Guess the cause. Northern Light Auto 22 days old

  • Thread starter Xakmo
  • Start date
  • Tagged users None
Goodshit97

Goodshit97

3,650
263
Looks like excess nitrogen to me with the leaf claw but maybe someone else will jump in and help ya out @GNick55 or @Aqua Man @Goodshit97 someone will help ya out mate👍
Appreciate the tag man, but im the last one you want to diagnose a sick plant lol. 99% of the time, idk what im looking at because to me every deficiency looks the same as another deficiency or even toxicity.
Usually when my plants get sick, i kill them and start over cause its just easier for me. 5 years of growing and still cant wrap my head around plant symptoms. 🤷🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
 
X

Xakmo

27
13
Appreciate the tag man, but im the last one you want to diagnose a sick plant lol. 99% of the time, idk what im looking at because to me every deficiency looks the same as another deficiency or even toxicity.
Usually when my plants get sick, i kill them and start over cause its just easier for me. 5 years of growing and still cant wrap my head around plant symptoms. 🤷🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
Thanks for the anxiety attack. xD
 
X

Xakmo

27
13
Ok , can I call you Nick ?
So I gave them about 6 liters (1.3 gallons) of tap water last night and had decent run off , Maxed out the exhaust/intake and upped the temperature to 26.5*C and Im keeping it there lowering only by few degrees during night to maybe 24*C the lowest.
They I left some to dry some more and to compare. The ones I gave 6 liters seem to be doing the same as the rest no change whatsoever yet.
I will be watching for any changes and keep you updated as soon as something comes up. 👍
 
F

Frailless420

14
3
Northern Light Auto
Lumatek ats300w pro 16h/8h
Medium : Soil (6.52ph)
Day temp : 25*C
Night temp : 20*C
Water temp : 18*C
Tap water pH : 7.9
Humidity : 55-60%

Feeding

I’m using Green House Feeding mineral set with Hydro as a 4th component.

For pH adjustment I have PH- grow and bloom from Canna.

I haven’t fed them for 20 days since they broke the surface and 2 days ago I gave them their first feeding consisting only of Grow and off brand amino acids based on algae.
And I pH-ed the water for the first time from 7.9 to 7.0 with that feeding I gave half the dose of what says on their website
The soil ph was 6.52 at that time. And they were perfectly fine. The ph down is Nitric acid 5%.
Next day new leaves started to curl downwards and only the top of the growth is affected.
The plants stopped growing at the rate they were before and I noticed some of them didn’t drink the water I gave them.

Things haven’t gotten worse or better and the soil is starting to dry up . Tomorrow they will be ready to water.

On two of them I noticed before feeding them some dark spots that haven’t spread on one or two leaves each in the middle of a leaf.

culprit?
What would you do tomorrow?View attachment 1341906
Top pics >*
 
X

Xakmo

27
13
Did I flush enough? is 6 liters enough? It had decent runoff
Some are really small and stunted and seem to be starting to go into flowering. Big ones are less affected but new growth is thing and curling downwards. Will they ever recover ?
Since they are autos with limited timeframe . I want to let them grow and mature and recover , will that be possible?
this bigger ones I see possibility but the small ones , tucked in and stunted heavily. Also went into flower it seems. Will they produce anything significant?
50% have clawing new growth and or burnt tips. 25% are small dark and stunted with burnt tips and seem to be producing a flower instead of new growth.
25% are in between the two.

What is my chance in saving them?
 
8CF0B10F 4A52 441F 89C5 1E7889E3A83B
X

Xakmo

27
13
That is exactly what I did and behold
They doubled in size

Thanks everyone for chiming in and solving the problem.

Next question


How many waterings before feeding these girls ?
Im guessing no more grow nutes until flower and then start light with the bloom


Ps : even the small ones recovered somewhat even though one or two went into flower :) @GNick55
 
DD4EB17F 5E9C 42E9 91FE E7EFA8274C44
ADAEC92B 0803 4B8E A73C 330B8A3062E1
A572F1C5 C790 431F AB4C 76FFF2E14834
6A78A39E B270 4807 A3EE 615639C6AAA6
98F52255 18AB 4234 B36D 053D5A6A116D
X

Xakmo

27
13
After the flush 3-4 days ago the humidity has risen at some points to 70% ehile I couldn’t check on them because I was away and I noticed white fungus growing at the surface of soil at one of the plants that fungus changed colors to a yellowish orange color like in the picture.
I opened the doors and let the humidity fall down. Consequently with high humidity because low transpiration some plants drank the water fully while others did not. Will root rot occur on those that didnt ? How do I get rid of the fungus. Can i remove it from surface and let the soil dry up maybe turn the fans to hit them harder on the leaves? How do you go about watering schedule when plants drink differently? Those that started producing flower are mostlz drinking more water. Im scared and in panic mode. Can someone help me get trough this ? Thanks
@GNick55
 
X

Xakmo

27
13
Top pics >*
Ok I know pictures are worth more than 1000 words so here you go. First pictures are what I would consider healthy plants and and later there are all symptoms, signs and problems im encountering:
@GNick55
Btw would anyone care to mentor me trough this grow?
I would pay my dues for it .
Would videos help?
 
D7CC136D 09EC 4B56 A893 954344913921
D8795E78 09BC 4566 9391 AE43EE52825C
46FC2EBD F21E 43B7 8772 200DE2CB52A7
E0D8FB1D B5C8 48DD A5F0 097DCEC23D6A
6A82AFF8 870D 4976 9FC2 46C8D65B710E
F69F29CE D844 41B1 853F 86B79374CE76
42E41343 C5FC 44D6 B01C FDE23C3D1379
1E18AF52 93E6 4C56 B3AB 436F15CC7197
36C4D2DC 543D 42BC 96CB 665F3690FC29
833D5BF6 7D45 4325 B73F 879E0A3745EF
4999CA25 5431 4C73 8DC9 A0AF085BC3DA
4AB840E4 BF3D 4859 9CD2 4EE90D56A67E
dba1954

dba1954

36
18
you should flush with 3-4 gallons of PH adjusted water (5.8-6.5). I would also cut the nutrients in half. These are autos, start slow. Make sure when you water the nute solution as well as the water has a PH of 5.8-6.5. Let the soil dry till it's very lite be for watering.
 
GNick55

GNick55

Staff
Supporter
11,184
438
you using a hps light or is it led for flowering?
 
X

Xakmo

27
13
you using a hps light or is it led for flowering?
Im using both start to finish
I had some problem with transpiration due to poor circulation and high humidity for a day or two but ive got it under control now. I noticed the braches break easily.
Definitely not a smooth ride this time but I think we will see better days
 
Last edited:
GNick55

GNick55

Staff
Supporter
11,184
438
Im using both start to finish
I had some problem with transpiration due to poor circulation and high humidity for a day or two but ive got it under control now. I noticed the braches break easily.
Definitely not a smooth ride this time but I think we will see better days
ok.. not sure if posted and me following threads i forget some info?.
what kind of soil? brand?
what nutrients you been using and how much?
what are all the nutrients you have there?
post pictures of stuff if you can?
 
X

Xakmo

27
13
ok so soil is offbrand from local manufacturer which I always used with great results. No need gor feeding for first 20-30days
Ph of soil is 6.5 ( no problem )
Temp and humidity is 60% 25-26C
Im using Green House Feeding line of nutrients for the first time according to their spreadsheet on website for Hybrid\Soil which is composed of ;
Grow 24-6-12 ( start-1st week of flower)
24% N ,6% P, 12% K , 2% Mg , 0,02% B , 0,04% Cu , 0,1% Fe , 0,05% Mn , 0,01% Mo , 0,01% Zn

Calcium 9% ( start - flush )
Chelated calcium

Hybrid ( 1st wk. flow - flush )
Total Nitrogen [N]15%
10% Nitrate Nitrogen5% Ammoniacal Nitrogen
Available Phosphate [P 2 O 5]7%
Soluble Potash [K 2 O]22%
Magnesium [Mg]3.0%
Sulfur 4.0%4.0 % combined Sulfur
Boron 0.02%
Iron [Fe]0.1%0.1% Chelated Iron [Fe]Manganese [Mn]0.03%0.03% Chelated Manganese [Mn]
Molybdenum [Mo]0.003%

Booster PK+ (3rd wk flow. - flush)
Available Phosphate [P 2 O 5]30%
Soluble Potash [K 2 O]27%
Magnesium [Mg]5%
Sulfur 9.0%9.0% combined Sulfur

Boron 0.02%0.02% Boron Iron [Fe]0.1%0.1% Chelated Iron [Fe]
Manganese [Mn]0.004%0.05% Chelated Manganese [Mn] Molybdenum [Mo]0.007%

I only fed first time and last time its dated in the post when exactly and almost imediatelz next day got the claw the burnt tips which progressed a bit till now and doesnt seem to be going any worse. I “flushed” 3 days after that with 6 l of water.
And seen runoff
Closed the door and did nothing from that day , some drank water some didnt at all ( mostly tall burnt ones did drink everything) there is like 10% of tall crispy dark plants like that and rest look fine with some deficiencies showing on leaf ( see pictures below)
Usually I soak the soil after transpant with 700ml from seedling and water sparingly amounts according to stage of the plant and their needs 50ml-100ml seedling 200-300ml early veg , 500ml-600ml veg. , 900ml - 1000ml flower. 1 day water only , immediately next day same liquid amount but of nutrient solution and then next day and more if needed a pause then in around in circle. I used that schedule and amounts with success. This is the first time I pHed water the first time and was using nutrients that are not for tomatoes. And first time having problems. I dosed acording to their site but didnt take in mind that these are autoflowers and need to be fed less . I gave the half recommended dose for the stage they were in and I pHed the nutrient solution from 7.9 to 7.0 with nitric acid 5%

for first time a bit early on 22th day or something like that ( way to early considering I gave nutrients much later before with no deficiency.
Next day it was havoc Clawing , new growth curling inwards , burnt tips which seemed to stop progressing but like I said some that are looking healthy did not drink all of their water. But the ones that are looking the worse drank it all? They are growing and I see progress in growth every day but its not the in zour face growth that usuallz occurs at this time ( no wonder since they are not drinking their water ) low transpiration i suppose
I maxed out the air circulation and that seemed to help them start taking in water and growing again.
What do I do with these burnt cripsy looking ones ?
How do I go about giving nutrients now since I from my knowledge and logic think I gave them too much nitrogen but in that Grow nutrients there is no Calcium which they didnt get at all yet etc..
I have a comparison photo of healthy and worse looking plant.
 
E08E7596 DC41 4604 AD4A 87770EEEBB4D
2EA36A91 12F9 43BF AE37 3CAE20089A1E
FFA5A21A B46F 41F1 B8B7 15483D0DA9E4
903BE5A1 793A 4FC2 A62D 418FE7165FC7
91A957A0 6F7A 4AC8 9BA5 4B4B03D7DABD
277D78AE 81EF 43A6 8A51 EAD863DDBAC7
96F3D2BE ED7F 4D93 9EF3 9E1F4653AEB3
10174B5F E771 4E18 8D6D 36E21BBCDCD1
X

Xakmo

27
13
@GNick55 sorry , I posted above but I forgot to mention you. Im bad at forum this what Ive wrote above seem to be bolded and crossed for me , can you see it ?
 
GNick55

GNick55

Staff
Supporter
11,184
438
@GNick55 sorry , I posted above but I forgot to mention you. Im bad at forum this what Ive wrote above seem to be bolded and crossed for me , can you see it ?
yes i could read it..
ya your healthy plants look fine..
all plants getting the same feeding?
all the same strains?
also pictures of every nutrient thing you have there..
i’m here for a while so let’s do this.,
 
X

Xakmo

27
13
yes i could read it..
ya your healthy plants look fine..
all plants getting the same feeding?
all the same strains?
also pictures of every nutrient thing you have there..
i’m here for a while so let’s do this.,
All the same strain definitely allot of diversity in shape and structure.
Pictures of nutes
Note : Booster PK+ , Hybrid I have stored differently so I cant post picture but I can pull them of the internet.
Also the line of ph - Canna has Grow variant which is 5% nitric acid that I have and used that one time.
 
1904AC89 85A3 4479 B7B8 0FE0FE58EA61
52B9B4AC 097F 40CF BEE7 EA1C9794143A
3F20E7DA 22A4 49CC B785 DF1860B79ADE
D2F55A76 4DFD 41F3 865D 258CB4AA0BEB
758C2FFA 72AF 4775 BA62 1702C0F7EC5B
634C17CC ECE3 4979 846D D0F79AE33F2D
F9FBF964 A89E 4B44 8B14 92AF5E817271
F230A392 074E 4B0F 80FC 7B1265604957
BBDCD636 8A25 43E0 A205 72E2DC8A4458
GNick55

GNick55

Staff
Supporter
11,184
438
All the same strain definitely allot of diversity in shape and structure.
Pictures of nutes
Note : Booster PK+ , Hybrid I have stored differently so I cant post picture but I can pull them of the internet.
Also the line of ph - Canna has Grow variant which is 5% nitric acid that I have and used that one time.
ok.. well i’m trying to wrap my head around in finding a way to use those nutrients?. that grow npk ratio is nuts!.
but your healthy plants seem to be ok with it..
and these are auto plants which are a challenge in themselves..
that flowering plant is way stressed, looks like you missed the need for calmag but that’s not the problem with the plant..
so no bloom nutrients?
you use a ph adjuster to change the plants uptake of the grow nutrient?
 
X

Xakmo

27
13
So bloom nutrients are the Hybrid and Booster pk. i havent given them any if thats what youre asking
you use a ph adjuster to change the plants uptake of the grow nutrient?
I dont know its properly used actually I thought it goes to water with every watering.
And that keeps the pH of soil down between 6-6.5 otherwise the soil pH would slowly rise to alkaline as you water with water that is 7.9 pH in my case.
Do i got it all wrong ?
I just have 2 tanks of water open and I add nutrients and then pH down to a desired level between 5,8-6,8 ? Am i right?
I tested the soil pH : its still 6,5.
 
Top Bottom