Overzicht van alle aardbevingen over de HELE wereld op 20 Maart 2011

Lijst van aardbevingen in 2011 t/m 28 Maart 2011

Januari

* 1 januari - In Santiago del Estero, Argentinië vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Aangezien het epicentrum zeer diep zat, werd de aardbeving nauwelijks gevoeld en raakte niemand gewond.
* 2 januari - In Araucanía, Chili vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Er vielen geen doden.
* 5 januari - Op Nieuw-Caledonië, een gedeelte van de Loyaliteitseilanden, vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er vielen geen doden.
* 5 januari - In het zuiden van Iran vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter aan. Er vielen 16 gewonden en vele huizen worden verwoest.
* 9 januari - Op Vanuatu vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Er vielen enkele gewonden.
* 12 januari - Bij de Bonin-eilanden vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 6,5 op de schaal van Richter.
* 13 januari - Bij de Loyaliteitseilanden vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De aardbeving werd nauwelijks gevoeld.
* 19 januari - In het zuiden van Pakistan vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Het werd aangevoeld als een zware aardbeving, maar de schade viel uiteindelijk mee. De beving was te voelen tot in Saoedi-Arabië. Er vielen twee doden.
* 24 januari - In Tadzjikistan vindt een aardbeving plaats met aan kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 24 januari - Op 112 kilometer ten zuidwesten Cotabato City, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter.[1]
* 26 januari - In Indonesië (dichtbij Sumatra) vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 27 januari - In het zuidoosten van Iran vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.
* 29 januari - Op het onbewoonde eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 31 januari - Bij Tonga vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

Februari

* 4 februari - In het noordwesten van Myanmar vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.
* 7 februari - Bij de Solomon Eilanden vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.
* 9 februari - Op 30 kilometer ten zuidoosten van Laoag, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter.
* 10 februari - In de Celebeszee vinden op 356 en 286 kilometer ten zuidoosten van Jolo, Filipijnen kort na elkaar twee aardbevingen plaats met een kracht van respectievelijk 6,6 en 6,3 op de schaal van Richter.
* 11 februari - In Bío-Bío vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,8 op de Schaal van Richter.
* 13 februari - Bij Tonga vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 14 februari - In Maule vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.
* 15 februari - In Sulawesi vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 15 februari - Op 122 kilometer ten oosten van Laoag, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 18 februari - Op 9 kilometer ten noordwesten La Trinidad, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter.
* 21 februari - Bij de zuidelijke Fiji-eilanden vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter.
* 21 februari - In de regio Canterbury, vlak bij Lyttelton, vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Christchurch, wat dichtbij Lyttelton ligt, krijgt ook zware klappen. De kracht van de aardbeving was niet zeer zwaar, maar de beving vond plaats op slechts 5.000 meter diepte. Er vielen 182 doden en tientallen gewonden.

Maart

* 1 maart - Op Paaseiland vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.
* 3 maart - Op 240 kilometer ten zuidoosten General Santos, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.
* 3 maart - Op 54 kilometer ten zuidoosten Surigao City, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.
* 6 maart - In Tarapacá, Chili vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.
* 6 maart - Bij de Zuidelijke Sandwicheilanden vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter.
* 7 maart - Op de Solomon Eilanden vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.
* 9 maart - Bij Honshu, Japan vindt een aardbeving plaats met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Er vallen geen gewonden, maar de schok wordt goed gevoeld.
* 9 maart - In Papoea-Nieuw-Guinea vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter.
* 10 maart - Bij de grens van Myanmar en China vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Er vallen 26 doden en 313 gewonden (waarvan 133 ernstig gewond).
* 10 maart - Op 101 kilometer ten noordoosten Laoag, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter.
* 11 maart - Op 130 kilometer ten oosten van Sendai, Japan vindt een zware zeebeving plaats met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Deze zeebeving heeft een enorme vloedgolf tot gevolg. Tot nu toe zijn staat het dodental op zeker 10.000 doden, 17.500 vermisten en 2400 gewonden laatste update: 25 maart
* 11 maart - Op 16 kilometer ten zuidoosten Looc, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter.
* 12 maart - Bij Tonga vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 17 maart - Bij Vanuatu vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Er vielen enkele gewonden.
* 20 maart - Op 122 kilometer ten oosten van Laoag, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter.
* 21 maart - Op 17 kilometer ten noordoosten van Looc, Filipijnen vindt een aardbeving plaats met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.
* 24 maart - In het oosten van Myanmar vindt een aardbeving plaats met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Tot nu toe zijn er 75 doden bekend.
* 26 maart - Ten noordoosten van het één na grootste eiland van Fiji vind een aardbeving plaats van 5,9 op de Schaal van Richter.
* 28 maart - Iets na vijf uur in de morgen vindt er een aardschok plaats van 2,1 op de Schaal van Richter met als epicentrum het Groningse Sappemeer. Het hypocentrum lag op drie kilometer diepte, het KNMI kreeg veel meldingen binnen van mensen, wonend rond Sappemeer, die de schok gevoeld hadden.
 
Update maandag 28 maart, Opnieuw aardbeving en tsunami alarm

Opnieuw aardbeving en tsunami alarm

De Japanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een tsunami na een aardbeving voor de oostkust van het land. Volgens de Japanse meteorologische dienst zijn er geen vloedgolven geregistreerd. Ongeveer anderhalf uur na de beving werd het alarm ingetrokken, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

De Amerikaanse geologische dienst USGS schatte de kracht van de beving aanvankelijk op 6,5, maar schaalde dit later bij naar 6,1. Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer zeventien kilometer, circa tachtig kilometer ten oosten van de Japanse kustlijn. Er zijn nog geen meldingen over schade en slachtoffers.
Hoge straling door meltdown reactor 2

"De situatie in Fukushima is veel erger dan ons is verteld de afgelopen twee weken", zegt Najmedin Meshkati van de University of Southern California. Hij is één van 's werelds topexperts aangaande nucleaire veiligheid. "Dit is volledig uit de hand aan het lopen. De VN moet tussenkomen. Dit is wel even belangrijker dan de no fly-zone in Libië volgens mij." De Japanse overheid heeft nu ook voor het eerst toegegeven dat er in ten minste één van de reactoren een meltdown is geweest. En er zijn de jongste uren nog ontwikkelingen en onthullingen geweest die de vrees bevestigen dat de kernramp in Fukushima veel, veel erger is dan tot nu werd toegegeven.
In de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn splijtstofstaven "gedeeltelijk" gesmolten. Dat heeft de Japanse overheid nu voor het eerst daadwerkelijk toegegeven bij monde van regeringswoordvoerder Yukio Edano. De meltdown zou in reactor 2 van de geplaagde nucleaire installatie zijn geweest.

Dood binnen 30 dagen
Rond de reactorgebouwen 1, 2 en 3 staat water met een radioactiviteit van 1.000 milliesievert per uur. Dat is een niveau waarvan zelfs Hidehiko Nishiyama van het Japanse Atoomagentschap (dat samen met Tepco al sinds het begin van de crisis voortdurend heeft gelogen over de ware toestand) moet toegeven dat blootstelling van vier uur leidt tot de dood binnen 30 dagen. Een half uur in die omgeving betekent lymfeklierkanker.

Het betekent dat er momenteel niemand in de buurt kan komen van de reactoren. En dat betekent dat er niet gewerkt kan worden aan het herstellen van de koeling, en dat de situatie in Fukushima dus gewoon blijft verslechteren. En dat er radioactief materiaal blijft lekken.

Radioactieve zee
De Japanners zeggen dat de prioriteit nu ligt bij het verwijderen van al dat hoogradioactief water. Vraag is maar hoe. Eén ding is wel zeker: als het water verwijderd kan worden, zal het in zee gedumpt worden. Het zeewater in de buurt van de rampcentrale is nu al 2.000 keer radioactiever dan wettelijk toegelaten. En het verhaaltje van de Japanse overheid dat er geen gevaar is want dat de radioactiviteit verdunt tot "bijna niets" in de zee, moeten we met een korreltje zout nemen.

"Het is erg belangrijk dat we het zeewater in de gaten houden", zegt professor Kimberley Kearfott (Radiological Sciences aan de unief van Michigan), "want de realiteit is dat zeevruchten en vissen radioactief jodium, cesium en strontium opstapelen in hun organismen."

De Japanse overheid heeft al toegegeven vanochtend dat "ze niet de mogelijkheid kan ontkennen dat er meer radioactief materiaal in zee gaat belanden".

Zoeken naar plutonium
Er is nog slecht nieuws. Tepco bevestigt dat "het aan het onderzoeken is" dat er hoogradioactief plutonium gelekt is. Dat zou dan van reactor nummer drie moeten komen, die draait op een mox-brandstofmengsel. Dat kan alleen als er ook een meltdown is geweest in reactor drie, of in het bad met gebruikte splijtstofstaven van die reactor.

"De situatie in Fukushima is veel erger dan ons is verteld de afgelopen twee weken", zegt ook Najmedin Meshkati van de University of Southern California. Hij is één van 's werelds topexperts aangaande nucleaire veiligheid. Volgens Meshkati is het hoog tijd dat de Verenigde Naties tussenkomen. "Dit is volledig uit de hand aan het lopen", zei hij tegen Reuters, "en Japan krijgt het niet opgelost. De VN moet tussenkomen. Dit is wel even belangrijker dan de no fly-zone in Libië volgens mij."

Radioactieve regen in de VS
Ondertussen komen uit steeds meer plekken op de wereld meldingen van de gevolgen van Fukushima. In het regenwater in Massachusetts, aan de oostkust van de VS is nu zelfs verhoogde radioactiviteit gemeten in het regenwater.

De vraag stelt zich overigens of er eigenlijk iemand weet of tenminste vertelt in Japan hoe het nu echt zit. Afgelopen weekend was er "verwarring" over cijfers. Zo werd bekendgemaakt door Tepco dat er 10 miljoen keer meer radioactiviteit was gemeten in het water in de kelders van het turbinegebouw van reactor 2 op zaterdag. Dat werd dan herleid naar "slechts 100.000 keer" op een persconferentie. De New York Times sprak met een Tepcowerknemer die zei dat "niemand het echt weet omdat de dosimeter tilt sloeg en gewoon tegen de hoogste graad op te machine ging staan". Met andere woorden: radioactiever dan het toestel kon meten.

Te veel straling voor premier
En wat dacht u hiervan? Een andere anonieme Tepcowerknemer vertelde Reuters dat er de Japanse premier Kan nog niet op bezoek gegaan is in de regio omdat het stralingsgevaar gevaarlijk hoog is. Een bron in regeringskringen zou dat bevestigd hebben.

Voor de afwezigheid van een andere hooggeplaatste, de CEO van Tepco, Masakata Shimuzu, is er ondertussen ook een uitleg. "Hij werd ziek en moest vrij nemen" heet het. Hoe ziek en wat de CEO juist heeft, daar wou de Tepco-woordvoerder niet op ingaan.

Regeringswoordvoerder Edano had ook nog nieuws voor iedereen die al geëvacueerd is in een straal van 20 kilometer rond de rampcentrale. Terwijl het tot nu luidde dat "er weliswaar geen gevaar is voor de gezondheid" en "de evacuatie uit praktische redenen gebeurde", is er nu sprake van "groot stralingsgevaar".

De overheidspolitiek om voortdurend het gevaar te minimaliseren en tegelijkertijd met mondjesmaat (en tussen de regels dan nog vaak) toch informatie te lossen waaruit blijkt hoe ernstig en gevaarlijk de situatie is, begint veel Japanners op hun zenuwen te werken. Slechts 3 op 10 Japanners hecht nog geloof aan de manier waarop de Japanse overheid de nucleaire crisis aanpakt.

"Enorme impact"
"De waarheid is dat zelfs in een best-case scenario de gevolgen voor het milieu en de mensen in dat deel van Japan enorm zijn. De potentiële impact van een worst-case scenario zijn gewoonweg niet te vatten voor de meeste mensen", zegt Philip White van het Nuclear Information Center aan het Japanse nieuwsagentschap Kyodo.

"Om u een aanwijzing te geven van de hoeveelheid radioactief materiaal waar het om gaat: de totale capaciteit van de drie reactoren die in gebruik waren op het moment van de ramp is twee keer groter dan die van de reactor in Tsjernobyl. En dan rekenen we daar niet eens de radioactiviteit van de baden met gebruikte splijtstofstaven bij van alle zes de reactoren."

"Het gevaar dat daar iets catastrofaal mee gebeurt is niet verkleind sinds de tsunami. Bovendien gaat het in het beste geval erg lang duren voor de situatie onder controle komt. En zelfs het vrijkomen van een fractie van wat daar ligt aan radioactieve materialen zal een enorm gevolg hebben voor de Japanners en het milieu."

http://www.hln.be/hln/nl/9736/Nucleaire-nachtmerrie-in-Japan/index.dhtml

http://english.aljazeera.net/indepth/spotlight/japan/
 
Top Bottom