Ферма За Червеи - Чкч

2,263
263
ЗАЩО ФЕРМА ЗА ЧЕРВЕИ В КЪЩИ ИЛИ В ГРАДИНАТА?

  • * Органично е! Не ти е нужно да използваш химикали или торове внасяни от далечни континенти - висококачествени торове могат да бъдат направени в домашни условия безплатно.
  • * Лесно е! С много малки усилия една кутия може да бъде преработена в хубав животворен & предотвратяващ болестите сок от тор и място за произвеждане на чевеи.
  • * Няма миризма като органичните торове!
  • * Забавно е! Ако харесваш да отглеждаш растения, ще си паднеш и по червеите.
Те изискват много малко внимамие, но се развиват, както растенията или домашните любимци! Ежедневно се безпокоя за; гледам какво ядът, колко нарастват и дали са направили малки.


КАКВИ ПРЕДИМСТВА ИМА ПРЕД ДРУГИТЕ ТОРОВЕ И ВЕЩЕСТВА?

Торта от червеи е подобна на другите "нормални" органични торове.
Както и да е но безпорно е, че торта от червеи има някои предимства пред другите. Семената обичат тотално торта от червеи, а тя им дава много сила да растът. Хранителните вещества в торта им са абсолютно добре усвоявани от растенията. Червеите дават на почвата много добра структура, благодарение на слузта, която произвеждат с високо съдържание на хумус. Тази слуз също така запазва и високото съдържание на хранителни вещества в нея. Слузта също сама по себе си е хранителна добавка за растенията и задържа водата много добре. В продукцията от червеите също така има силни и целебни популации от бактерии. Тези популации от бактерии са като защитен щит от [pathogenic] бактериите и гъбичките. Също така взаимодеистват и с пестицидите, като ги правят безвредни или намаляваст тяхното негативно деиствие върху почвата.

Е ЛИ Е ЛЕСНО ДА СИ НАПРАВИМ (САНДЪК ЗА ЧЕРВЕИ/ФЕРМА)?

Фермата за червеи или сандъка е нормално пластмасов или дървен с дупки ( разрези ) за вентилация от горе и от доло. Аз ги правя от използвани пластмасови кутии за храна. Изполвам 5 литрови прозрачни кутии с капак. Могат да се намерятнавсякъде но не забравяите дупките, които ще правите от доло трябва да са малки за да не избягат, но да може да минава въздух.

КАКВО СЪДЪРЖАНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ПРОИЗВЕЖДАТ ЧЕРВЕИТЕ ( ГРУБО )?

Производството и съдържанието на хранителни вещества ( нутриани ) от червеите зависи от това, на каква диета ( режим ) сте ги оставили. Производството на [NPK] е от порядъка на [NPK] 3-2-2 до 0.5-0.1-0.1. Продукцията от червея също съдържа и високо количество на макро и микро-нутриени. Обогатяват почвата също с три пъти повече калции, няколко пъти повече фосфор и калии. [(Advances in Agronomy, Vol. 13, 1961, c.251)]. Обикновенно продукцията от червеите е напълно достатъча да подпомага развитието на растенията през целия им жизнен цикъл. Червеите произвеждат една чудесна среда за всички растения ( сух & земен червеи [NPK] 10-1-1 с много калции, сяра и магнезии). Но това зависи с каква храна се храни червея.


ТУК СА ДВА АНАЛИЗА НА РАЗЛИЧНИ ЧЕРВЕИ

Параметри: [Eisenia foetida - Perionyx excavatus - FYM]
[pH]: 7.40 - 7.00 - 7.200
[Organic Carbon](%): 27.43 - 30.31 - 12.20
[Total nitrogen](%): 0.60 - 0.66 - 0.55
[Total phosphate](%): 1.34 - 1.93 - 0.75
[Total potassium](%): 0.40 - 0.42 - 2.30
[C:N ratio]: 45.70 - 45.90 - 24.40


КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ЗА ДА ПОЛУЧИМ ПРОДУКЦИЯ ОТ ЧЕРВЕЯ?

Това зависи от най-различни фактори. Трудно е да се контролират ако се пуснат директно в почвата с растението - но по принцип отнема около 8 седмици. Аз намирам за добър 7 месечния цикъл ако са във фермата. Като 6 месеца се хранят а последния месец без храна.
За да се завършат веществата продукцията от червеите се разделя на две категории: частично разлагане и цялостно разлагане. Компонентите от червея обикновенно се разлагат до няколко седмици но докато се преобразува в мека паста минават месеци.

АЗ ИЗПОЛЗВАМ СЪЩАТА ПОЧВА ОТНОВО, ЩЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ЛИ АКО ПУСНА НЯКОЛКО ЧЕРВЕЯ ВЪТРЕ?

ДА. Дори е супер изгодно. Червея ще направи за кратко време цялостно раздробяване на топките от корени. Аз препоръчвам да се пуснат в почвата от 8 до 12 седмици преди използването и за да може да се пречистят и бактериите и да се възстановят хранителните вещества в старата почва.


СТАРТИРАНЕ НА ФЕРМАТА ЗА ЧЕРВЕИ

"Искам да започна да си отглеждам червеи в собствената ми ферма. Не само заради торовете и почвите а защото имам костенурка, която много ги яде и мразя да копувам червеи. Взел съм пластмасова кутия и съм разпробил много малки дупчици от всички страни. Ще сложа вътре няколко накъсани вестника и торф. Кога да сложа червеите вътре?
Да .... чудесен план абсолютно.
След като имаш добре вентилиран сандък е добре да навлажниш съдържанието му ( торфа ). След като всичко бъде намокрено пускаш червеите. Добре е отначало да ги оставиш няколко дни като им добавяш по много малко да ядът. Ще ги наблюдаваш и веднъж почнат ли да ядът им добавяш повечко отпадъци от кухнята - веднъж или два пъти на седмица. След месец или два ти ще бъдеш Мастър-фермер!.


КАКВО МИ ТРЯБВА?

Всичко, от което имаш нужда е сандъка ( кутията ) за червеи и няколко обикновенни земни червея в нея. Имаги в градината отвън ( трябва да си изкопаеш ) или в магазин за Рибарски принадлежности. Прибави някъв картон, вестници или използвана почва. Не ги пускаите направо в хранителните отпадъци - Все пак тва не са прасета!


КАК ДА ПОСТРОЯ ФЕРМА ЗА ЧЕРВЕИ?

Аз предпочитам 5 литровите прозрачни, пластмасови кутии за храна. Те са перфектни за да си създадеш от тях ферма, но разбира се можеш да използваш, каквото си поискаш. Просто му правиш дупки ( не забравяи малки ) отгоре и отдоло ако искаш и отсрани за да може а има аиреация на въздуха и готово вече имаш Ферма за червеи.


КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ЧЕРВЕИ ЗА ФЕРМАТА?

Можеш да си ги купиш или да се поразтърсиш под земята. Намираш някое влажно място в почвата и изкопаваш дупка - ще ги видиш там къде са, като се поразровиш.
Едно от наи сигурните места от където можеш да си намериш червеи са Рибарските магазини, където се продават като единици. Също така в Градинарския магазин наоколо би трябвало да продават червеи.
Моля респект към природата, като събирате червеите!


КОЛКО НА ДЪЛБОКО ДА СА ( КОЛКО СМЕСКА ТРЯБВА ДА ИМА ) ЗА ДА ПРЕРАБОТВАТ ЯКО?

В природата червеите живеят на много плитко на самата повърхност на почвата. Установил съм, че червеите намират спокоиствие на 30 см. дълбочина и това е тяхната зона, която е и наи добрата дълбочина за червея.

КОЛКО ЧЕРВЕЯ МОГА ДА ГЛЕДАМ В КУТИЯТА?

В 240 литрова кутия пълна, червеите могат да се размножат до 20 000 но ако ги гледаш добре могат да достигнат до четвърт милион ( 250 000 ). Приблизително в литър съдържанието на червеи е 1 000 червея и теглото приблизително 1 кило.


КАКЪВ Е НАИ-ДОБРИЯ МАТ`РЕАЛ ЗА ДРЕНАЖ ВЪВ ФЕРМАТА?

Целта на дренажа е да осигури неутрална среда на червеите, която да наподобява на техен естествен дом. Има много мат`реали, които биха могли да се използват за дренаж. Нарязана хартия, картон, торф, кокс или просто чиста градинска почва.


КАКВО МОГА ДА ИЗПОЛЗВАМ ЗА ХРАНА НА ЧЕРВЕИТЕ?

Като за начало е наи-добре да използваш чиста хартия. Примерно вестник. Бъди сигурен, че в хартията няма високо съдържание на метали. Не използваите списания в никакъв случаи. След което всичко, което е органично и не съдържа токсини, може да се използва за паша. Хубаво е, като свикнат да пасът определен вид храна да се продължи със същата. Експериментирането с нов вид храна трябва да бъде внимателно. Виж поддръжка за повече информация.

Ref:.GanjaLAB
 
2,263
263
ФЕРМА ЗА ЧЕРВЕИ ПОДДРЪЖКА

Двете златни правила на уорм-фермера!

1.Уорм-фермера трябва да знае, какло харана трябва да им дава. Пренасищането с храна е единственото нещо, с което може да ги избиете. Солта, пестицидите и наркотиците също могат да ги убият за това бъдете внимателни.

2.Остави ги на спокоиствие!
Остави червеите на мира - на тях това им харесва. Ако наистина искаш да работиш нещо по фермата, когато всичко е наред по добре почни да правиш друга.


КАК ДА ЗАРЕЖДАМ С ХРАНА

Просто пускаш готовата храна върху повърхността на фермата. Трябва да внимаваш с новите червеи ако правиш дупки в наноса с червеите.


ТРЯБВА ЛИ ДА МОКРЯ ФЕРМАТА ЗА ДА Я ЗАПАЗЯ ВЛАЖНА

Не точно, в отпадъците от зленчуци се съдържа достатъчно вода за да поддържа почвата влажна. Но понякога е добре да се добавя и съвсем малко вода.


КАКВО СТАВА АКО ГИ НАКВАСЯ МНОГО

След като наводниш почвата можеш да добавиш вестници на повърхността. След няколко дни ( два три ) трябва да ги премахнеш. Ако все още е много мокро повтаряш процедурата.


ПОКРИВА ЛИ СЕ ФЕРМАТРА И ТРЯБВА ЛИ И НЯКВА СВЕТЛИНА

Да, всички мои кутии са покрити с капак. Фермата за червеи не изисква светлина, в съшност червеите се страхуват от светлината и я избягват. Някои видове червеи имат по странно поведение и ако няма капак ще изпълзят наоколо.


МЕСТИШ ЛИ ФЕРМАТА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПО РАЗЛИЧНИ МЕСТА

Наи-добре е да я оставиш сама. И когато са на спокоиствие червеите ще обърнат вичко в нея няколко пъти преди да е готова.


КОЛКО ЧЕСТО СЕ РАЗМНОЖАВАТ

Червеите ще започнат да се възпроизвеждат веднага, след като са достигнали зрялост. Целия този период трае 100 дни. Това означава, че популацията ще нараства на всеки 4 месеца.


ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ НА ЧЕРВЕИТЕ

Аз препоръчвам като наи-дбра храна за червеите мат`реал от растения. Остатъци от зеленчуци, плодове, зърно, торбички с чаи, хартия и картон. Естествено можеш и да експериментираш с други храни но никога не забравяи двете златни правила.


КАКВИ ХРАНИ ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАМ

Солта. Солта убива червеи. Не добавяи никаква храна с високо съдържание на сол във фермата с червеи. Котешки и кучешките изпражнения също са за избягване, зашото съдържат високо ниво на токсични субстанции в зависимост от това каква храна ядът. За предпочитане са от крава, овца, коза, бивол и домашни кокошки. Това са добри съставки защото са богати на вещества, нужни за доброто развитие на растенията и след като се преработят от червеите сместа ще е още по добра.
Животинско месо, риба и кости също не е добре да им се дава въпреки голямото съдържание на протеини и други хранителни вещества полезни за червеите в него. Заради процеси, които настъпват при месото се отделя неприятна миризма в почвата а и е възможно образуването на бактерии.
Като цяло внимаваи за продукти съдържащи пестициди и да са чисти продуктите за да не се развият бактерии, които могат да причинят зарази на микробиологично ниво.


МОГА ЛИ НАПРАВО ДА РАЗДРОБЯ В МИКСЕРА БОКЛУКА ОТ КУХНЯТА И ДА ИМ ГО ДАМ

Ако предварително надробите хранителните останки и им ги дадете, това ще подпомогне за по-бързото им усвояване от червеите но разбирасе накълцани на ситно с нож също е добре. Внимаваите като добавяте храната да не бъде топла, защото е възможно да ги сготвите ако е много горещо. Като цяло земните червеи могат да ядът храна, която вече е почнала да се разлага. Слагаите им храна толква, колкото изяват. Ако почнат да се застояват количества храна в фермата трябва да изчакате докато не я изядът.


ЖЪТВАТА НА ГОТОВАТА ПРОДУКЦИЯ

КОГА Е ВРЕМЕ ЗА СЪБИРАНЕ?

В моита ферма краиния продукт, които се получава е черно-кафеникава сочна паста. Няма други критерии, по които да разберете, кога съдържанието в сандъка е готово. Забелязва се че и червеите почват да трупат маса и да нарастват и това се случва обикновенно два месеца след последното хранене.


КАК СТАВА ОТДЕЛЯНЕТО НА ЧЕРВЕИТЕ?

За целта трябват няколко по малки кутии, които се поставят във фермата. В тях трябва да сложите по един банан (гниеш - кафяв) и да ги оставите за две седмици при червеите. През първата седмица там ще се съберат малките червеи а през втората и големите. Хубаво е да имате много кутии за да има място за всички в кутията. За по големите производители се продават специални цилиндри с големи стени, които работят на същия принцип.
Банановата кора е за предпочитане също така защото в момента в които я усетят със сетивата си, червеите се насочват към нея. Възможно е и някои червеи да остане във фермата но ако не искате да го отстраните ръчно не се притесняваите да го оставите там.


ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОДУКТА ОТ ЧЕРВЕИТЕ ( СМЕСКАТА ЗА САКСИЯТА )

Получената продукция от червеите може да се използва в много различни вариянти. Това е едина универсална и много добра смес за всички растения. Можеш да използваш торта директно за почва без никакви добавки или 50/50 смеска с перлит.

КЛАСИЧЕСКИ SHABANG MIX

-40% мат`реал от фермата
-30% перлит
-30% вермиkулит
Това е класическия микс, които може да се използва но естестено можете да праивте и ваши комбинации. По голямо количество от продукцията на фермата ако се добави в почвения микс обаче няма да има смисъл и напразно ще бъде изгубен. Трябва да се слага толква, колкото растението може да усвои.
Можете да съхранявате готовия микс от фермата в наилонови торби и да се използват като резервоари.
ref:.GLAB
 
701
93
Аз си мислех че съм единствения луд дето иска да си прави ферма за червен калифорнииски червеи на село, :)като казах на баба ми ферма за червеи вика пак ли си пробвал от ония твоите растения
 
2,263
263
Поне 5 човека тука има които са се пробвали да си направят висококачествен материал с помощта на червеи. Виж в по-старите теми ако са се съхранили и др. теми. Моита ферма съм я снимал в темата Тор-почва.

Ако баба ти знаеше, че най-добрия и съответно евтин материал за отглеждане на растения идва от червеите нямаше да и е толква странно. Да не говорим че готовата продукция ти е безплатна и уникална по състав съобразено с диетата им на хранене. :)
 
Много ценни съвети RIPP, точно с това с бащата ще се занимаваме това лято, тъй като той е зеленчукопроизводител и ще са му от полза в градината, мислим да започнем с едно легло и постепенно да дигаме бройката, надявам се на есен вече да имам собствено ЧКЧ :)
 
  • Like
Reactions: Ina
2,263
263
Добре сте се ориентирали, защото ще произвеждате био и еко продукция с помощта на органиката от червеите. Естествено можете да тъсите по-добра цена после.

Готино бащата зеленчукопроизводител, синът чукопроизводител :)

Хубавото е че ако ви остава нещо от готовия продукт можете да го реализирате на пазара, една торбичка струва 5 лева от ЧКЧ.
 
Да и този вариант го мислихме, но по-нататак като се разрасне фермата по-нашия края доста рибари има заради язовира и се търсят и червеи което също е вариант за печалба, но всичко с времето си . Благодаря ти за хубавия пост, скоро се надявам да ми пристигнат и семената и да се разпиша за Аутдора тази година :) Стискам палци за силни хибриди от грейпфрута :)
 

Ina

5,100
313
Еее,Павка Треви4ка,блазе ви,мен това ми е ме4тата да си гледам трева,зелен4уци,ферма за 4ервеи и вси4ко да ми е био:)Много яко! Дано все пове4е и пове4е да стават тези ентусиасти за да натрием носа на тия с ГМОтата и Монсанто!
 
Ами от както се помня баща ми се занимава с това да си отглежда сам био сигурно вече 30 години, че и преди това дядото и бабата, никога не сме си купували зеленчуци или плодове от веригите магазини като Кауфланд, Билла и т.н. :) Няма нищо по-добро от това всичко да си е органично, а както казват хората всичко с времето си, така че никога не е късно и ти да си направиш фермата за червеи на село или дори и вкъщи, Рипп е дал доста хубава информация за отглеждането им в домашни условия с кутиите :)
 

Ina

5,100
313
E аз в тоя блок нямам възможност:( обаче иначе и аз се снабдявам редовно от баба с краставици,домати,марули и тн:) правя си кисело мляко,абе доколкото мога поне гледам да не ям боклуци. имам ина4е подобни планове за бъдеще поне за градината на село ако не за нещо по мащабно.
 

Ina

5,100
313
Аз имам познат,които пък сади в 4иста оборска тор,от крави мисля и пак с много добър успех. торта му обаче е много стара,няколко годишна. Аз пробвах,но не се получи при мен,нз защо. затова си мисля нека да е поне 50/50 с друго червея.
 
и аз това го мислех преди няколко години и си останах с мислите ... ( отрязаха ми "тор"-та дето щях да взимам за без пари ... ) тази година обаче изкочи оферта за безплатна тор отново и мисля да направя 20-30 креватчета : )
 
Не мога да разбера нещо аз... не става ли направо да си намеря няколко червея и да ги пусна в саксията с при коренчето и те да си бачкат като работници вътре. Да си наторяват с всичко нужно почвата?
 
2,263
263
Не мога да разбера нещо аз... не става ли направо да си намеря няколко червея и да ги пусна в саксията с при коренчето и те да си бачкат като работници вътре. Да си наторяват с всичко нужно почвата?
Може разбира се но едва ли ще се отрази добре на растението ти. Ако пуснеш червеите вътре в саксията може да ти изядът корените на растението. Червeите ядът почти всичко виж по-горе кво им е менюто.
местната оферта е 40лв 1м2 със всичко чевеи тор само трябва да си изковеш нещо
Мойта ферма е цялата кубик и половина ;-) Отгоре им давам отпадъка отдоло събирам готовия матерял.

Важно за тези които ще си купуват чкч! Добрия висококачествен продукт от червеи има една особеност, на която смятам че трябва да обръщате внимание. Готовия матерял от фермата не трябва да е като пръст а под формата на миниатюрни сферички (супер ситни топченца). Така се познава висококачественото чкч, всичко друго което се предлага за чкч а няма тази 'зърнеста' структура е с по-ниско качество от това за което гледаме.
 
185
43
Аз съм приготвил една 30 литрова кутия с малко чернозем и лайненца и тези дни ще си взема червеи. Иначе страхотна храна са обелките от картофи или картоф нарязан на ситно, много го обичат и ги снабдява с доста влага.
 

Ina

5,100
313
Един по тъпи4ък въпрос:) Зна4и на село имам голяма куп4ина тор от кози,овце,такива работи и цялата е пълна с 4ервеи от тези,изглеждат като 4к4-тата ама не ги знам дали са същите. мога ли това да го преброя и за тор от 4ервеи,освен 4е е оборска тор? някои 4асти по надолу изглеждат едно към едно с 4к4-то от магазина и искам да знам евентуално дали и колко 4ервеи да добавям ако ползвам тази тор?
 
Ами малко трудно е да се разбере от кой вид червеи са ето и малко инфо...
В света съществува около 1800 вида червеи които се разделят на три основни групи. Anecic (на гръцки означава "от земята) - те живеят в постоянни дупки, дълбоко в минералните слоеве на земята. Вечер излизат на повърхността да се хранят, а през деня пак се прибират в дупките си.
Endogeic
(от гръцки "в земята") – те също живеят в постоянни дупки, но на по-плитко и много рядко се показват на повърхността.
Epigeic (от гръцки "на земята" ) – тези червеи не живеят в постоянни дупки. Движат се свободно в повърхностния слой на земята и се хранят с разлагаща се органична материя.От този вид са червените калифорнийски червеи.
Варианта ти остава да си вземеш от някой ловно-рибарски магазин, продават се за стръв и да ги добавиш, предполагам че колкото повече толкова по-добре, но най-добре Рип да каже мисля,че е доста напред с материята :)
 

Ina

5,100
313
Те са ина4е супер много.не са от тези дебелите,гадните,които предполагам 4е са земни(както си го дал,thank u). По рибарските магазини предлагат "торен"(общо казано),нали така? Еи такива са някакви,но то4но каква им е породата не знам:)Мисълта ми е,4е сигурно може да се преброи 4е в тази оборска има и тор от 4ервеи и да намаля 4к4-то,когато садя на това село и я ползвам нея. или за по сигурно да си блъскам пак толкова от купеното?
 
Ами в нашия град предлагат в един от рибарските магазини точно калифорнийски защото, човека има ферма за червей най-добре е да ги питаш на място в магазина :)Ами възможно е да има чкч, но не съм толкова запознат ще ти кажа какво ми е отговорил човека на по-горния ти въпрос, но както и да го погледнем ще върши работа тази тор според мен :)
 

Latest Cannabis Seeds

Xanadu

Xanadu

Bandaid Haze #7 x Pre98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Bubba’s Sis

Bubba’s Sis

ChemSis x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Schromba

Schromba

Schrom x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Kaffir Kush

Kaffir Kush

Key Lime Pie x Pre-98 Bubba Kush
12
Feminized
New
$150.00
Top