилно обстановката, да не се взимат прибързани решения и да се претегли трезво риска от издаване и съответното залавяне – защото ако някой подаде сигнал, проектът приключва и то най-вероятно с присъда.

Към момента относно канабиса, живеем в мега ченгеджииница. Ще се промени и това! 2 до 3 години да е урегулирано законово растението звучи прекрасно, извадено от списък 1, променена цялостно нарко политика......... Коледа е, стават чудеса .....
Приятелю, да бях по-млад и наивен като теб, щях да се захвана с активна и безмилостна пропаганда, но с всяка натрупана година житейски опит си давам все по-кристално ясна сметка, че чудеса на този свят се случват само в страни като САЩ, Канада, Холандия или Испания.

Ние, българите, сме прости хора, човек. Като почнеш от редовия гражданин и стигнеш до най-влиятелните политици (тези, от които зависи дали полицията да те преследва като криминално лице), че даже и учените – всички са прости и с изкривено, овчо мислене, като на добитък. Свикнали сме друг да ни управлява и да нямаме свобода, и изпитваме злорадо удоволствие от несгодите на себеподобните. Не, че обществото мрази или ненавижда тревоманите – хора като Ицо Хазарта, Спенс и още сума ти други направиха много за да променят закостенялото му мислене; просто работата е там, че такова нещо в България, на балканския полуостров – на фона на повсеместна материална, морална, духовна и интелектуална мизерия, в условията на масова чалгализация, която проповядва единствено банални и тривиални неща като секс и силиконови гърди, и откровено казано просташката Бай Ганювщина, която се шири по наши земи, своеобразен апотеоз на съвременното Бе Ге общество... В такава картинка място за легализация просто няма.

Не е дорасло нашето общество за легализация. Очевидно е, че такава могат да си позволят само велики и богати нации, в които има изобилие от налични доходи и съответно интерес към фините удоволствия на живота... Как да обясниш на един ядосан от бедността си човечец, че всъщност пафкането не е чак толкова лошо нещо, че никой не е умрял от коз досега (за разлика от алкохола, тютюна, някои "лекарства" и истинските наркотици – тези, които наистина убиват), че на Запад хората го употребяват като сравнително безобидно лекарство против безсъние, стрес и цял списък патологични състояния, за които употребата на марихуана доказано може да повлияе положително?! По дяволите, мой много близък човек ми сподели, че ако не е била тревата, досега да се е самоубил! Депресия, безсъние, маниакални фази – билката просто ги тушира и човек се чувства по-добре докато е напушен, отколкото ако не е.

Искрено се надявам да греша и бъдещето да ме опровергае, но за мен това на този етап е политически невъзможно. Няма нито една партия, която реално би се престрашила да занимава народното събрание с подобни въпроси... Единствената надежда е на някой ключов и много влиятелен политик да му светне, че от цялата работа може да се узаконят една немалка част пари, в следствие на което държавата да печели от употребата на марихуана и канабис.

Простата сметка показва, че ако един на 200 пафка редовно, то ежедневно в страната се изпушва трева на стойност, примерно 35,000х30лв=1,050,000лв (по средни цени за "холандец", нямам статистически данни). Да речем, че реално се генерира дневен оборот от около половин милион лева. 20% ДДС – ето ти ги 100К дневно.... Които в момента от една страна отиват в тъмния сектор, от друга страна държавата харчи щедро от собствения си бюджет да залавя "опасни престъпници" като нас, ганджа-градинарите.

Веднъж пропуснати приходи, веднъж излишни разходи.

В това е разковничето. Докато се преследва употребата на един напълно безвреден, макар и нелегален, наркотик (впрочем думата за "наркотик" и "лекарство" в англоговорящите страни е една и съща, drug), държавата винаги ще губи с подобен подход, а с нея и нейните поданици.... Не само пари – има хора, чиито съдби са напълно опропастени заради незаконността на билката. Държавата на практика губи своите хора, своят народ, но да речем, че това намира и своето финансово изражение. 100К дневно не са малко пари – това, според приложените силно консервативни изчисления, прави поне поне тридесет милиарда годишно (36,5 млрд. за да сме точни)!

Хайде сега си представете, че държавата инвестираше по 36 милиарда годишно в българските училища... За един милион едно училище може да се направи като от бъдещето – по 36 такива училища на година.

Естествено, едва ли точно един на 200 пафка по грам "холандец" дневно, но се вижда черно на бяло, че дори и един на 7,200 души да пафкаше по грам коз на такива цени, пак щяха да се събират по 1 млрд. лв всяка година.

Весели празници.
 

firstcitizen

First Citizen
Supporter
1,363
263
Mopi странен си :)

Мисля, че ти отговориха изчерпателно колегите .

Аз искам само да добавя едно нещо, което беше споменато, но аз искам да наблегна на него .
Много са важни вашите съседи и взаимоотношенията ви с тях. Защото те са хората който ще подадат сигнал в полицията, че отглеждате нелегална субстанция или те ще са хората който ще ви предупредят, че ви дебнат някакви хора/ще ви помогнат по някакъв начин или няма да споменат на никого ако случайно разберат .

За това трябва да бъдете добри хора, добри граждани и добри съседи .Правете добри дела (добра карма )

Вашите съседи са хората който могат да ви кажат :
- Това гръсти много мирише .
- Комшу много ти мирише конопа .
- Много хубаво миришат тези растения .

И да не те издаде в полицията .(дори и без да употребява марихуана този човек и никога да не е употребявал в своят живот )

А може и да бъде човека, който ще бъде до полицаите когато ти правят обиск във вас и да сочи "тука ги полива мръсника " .
 

BCD

347
93
Исках само да акцентирам, че в САЩ на средно 10 пъти по-високи заплати пушат легален чук на цени 10-20 долара грам и си го купуват като бели хора, а нас тук ни мъчат с ченгета и затвори... Както и да се коригирам, че в горния постинг съм имал предвид млн., а не млрд. левове. :) Иначе пак си е алтернатива на балкона, даже в краен случай може и на непряка светлина, като стайно растение, единственото лошо е, че ще удари в грамажа.
 
198
63
Зависи изцяло от обстоятелствата и местните условия. Напълно възможно е да се отгледа канабис на балкона без никой да разбере, стига това да не противоречи на здравият разум. Преди да се започне подобно начинание, важно е да се направи подробен анализ на конкретната ситуация. В общи линии има няколко основни фактора, които формират риска при т.нар. балкон-grow:
 • Разположение на терасите в блока. Ако делите стена със съсед, чиито балкон е в съседство с вашия, твърде вероятно е да можете да си виждате в терасите, че дори в стаите, към които принадлежат. Ето защо в този специфичен случай, отглеждането на балкона е чиста проба безумие и не бива да се практикува, дори и всички останали фактори да са благоприятни. Рано или късно човекът ще хвърли един любопитен поглед, а тогава вероятността да не разпознае тази земеделска култура, особено ако тя е в напреднал стадий на развитие, клони към нула. Компромиси с такъв тип брилятни решения на съвременната архитектура и дизайн в строителството, не бива да се правят – за предпочитане е да не се играе на "руска рулетка".
 • Номер на етаж. Колкото по-висок, толкова по-добре. Желателно е да се намирате на минимум 10 етажа над земята. В някои градове има блокове с по 16, че дори и с по над 20 етажа, в каквито случаи отглеждането може да бъде съвсем незабележимо (освен, ако съседите от отсрещния блок не шпионират с бинокъл). Така или иначе, разстоянието от случаен минувач пред блока до вашата залесена тераса в стандартния случай е от порядъка на 50м, което не е никак много. Логично е, че билката трябва да е по-прибрана, така че отвън да е прикрита максимнално и да не се вижда без помощта на оптични инструменти.
 • Остъкление на балкона. Прозорците през деня създават отблясъци и отражения, и това завишава сигурността, ограничавайки видимостта към растенията от повечето гледни точки на улицата. Разбира се, през лятото, за когато този метод е валиден (никой не гледа коз на балкона през зимата по обективни причини), на затворен прозорец вътре е възможно да става адска, 40+ градусова жега, особено ако балконът е южен, но при наличие на климатик може да се получи идеална оранжерия. По принцип стъклото абсорбира част от светлинния спектър, но и това, което преминава през него (все пак то е сравнително тънко за да действа като непрозрачен екран) е достатъчно за отглеждане на великолепни растение (стига терасата да е достатъчно добре огрята).
 • Наличие на камуфлаж. Разумно е сред марихуаната да има и декоративни растения, особено такива с ярки цветове като напр. мушкато, петуния, роза или орхидея, но и всякакви други растения, да речем домат или чушка, подходящо аранжирани около канабиса, ще намалят риска от изобличаване в значителна степен. В редкият случай, когато някой хвърли случано небрежен поглед върху вашият балкон, много по-вероятно е този човек да НЕ се усъмни, ако на него се вижда добре поддържана красива градина, отколкото ако е празен с единствено една-две гордо развяващи се тополи канабис. Продават се висящи саксии, които могат да засилят усещането за "образцов дом" – излъчване, което може да е само в плюс за обитаващият го градинар.
 • Околни сгради. Силно препоръчително е да НЕ се отглежда в неостъклен балкон, ако най-близката сграда не отстои на поне 150м. Хората пушат по терасите и в противен случай като нищо могат да станат свидетели на вашия успех в градинарството. Има едно критично разстояние, отвъд което съседите от околните сгради просто ще изгубят интерес да съзерцават по балконите и прозорците на вашия блок, и то е около 100-150м – на по-малко разстояние хората с по-остро зрение могат да видят детайли от вашата операция дори и с невъоръжено око, докато за по-голяма дистанция е необходим прибор за далечно виждане.
 • Поведение на градинаря. Също не бива да се пропуска и, че е мъдро растенията да се обслужват само в такива моменти, в които навън "е чисто", и то без никакви суетни. Излишно е да се споменава, че ако се любувате на своята медицинска ганджа докато долу в градинката пред блока гъмжи от народ, това е меко казано неблагоразумно, защото всякакво специално внимание от страна на градинаря по отношение на неговите билки може да събуди излишно подозрение у околните. Интервенциите в "час пик" е добре да се избягват или в краен случай да се извършват при максимална дискретност и конфиденциалност.
Накратко, това са общите положения при отглеждане на балкон, макар че със сигурност съм пропуснал нещо и може би съществуват още много други хипотези. Рисковано и без гаранция за качествен добив. Като цяло, при възможност да се ползва бокс, желателно е да не се практикува. Дори на перфектен юг винаги се изпуска или началото или края на деня – по простата причина, че терасата предлага 180 градуса видимост на небосвода, докато пътят на слънцето по него около летния сезон описва ъгъл около 240 градуса (180 градуса е по време на равноденствие). Не бива да се забравя, че в България реално всеки заловен е бил издаден от "добронамерен" и "съвестен" гражданин, така че най-добре излезте на балкона и се доверете на своят инстинкт за самосъхранение и здрав разум, отколкото да играете "ва банк" и да рискувате някой да забележи вашата нелегална дейност, защото и цялата ферма да е изчел човек, пак не е застрахован, ако си играе с огъня.

Колко наблизо минават хората обикновено? На достатъчно висок етаж ли съм, че да съм сигурен, че околните няма да надигнат глава? Как изглежда терасата ми отвън? Сигурен ли съм, че съм разгледал всички възможни варианти, в които някой евентуално би могъл да идентифицира растенията ми?

Добре е да си задаваме подобни въпроси винаги, когато отглеждаме марихуана на балкона. Ще дам само един прост пример за непредвидена ситуация, която би могла да доведе до неприятности със закона – ваш съсед решава да си санира апартамента и вика алпинисти, които опъват въжетата си точно през вашия балкон... Кофти, нали?

Аз самият имам относително добри условия за балкон-grow, но смятам, че ако човек може да осигури една закътана стая и парите за инсталация, много по-добре и по-безопасно е да отглежда в изцяло изкуствени условия, въпреки, че това де юре означава да се изгради "домашна нарколаборатория" (в съда това, дали си ги гледал на лампи или на балкона, едва ли ще окаже някаква тежест върху присъдата, и в двата случая решаващ фактор е броят и теглото на растенията, самата инсталация в крайна сметка не е нелегална) – не само понеже класическият indoor позволява по-лесно да се поддържат оптимални условия, но и най-вече, защото един далновидно конструиран и предпазливо употребяван grow-бокс може да бъде де факто абсолютно невидим и пълна мистерия за околните.

При всички положения балконът си остава предпочитано място за вегетация на разсад в началото на outdoor сезона, но за по-големи растения е необходимо да се оцени правилно обстановката, да не се взимат прибързани решения и да се претегли трезво риска от издаване и съответното залавяне – защото ако някой подаде сигнал, проектът приключва и то най-вероятно с присъда.Приятелю, да бях по-млад и наивен като теб, щях да се захвана с активна и безмилостна пропаганда, но с всяка натрупана година житейски опит си давам все по-кристално ясна сметка, че чудеса на този свят се случват само в страни като САЩ, Канада, Холандия или Испания.

Ние, българите, сме прости хора, човек. Като почнеш от редовия гражданин и стигнеш до най-влиятелните политици (тези, от които зависи дали полицията да те преследва като криминално лице), че даже и учените – всички са прости и с изкривено, овчо мислене, като на добитък. Свикнали сме друг да ни управлява и да нямаме свобода, и изпитваме злорадо удоволствие от несгодите на себеподобните. Не, че обществото мрази или ненавижда тревоманите – хора като Ицо Хазарта, Спенс и още сума ти други направиха много за да променят закостенялото му мислене; просто работата е там, че такова нещо в България, на балканския полуостров – на фона на повсеместна материална, морална, духовна и интелектуална мизерия, в условията на масова чалгализация, която проповядва единствено банални и тривиални неща като секс и силиконови гърди, и откровено казано просташката Бай Ганювщина, която се шири по наши земи, своеобразен апотеоз на съвременното Бе Ге общество... В такава картинка място за легализация просто няма.

Не е дорасло нашето общество за легализация. Очевидно е, че такава могат да си позволят само велики и богати нации, в които има изобилие от налични доходи и съответно интерес към фините удоволствия на живота... Как да обясниш на един ядосан от бедността си човечец, че всъщност пафкането не е чак толкова лошо нещо, че никой не е умрял от коз досега (за разлика от алкохола, тютюна, някои "лекарства" и истинските наркотици – тези, които наистина убиват), че на Запад хората го употребяват като сравнително безобидно лекарство против безсъние, стрес и цял списък патологични състояния, за които употребата на марихуана доказано може да повлияе положително?! По дяволите, мой много близък човек ми сподели, че ако не е била тревата, досега да се е самоубил! Депресия, безсъние, маниакални фази – билката просто ги тушира и човек се чувства по-добре докато е напушен, отколкото ако не е.

Искрено се надявам да греша и бъдещето да ме опровергае, но за мен това на този етап е политически невъзможно. Няма нито една партия, която реално би се престрашила да занимава народното събрание с подобни въпроси... Единствената надежда е на някой ключов и много влиятелен политик да му светне, че от цялата работа може да се узаконят една немалка част пари, в следствие на което държавата да печели от употребата на марихуана и канабис.

Простата сметка показва, че ако един на 200 пафка редовно, то ежедневно в страната се изпушва трева на стойност, примерно 35,000х30лв=1,050,000лв (по средни цени за "холандец", нямам статистически данни). Да речем, че реално се генерира дневен оборот от около половин милион лева. 20% ДДС – ето ти ги 100К дневно.... Които в момента от една страна отиват в тъмния сектор, от друга страна държавата харчи щедро от собствения си бюджет да залавя "опасни престъпници" като нас, ганджа-градинарите.

Веднъж пропуснати приходи, веднъж излишни разходи.

В това е разковничето. Докато се преследва употребата на един напълно безвреден, макар и нелегален, наркотик (впрочем думата за "наркотик" и "лекарство" в англоговорящите страни е една и съща, drug), държавата винаги ще губи с подобен подход, а с нея и нейните поданици.... Не само пари – има хора, чиито съдби са напълно опропастени заради незаконността на билката. Държавата на практика губи своите хора, своят народ, но да речем, че това намира и своето финансово изражение. 100К дневно не са малко пари – това, според приложените силно консервативни изчисления, прави поне поне тридесет милиарда годишно (36,5 млрд. за да сме точни)!

Хайде сега си представете, че държавата инвестираше по 36 милиарда годишно в българските училища... За един милион едно училище може да се направи като от бъдещето – по 36 такива училища на година.

Естествено, едва ли точно един на 200 пафка по грам "холандец" дневно, но се вижда черно на бяло, че дори и един на 7,200 души да пафкаше по грам коз на такива цени, пак щяха да се събират по 1 млрд. лв всяка година.

Весели празници.
Таман на 35г. съм. Хората които видно работят по темата са горе-долу в този диапазон, в смисъл, идва едно ново, можещо и знаещо поколение. 'Щот пък след това поколение идват 2 напълно провалени промити поколение /лично мнение/. Потребителите са огромен брой, включително и ченгета в това число. Последната простотия която ми спретнаха беше полеви тест, който отказах. Да видим сега услуга ли ни направиха?! На бял свят излезна и скртия доклад от НЦОЗА, който бе скрит от НСНВ. Паралелно вървят и няколко дела и проверки срещу калинките от НСНВ и МЗ. Ще се случат и Бг нещата, както всичко и това ще е трудоемко. Всичко е завоалирано в интерес на едни частни интереси с участието на държавни служби уш отговарящи за и водещи наркополитиката в Бг. Чували сте за Темнужка и Калинките предполагам ;)
13439137_1781582182072478_6882134986784988777_n.jpg
 

Kot

1,112
163
Нещата според мен са по-прости. Много хора виждат канабиса като лош наркотик, или като не чак толкова лош, но обезателно водещ пристрастяване към по-твърдите наркотици. За тях естествено алкохола не е проблем, даже си е супер...

Та при такова обществено мнение не можем да очакваме скорошна промяна. Ето примерно Бойко Борисов съм сигурен, че ако той е на власт ще изчака първо целия останал свят да легализира канабиса и чак тогава, евентуално, би направил промени и в България.

Най-много можем да се надяваме на декриминализация за няколко цветя или за няколко грама. Медицинска марихуана звучи много нереално, защото лекарите искат да има точна рецепта, точно предписана доза. Просто няма как да предпишат на някой да си пафка канабис, защото щяло да му помага. А и дори да се приеме то няма да ти я предписват като в Щатите. Не сме САЩ както някой написа по-горе.
 
198
63
Последен коментар правя по темата. Първото урегулирано нещо ще е точно медицинското потребление. Да си отглеждаш 2-3 китки и декриминализация един господ знае, на този етап НЕ. Всичо е едно голямо лоби, много пари и отчитане на дейност на най- голямото МВР. Във България сме все пак.
 

Kot

1,112
163
Медицинско потребление може наистина да е първото, но ще е пълна порнография, като в Македония примерно, не мерси. Ще го направят да се купува някакво лекарство под формата на извлек, което ще струва майка си и баща си и ще може да се предписва само на ограничен брой заболявания. Да не мислиш, че ще позволят да можеш да си купиш няколко грама трева от магазин? Забрави.
 
 • Like
Reactions: Ina
10
3
Здравейте отново, искренно благодаря на всички за постовете, особенно на BCD - човече това е дисертация, не пост :).
Имам доста голяма южна тераса и ми беше интересно какви са рисковете от отглеждане там - вече мога да кажа, че доста неща станаха по-ясни (визирам някои аспекти от поста на BCD, за които не бях се замислял). Със съседите също е хубаво да си в добри отношения, щото незнаеш от къде, ще ти доиде.
Като говорех за конкретни примери нямах впредвид имена и дати естествено, а нещо по-конкретно за някой хванат (съсед ако щете)...и какво му се е случило при срещата с правосъдната ни система (благодаря на Vetrushka за примера).
Оня ден говорих с двама познати (бивши полицаи) - какво ми казаха като хора от системата - в общи линии никой печен няма да се хване на съседски доноси (сигнали) и да губи служебен ресурс за хипотетични фермери (говорим за 1 растение, най-много 2), НО винаги има шанс да попаднеш на някой нов следовател, който да реши, че точно с твойте два стръка, ще си изстреля кариерата в небесата.
Извода при всички случаи е ``safety first``. Бях по-скептичен към това - вече не, за което благодаря отново.

Весели Празници!!!

П.П. Темите за легализацията не са за тук, за това не коментирам.
 
Last edited:
10
3
Идеята на тази тема беше всеки да се запознае с плюсовете и минусите от гледането растения на балкон/тераса. Мисля, че след лекцията на BCD темата е почти изчерпан., Разбира се всеки може да добави още някой аспект, който ни е убегнал.
 
10
3
От опит вече мога да кажа (то затова и захванах темата преди време)...на никой не му пука какво гледаш на балкона/терасата, стига да не го притесняваш лично...ако щеш гледай боабаб. Забелязах, че хората си имат толкова лични грижи, че шанса да се загледат в мойте 2 (този път) растения и да ме ``изпеят``e клонящ към 0.
Не казвам, че не е необходимо да си внимателен...но не мисля, че е необходимо да си мега внимателен.
 

Ina

5,121
313
Може да се направят така 2,3 растения,че въобще да не си личи какво са,има и едни видове "дък",чиито листа само запознатите могат да познаят че са на марихуана:)Остава само миризмата,но те ако не са много големи няма да е нещо фатално от две топчици:) и да има други цветя около тях за заблуда като погледне някой отдалеч.Когато имах тераса на нея винаги имаше по няколко,но ги държах компактни и различно оформени да не стърчат по прозорците.
 
10
3
Да, това имам впредвид...терасата е 15м х 5м в единия край...от ранна пролет до късна есен има цветя ``до посиране`` както се казва..хората наоколо като гледам въобще не ги е еня...аджеба какво расте на тая тераса...ели па да се загледат...ели па да сигнализират органите. Имам много познати и приятели съседи...един не ми каза ...абе ти какво гледаш там?
Мириса е нищожен на тази площ, има и петунии и много други, които меришат в пъти повече.
Има го и момента, че живея отдавна тук и много хора ме познават...ако подадът сигнал, може да се разбере кой го е подал и да им се сговни живота - не съм мутра, но чисто по съседски...а както писах..на никой не му се ще да си вкарва таралеж в гащите и то за такава глупост.
 
Last edited:

Latest Cannabis Seeds

Xanadu

Xanadu

Katsu Seeds
Bandaid Haze #7 x Pre98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Bubba’s Sis

Bubba’s Sis

Katsu Seeds
ChemSis x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Schromba

Schromba

Katsu Seeds
Schrom x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Kaffir Kush

Kaffir Kush

Katsu Seeds
Key Lime Pie x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Top